Mit kell tennem, ha nem akarom fizetni a költségeket az autó után, miután az a személy, aki használta elhunyt?
"Mit kell tennem, ha nem akarom fizetni a költségeket az autó után, miután az a személy, aki használta elhunyt?"
Ha az üzembentartó hunyt el és Te vagy a tulajdonos, akkor csak be kell jelenteni az üzembentartó változását és új KGFB-t kötni.
Ha örökölni fogod az autó tulajdonjogát, akkor a hagyatéki tárgyalásig fizetni kell a régi KGFB-t. Ezt nem lehet elkerülni, hacsak nem utasítja vissza mindenki a teljes örökséget és az autó az államra száll. Minden mással együtt.
Ha megvan a jogerős hagyatéki végzés, akkor 30 napon belül át kell iratni az autót és a jogerő időpontjától visszamenőleg KGFB-t kötni.
Akkor célszerű, hogy valaki fizesse a KGFB-t a hagyatéki tárgyalásig, különben fedezetlenségi díj lesz. És ha nem akarjátok a hagyatéki után azonnal eladni az autót, akkor célszerű osztályos egyezséget kötni, hogy egy valaki örökölje az autót. A többiek meg valamivel többet kapnak az örökségből. Különben 3 tulajdonos lesz és közülük egyvalaki fog szerepelni a forgalmiban.
Én három éve jártam hasonóan. Tapasztalatom nekem sem volt ezzel.
Augusztusban volt a haláleset. Az adót akkor még szeptember 15-ig kellett befizetni. Az még csekken jött, így az elhunyt nevére továbbra is befizettem. Öreg gyenge kisautóról volt szó, így bagatell tétel volt, valami 2-3e Ft. Nem érte meg miatt futkosni, volt éppen elég más ügyintézni való.
A biztosítás még régi volt, január 1-ei évfordulóval. Ezzel kapcsolatban még év vége, azaz az évforduló előtt bementem a biztosító ügyfélszolgálatára megkérdezni, hogy ilyenkor mit kell tenni. Hiszen hagyatéki még nem volt.
Ott azt mondták, hogy vagy kivonatom, de nálam is eladás volt a cél, ezért ezt nem javasolták. A másik lehetőség, hogy a halotti anyakönyvi kivonatot bemutatva valahogy meg tudták oldani, hogy az autó tulajdonosa még nem én voltam, de a biztosítás az én nevemre került. Ez is valami 12e Ft volt évente még A00-ban is, 2022 januárjában. Ezt befizettem. Az autót nem használtam, garázsban állt, mivel volt nekem két másik saját.
Az adó kicsit zavart, mert 2022 márciusában se csekk, se levél nem jött. Aztán áprilisban megvolt a hagyatéki. Májusban eladtam az autót. Bejelentettem az eladást a kormányablaknál és a biztosítónál is. A biztosítás időarányos részét vissza is utalták. Az adó zavart, mert 2022-ben továbbra sem kaptam róla semmit és nem is tudtam hova, kinek fizetni. 2022 Jójanuár 1-én hivatalosan még az elhunyt nevén volt a kocsi.
Aztán 2023-ban a saját autóim számlázásakor rákerült külön tételként a már bő fél éve eladott autó 2022-es éves adója. Ekkor fizettem be visszamenőleg. Úgyhogy nem lettem elfelejtve, csak gondolom a bürokráciának idő kellett, míg mindenhol összefutottak a szálak.
Nem tudom ez általánosan így szokott-e zajlani. Nálam így volt. Azért írtam le, hátha segít valamit.
Ja még valami: mi is ketten örököltünk a testvéremmel. De mi vagyunk olyan viszonyban, hogy nem számoltunk el minden fillérrel. Megbeszéltük a jegyzőnél, hogy kinek mi kerüljön a nevére. Mivel a testvérem más városban is lakik és még jogosítvénya sincs, így evidens volt, hogy az autó az én nevemen legyen. Nem nagy értékű, meg így egyszerűbb volt ügyintézni, hogy nem kellett mindenhova munakidőben kettőnknek egyszerre megjelenni, aláírni.
(Hasonló értékű, pár százezeres banki hitelt is én örököltem, azt is egyszerűbb volt így lezongorázni, végtörleszteni, hogy nem kellettünk hozzá ketten.)
Nem tudom kérdező, hogy te milyen viszonyban vagy a testvéreddel. De ha így meg tudjátok oldani, szerintem ez a legegyeszerűbb.
krwcko, és hogy fizesse be valaki a biztosítást, meg egyéb díjakat, ha nincs a tulajdonában a gépjármű?
Bármit is hazudnak a biztosító ügyfélszolgálatán, be kell mutatni a halotti anyakönyvi kivonatot, és el kell tekinteniük mindenféle összegtől, illetve bontani kell a szerződést automatikusan.
A SZERZŐDŐ kötelezett a díjfizetésre, de ő elhunyt.
"és hogy fizesse be valaki a biztosítást, meg egyéb díjakat, ha nincs a tulajdonában a gépjármű?"
Ezt ne tőlem kérdezd, hanem a törvényhozóktól. Akik szerint, ha egy autó forgalomban van, akkor KGFB-t kell rá fizetni. Valakinek, bárkinek.
A törvényhozók logikája az lehet, hogy az örökös a fedezetlenségi díjat, mint tartozást is megörökli. Olvasd el pl. ezt a linket:
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!