Jogosan buktattak meg a forgalmi vizsgán? (bukásjog lent)
Egy íven való visszafordulási feladatot kaptam ma. És volt egy kereszteződés és ugye ott akartam, ahogy azt elvileg kellene. Jobbra volt rendes két irányú sáv balra meg egyirányú. És ugye volt a kötelező haladásirány tábla egyenesen és jobbra. De én jobbról bekanyarodtam a kereszteződésbe és onnan akartam vissza fordulni. És itt megbuktam. De ezt nem is tudtam hogy nem lehet, amikor kötelező haladási irány van egyenesen akkor oké az tiszta sor, viszont ha lehet jobbra akkor miért? Balra kanyarodás gyakorlatilag már arról az útról van amelyikre lefordultam azaz balra.
köszönöm a válaszokat előre is
igen, jogosan
ott így nem tehetted volna meg az egy íven fordulást ... be kellett volna menned az utcába mélyebben (tehát annyira legalább, hogy ott egyenesbe szedd a kormányt) és utána ott fordulni meg
egyébként a vizsgáztató aljas volt, ha az általad leírt körülmények közt ezt adta feladatnak, de sajnos jogosan buktatott
Gondolom ez így hangzott: következő lehetőségnél...
Rosszul választottad meg a lehetőséget.
Ha a kötelező haladási irány tiltja a balra kanyarodást akkor ott nem fordulhatsz vissza se.
Olyan kereszteződésben, amely előtt kötelező haladási irány táblát helyeznek ki, nem szabad megfordulni, kivéve, ha a táblán a nyíl is "megfordul".
Ezt mondjuk az oktatódnak el kellett mondani: "eszedbe se jusson ilyen kereszteződésben megfordulni!"
Ha modellezed a megfordulást, lesz olyan haladási szakasz, ami a kötelezőn nincs, márpedig arra nem mehetsz.
A vizsgán a vizsgabiztost ezért nem hibáztathatod, a megfordulási feladat úgy szól, hogy forduljon meg, ott ahol a szabály megengedi, nem arra utasítanak, hogy azonnal fordulj meg, sőt az sem hiba, ha nem fordulsz meg az első lehetőségnél, csak a második, vagy harmadik lehetőséget használod ki.
Példának hozom fel Debrecenben, a Nagyállomás közelében, a Petőfi téren egyetlen helyen lehet szabályosan megfordulni.
Van ott ugyan egy szép nagy kereszteződés, csakhogy ott kötelező haladási irány tábla van, tilos a megfordulás, előtte, utána záróvonal (közötte villamos pálya), s egyetlen helyen van egy pici megszakítás a záróvonalon - no ott lehet csak szabályosan megfordulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!