(Első) autóvásárlás előtt állok, de egyelőre nem tudom, hogy mit keresek. Használt vagy új autó? Milyen márkákat keressek, melyeket kerüljem?
Sziasztok!
Hamarosan diplomázom, jövő nyárra már jó lenne egy saját autóval rendelkeznem, egyre nehezebben megoldható a családi autók kölcsönkérése. A jövőbeni munkámhoz lenne szükgésem egy saját autóra, illetve az egyéni mobilitás miatt is.
Amit szeretnék:
- viszonylag nagy csomagtartó, amiben különböző eszközök, szerszámosládák, csomagok kényelmesen elférnek, és nem csak éppen "be van tetrisezve"
- valószínűleg nem (csak) fix munkahelyem lesz, tehát nem a napi 15-20km-es ingázásra keresem a járművet, nem lesznek ritkák a 100-200 km-es távolságok sem. Ezért fogyasztás szempontjából nem egy üzemanyagfalót keresek, illetve
- mindenképpen egy magasabb építésű, vagy SUV kialakítást keresek, hiszen gyakori lesz, hogy nem betonozott/aszfaltozott terepen kell megközelítenem a kiszállást. Szimplán csak szeretném, ha nem borulna össze minden és nem tépné le az első kő, vagy kóró az autó alját.
- nehéz minden feltételnek megfelelni, de emellett jó lenne, ha valahogy ki is nézne szegény, ha egy konferanciára, színházba, városba megy vele az ember.
- ezt az autót (legalább) 10-15 évre szeretném megvásárolni
Kb. nagyjából ennyi, nem tudok műszaki adatokat, hogy mi számít sok vagy kevés lóerőnek, nyomatéknak, fogyasztásnak stb. tehát ha csak paraméterekben segítetek tájékozódni az is nagy segítség lenne.
rólam, mint vezetőről:
- kb. 5 éve van jogosítványom, a megszerzése óta mondhatni rendszeresen vezetek
- jelenleg egy toyota rav4-et, és egy pick up-ot vezetek heti rendszereséggel, de mindkettő automata váltós. A manuális autókat is tudom természetesen vezetni, de nem vagyok teljesen hozzászokva. Ennek ellenére nem ragaszkodom egyik váltótípushoz sem (nyilván anyagi okokból is). Megszoktam a rav erejét, megbízhatóságát, és persze a kifinomultságát extrák terén.
a keret: kb. 6,5 millió forint megtakarításom van, használt autó esetén ebbe az átvételi mellékköltségeknek is bele kellene férnie. Új autó esetén 1-2 milliót még hozzá tudunk tenni.
A gondolataim (illetve, van ugye, ami a szüleimtől származik):
- használt autók esetén félő, hogy vannak rejtett hibák, vagy előjönnek majd bizonyos problémák, amire anyagilag nem vagyok felkészülve. Az autó fenntartásának költsége egy dolog, de a folyamatos javításokra nem szeretnék költekezni, biztos keresetem csak az autó megvásárlását követően 1 év után lesz. (Igen, elég bonyolult, a lényeg az, hogy fizetés nélkül leszek gyakornok kb. 1 évig, mielőtt diplomáznék és elkezdhetek dolgozni. Ebben az 1 évben is már szükségem van egy autóra. A tankolást, matrica stb. költségei nem jelentenek gondot, ezt tudják erre az időre állni a szüleim természetesen). Sok ugye az import, ismeretlen előéletű autó. (Van a családban is egy rendkívül megkímélt kb. 20 éves opel vectra, aminél 15-18 év után jelentkezett hirtelen mindenféle probléma. Nagy valószínűséggel ebben a korosztályban kevés ilyen megkímélt autó van.)
- új autók esetén engem zavar, hogy "kispórolják belőlük az anyagot", megbízhatóan vezetek, de megbízható autót is keresek, hiszen nem mindig elkerülhetőek a balesetek.
- viszont új autónál több évig van garancia, kedvezményes szervíz stb.
A márkák terén is vakon vagyok, nyilván mindnek van valami neve, amitől jó vagy nem jó, de már lassan kiismerhetetlen az autómárka családfa. Keleti autó, de nyugati motorral, a volkswagen már nem olyan jó mint régen, a suzuki már nem olyan gagyi, mint régen, a volvonak jó a töréstesztje és a fékrendszere stb.
Összefoglalva:
Kérlek segítsetek szűkíteni a kört, vagy elindulni, hogy merre keressek. Új vagy használt?
Ha használt max hány éves, hány km-rel? Mi számít soknak már?
Milyen márkákat keressek, melyeket kerüljem?
Milyen típusokat tudtok ajánlani? Pl. suzuki vitara? Vagy melyikeket kerüljem?
Kb. ezeket a gondolatok tudtam összeszedni, remélem érthető, hogy nekem mi nem az :D
Suzuki Vitara, vagy Toyota Yaris Cross - ami tulajonképpen egy mini Rav4.
Újat, vagy egy-két éveset, szalonból, beszámított autót.
A keretet egy kicsit még locsolgassad, mert kevés lesz rá.
Egy valamennyire felszerelt már belekarcol a 10 misibe.
És mindenképpen hibridet, Egy Yaris Crosst bent lehet tartani 5 literes fogyasztás alatt.
Nekem volt új suzuki és a világ legszarabb autója amit ellehet képzelni.
Úgyhogy hagyjuk ezt a nagy suzuki seggnyalást, még csak jónak se mondható.
Nekem most Peugeot Patnerem van és na ennek tényleg nem volt még baja , ezerszer jobb mint a suzuki és kevesebbet is fogyaszt ahhoz képest hogy 300 kilóval nehezebb.
3. Az a Splash meg egy nyomorék kis autó amibe talán egy 40 kilós csaj fér be.
Fóbiás barátunkat hallottuk...
Az európai eladási számok nem ezt mutatják. A legnagyobb eladás növekedést 2023 és 2024 első kilenc hónapjára vetítve három márka produkálta, Volvo, Suzuki, Toyota.
Persze aki Citroen izé, PSA... akarom mondani Stellantis fost vesz, annak a véleménye annyit is ér.
Valójában mit is fogsz dolgozni és milyen terepen? Milyen súlyú és milyen cuccokat akarsz vinni rendszeresen?
Mert, ha pl. valamiféle mezőgazdaságigép-szerelő leszel, akinek pár száz kg szerszámot, meg nagyobb cuccal kell kiszállni terepre is szezonban, akkor kis dobozosokban kell gondolkozni, Caddy, Partner, Transit connect és hasonlók. De ezekből magasítottat teherautó hátsóval találni baromi nehéz.
Ha "csak" gipszkartonos/villanyszerelő leszel és az építkezések rendezetlen terepén kell boldogulni, akkor nincs jelentősége a hasmagasságnak igazából, de akkor is lehet gondolkozni a kombik emelt magasságú/terepes verzióiban pl. a Skoda-nál Scout-nak hívják ezeket a modelleket, Octavia Scout mondjuk.
De ha több tér kell, akkor a Tranporter-ből is kapsz kismillió kasztni verzióval terepest is akár.
Új autó nyilván felejtés, 6-7M-ért nem kapsz semmit.
Marad a használt
köszönöm a válaszokat!
8-as, nem kell kombi, csak pár szerszámos ládáról, váltóruhákról van szó, semmi nehéz vagy nagy dolog. Tehát egy rendes személyautó csomagtartója tökéletesen megfelel, csak azért emeltem ki, hogy kell a hely, mert sok személyautóba max egy bőrönd fér bele.
#9: Hát akkor bármelyik kompakt jó neked, ami tetszik ezek alapján
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!