A klíma pucerálására használt ózon honnan tudja...?
Nekem szerves/ gyógyszerkémia volt a fő területem az egyetemen, most meg főleg technológiával és kolloidkémiával foglalkozom már vagy 10 éve. Részben egyébként foglalkozunk korrozióval is, de szerencsere azzal én csak érintőlegesen.
Én már sokat felejtettem, mert már vagy 20 éve végeztem.
Sztem a réz is olyan, hogy kevés neki ez az idő, (lehet a hőmérséklet is) meg nem emlékszem melyik alakban stabilabb az oxidja.
Szerintem a sima Réz(II)oxid elég stabil. Vagy ha éri a levegőből egy kis vízpára, széndioxid az oxidálószer mellett, akkor patina is lehet belőle. Régi csatlakozóknál, ahol már nem tökéletes a tömítettség és ki van téve az időjárásnak, gyakran látni, hogy úgy megzöldül.
Jó, nyilván én se úgy értettem, hogy egy szalonból kihozott új autó egyszeri kezeléssel porrá rohad. De ha mondjuk 20 éven keresztül fél évente kap fél óra - óra ózonos kezelést... nem tudom mennyire használ. Ózongenerátorokat már viszonylag olcsón, otthonra is be lehet szerezni. Ezért vetődött fel bennem a kérdés.
Én 2007-ben végeztem az ELTE TTK-n, vegyész szakon. Az se tegnap volt. :)
:) én egy évvel előbb és SZTE-n.
Igazából én úgy saccolom, van már kb. 20 évnyi tapasztalatunk az ózonozásban, gondolom ha ez tömegesen problémás lenne, akkor már felmerült volna, tudnánk róla.
Gondolom az ritka, hogy valaki uazt az autót mondjuk új korától folyamatosan 20 égig ózonnal tisztítsa.
Mellé ugye csomó más hatás is éri a kocsikat ami oxidalhatja vagy károsíthatja a felületeket, így még ha relatíve gyakori időközönként is ozonozunk, akkor se lehetnénk sztem biztosak abban, hogy az nagy(obb) kárt okoz, de igen, kizárni se lehet. Én azt mondanám jelenthet problémát de ritkán és kicsi a kockázat rá.
Nem vagyok képben az járműiparnak ezzel az innovációs törekvésével, de szem ezekre csak felkészülnek, vagy próbálnak ezen irányba fejleszteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!