Egy kereskedésből használtautót próbálok vásárolni, de lassan halad az ügy. Mit tehetek?
Valami suskus van...ha a foglalóról van papírod, akkor kérd vissza, és tipli, mert valamivel szopatnak..például rossz az autó.
ha nem kaptál semmi okmányt a pénzről, akkor szopórolleren állsz...biztos, ami biztos, ballagj be a legközelebbi kapitányságra.
Külföldi autót nem mindig egyszerű és gyors lepapíroztatni, amik többsége nem rajta múlik, 2 hét még teljesen reálisan hangzik, szóval egyelőre én semmiképpen sem feltételeznék róla rosszat. Elővettem gyorsan én is a papírjaimat, mert enyémet is kereskedő hozatta be és honosíttatta, az enyémet január 10-én hozták át a határon és január 28-án ért a papírozás végére (2022-ben). Persze ez nem magyarázat arra, hogy sokkal kevesebb időt ígért, hiszen kereskedőként tisztában kéne lennie az ügymenettel, de ettől még továbbra is azt mondom, hogy jelen pillanatban, 2 hét elteltével még nem törnél pálcát fölötte.
A foglalót csak úgy odaadtad neki, vagy írtatok normális szerződést róla? Aláírásokkal, pecsétekkel? Remélem az utóbbi a helyzet, máskülönben rögtön megváltozik a helyzet, papír nélkül jó eséllyel bukod a pénzt. De ha van papír, akkor nagyon aggódnod nem kell. A törvény értelmében ha nem jön létre a foglaló után az eladás az eladó hibájából, akkor kétszeresen kell visszafizetnie. Szóval vagy autót kapsz, vagy a foglaló értéke üti a markodat, egyik sem rossz opció, max egy kicsit idegesítő.
Törvényi határidő tudtommal amúgy nincs. Ez a határidő a felektől függ. Az én foglalós papíromra például rá van írva, hogy meddig kell az adásvételi szerződésnek megköttetnie.
#2 "ha a foglalóról van papírod, akkor kérd vissza"
Nem kérheti vissza, mert ez a vevő vásárlástól való elállásának minősülne, azaz törvényileg nem jár neki vissza.
Ahhoz, hogy a foglalót visszakapja (kétszeresen), ahhoz két dolog közül az egyiknek kell megtörténni:
1. A szerződésben foglalt határidőig az eladó nem adta át az autót a vevőnek.
2. Amennyiben nincs határidő a papíron, úgy hagyni kell az eladónak annyi időt, amennyi idő kétségkívül elégséges az adásvétel létrejöttéhez. Én ezt 1 hónapnak mondanám, a már említett finoman szólva nehézkes (vagy mondjuk ki kerekperec: SZAR) NKH ügyintézés miatt. 1 hónap után már jogosan mondhatná a vevő, hogy az eladás meghiúsult és kártérítés illeti, de 2 hét kevés.
Azzal az indokkal nem lehet elállni a vásárlástól, hogy most már nem szimpatikus az eladó. Sőt, az eladó kötelezheti a vásárlót arra, hogy tegyen eleget a vásárlásnak. Akármelyik fél akarja felbontani az adásvételi szándékot, a másik félnek joga van azt mondani, hogy "oké, bontsuk fel" és akkor a törvényben leírtak szerint kerül kiosztásra a foglaló sorsa, de mondhatja azt is a másik fél, hogy "nem, a szerződés az szerződés, alá lett írva, eleget kell tenni a kötelezettségnek". Tehát a vásárló semmiképpen sem állhat el ettől, mert abba nagyot bukna. Innentől vagy megveszi az autót, ha elkészül minden, vagy meg kell várni a határidőt, amikor jog szerint felbontásra kerül a foglalói szerződés. Csak ez a két opció van.
#7 "sok ember keze meg van kötve"
Hát erről szól egy szerződés, nem? :D Hogy a feleknek meg legyen kötve a kezük és ne csinálhassanak kényük-kedvük szerint bizonyos dolgokat.
Hát most már érdemes elkezdeni lépéseket tenni, az biztos.
Első körben, ha ez még nem történt meg, akkor lebegtesd meg a szeme előtt a jogi lépéseket. Mondd meg kerekperec, hogy elég volt a halogatásból, ott rögtön adja vissza a foglalót és tépjétek szét a papírt, ellenkező esetben jogi kereteken belül lesz intézve, de akkor duplán kell visszafizetnie. Döntse el, hogy melyiket választja.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!