Szerintetek jogosan buktattak meg a forgalmi vizsgán?
Sztori a következő:
Mentem tök egyenesen, nekem volt egy sávom meg a szembejövőnek. Előttem megállt egy busz amin “gyermekeket szállít” sárga tábla volt. A busznak nem volt “buszöböl” tehát az én sávomban húzódott félre. Szálltak fel és le a gyerekek járt az indexe jobbra, hogy még tart a fel és leszállás. Ezt a buszt hivatalosan nem lehet megelőzni. Én ezt tudtam is és megálltam mögötte. Megvártam amig elindul. Az utolsó percig nem állt mögöttem senki tehát a forgalmat nem akadályoztam vele. Majd szólt a vizsgabiztos, hogy sikertelen a vizsga. Az oktatóm próbált megvédeni, hogy nem ért ezzel egyet. Most utánanéztem sem megelőzni sem KIKERÜLNI nem szabad a gyermekeket szállító buszt! Tény, hogy lehetőség lett volna rá, hogy kikerüljem mert nem jöttek szembe de én tudtam, hogy nem szabad. Szerintetek jogos volt?
Ha csak jobbra indexelt, akkor fokozott óvatossággal ki kellett volna kerülni. Nyilván úgy, mint ahogy a beláthatatlan zebrát közelíted meg, hogy felkészülve arra, hogy netán kiugrik egy virgonc gyerek és tudjál fékezni. Az, hogy ez bukást érő mutatvány-e? Kaptál másolatot a vizsgalapból, meg tudod nézni, mely azonnali bukást okozó hiba került megjelölésre, vagy éppen ezzel gyűlt ki a bukást okozó hibavonalak száma. Megjegyzem, azt amúgy a vizsgabiztosnak tudtommal nem kell nézni, hogy éppen senki nem volt mögötte és nem akadályoztál ezzel senkit, mert ebből a szituációból simán következtet arra, hogy ha 10-en vannak mögötted, akkor is így cselekedtél volna. És én sem szívesen kombinálom az ilyen indokolatlanul megálló és a busz kikerülését, mert ha már indokolatlanul megállsz, ki a megmondhatója, hogy hirtelen és akár indexelés nélkül nem kezdesz körültekintés nélkül mégis kikerülésbe. Abszolút úgy viselkedtél, ami hasonló, de picit másabb szituációban másoknak félrevezető, értelmezhetetlen.
Pont azért van a KRESZ-ben az ilyen buszra az leírva, hogy minden irányjelzőt működtessen, mert ha mondjuk más takarása miatt is csak bal indexet látok, akkor eszem ágában sincs előzni/kikerülni. Ha balra nem villog, akkor lendületből úgy elmegyek mellette, hogy csak na.
"ha már indokolatlanul megállsz"
Mi az, hogy indokolatlanul? Hiszen azért állt meg, mert előtte állt egy iskolabusz a sávban. Ez azért elég nagy indok...
Sajnos jogosan buktál meg, hiszen csak jobbra indexelt. Akkor nem szabad csak kikerülnöd ha mindkét irányjelző működésben van.
Nyilván bosszantó, hogy pont ilyet fogtál ki, de ez van. A valós közlekedésben az autósok 95+ százaléka kikerülné ha mindkét index megy akkor is, de ez van, vizsgán sajnos buktatni kell ha nem tartod be a KRESZ-t.
"akkor bizony indokolatlan a megállás"
Nem indokolatlan, hiszen van indokod arra, hogy miért álltál meg.
Ellenben a KRESZ sehol nem ír elő előzési/kikerülési KÖTELEZETTSÉGET.
Erre mondom mindig, hogy nincs olyan, hogy előzni KELL. Előzni SZABAD ha a feltételei adottak és úgy ítéled meg, hogy biztonságos.
Nekem például a józan paraszti eszem azt diktálja, hogy buszt/iskolabuszt ha nem muszáj nem előzünk, vagy ha mégis akkor fokozott óvatossággal.
A vizsgán nem a "józan paraszti ész" alapján buktatnak vagy engednek át hanem 90%-ban a KRESZ követése alapján, a maradék 10% a tanulóvezető forgalomban való részvételének módja alapján.
Azt se írja elő a KRESZ, hogy muszáj megelőzni egy biciklit, mégsem életszerű, hogy a tanulóvezető mondjuk 2 km-n át kisérje azt 10 km/h-val, ha épp arra megy amerre az útvonal van.
Egyetértek a 16-ossal. Megelőzhetted volna? Meg. Te nem tetted, na és? Sehol nem ír elő kötelező előzést a KRESZ, ha 20-an vannak mögötted, akkor sem, pláne ha még senkit fel se tartottál vele. Ha annyira siet, kerüljön ki az utánad jövő a busszal együtt.
Vannak olyan helyzetek, ahol nem tilos az előzés, de kezdő vagy rutintalan sofőr inkább menjen biztosra.
Pl. itt ez a mezei buszmegálló. Nem tilos előzni, de ha ott áll egy busz, pont nem látod tőle, hogy szemből jön-e valaki a vasúti felüljárón.
Szerintem nem volt jogos a bukás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!