Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mi az a két nagy "fémgubó" a...

Mi az a két nagy "fémgubó" a mozdonyok elején? Neten sehol nem találom.

Figyelt kérdés

Arra két kiálló, kerek, lapos dologra gondolok. A megnevezésük érdekelne!!

[link]

jún. 15. 12:03
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Ütköző??
jún. 15. 12:06
 2/10 A kérdező kommentje:
1-es, ütköző? Mert ez ütközik legelőször, vagy miért?
jún. 15. 12:09
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
#2 Mint a neve is mutatja igen. Ez a feladata, hogy például fékezésnél ne a karosszériának csapódjanak a kocsik.
jún. 15. 12:13
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Egy brutál erős rugó van benne, így tud hátrafelé mozdulni az ütköző.
jún. 15. 12:27
 5/10 anonim ***** válasza:

Ütközőkészlék.

[link]

35-36 oldal

jún. 15. 12:46
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem jártál még soha pályaudvaron, vasótállomáson és nem láttd hogy kapcsolják össze a vasúti kocsikat?

Igen, ütköznek. Óvatosan, kis sebességgel egymásnak koccannak. Azért vannka a "gubók", mert ha nagy, sík felületű, nagy tömegű, masszív, erős rugóval csillapított eszközökkel történik az ütközés, semmi gond nem történik. Ellenben ha ez a karosszéria lemezeivel történne, az eléggé irreverzibilis folyamatot indukálna.

Amúgy azt hittem 16 év alatt nem lehet itt az oladlon regisztrálni...

jún. 15. 14:08
 7/10 A kérdező kommentje:

6os, azt gyanítottam, hogy az összekapcsoláshoz szükséges, de az elnevezését nem hallottam még. Üdv, egy húszéves, aki járt már pályaudvaron.

Köszi mindenkinek a válaszokat!

jún. 15. 15:26
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Annyira falun élsz hogy még vonatot se láttál élőben soha :D

Biztos jó lenne hogy amikor rátolják a vagonokat, akkor a kapcsolókészüléket cseszed szét, és nem űtköznek szimplán valahova ami megfogja. :D

jún. 15. 18:52
 9/10 anonim ***** válasza:
0%
Én például 35 évesen még soha nem ültem vonaton, így pályaudvaron sem jártam. Ennek ellenére ausztrálián, az antarktiszon és dél amerikán kívül az összes kontinensen jártam.
jún. 16. 04:37
 10/10 Vuk-91 ***** válasza:

Nálam hagyomány a vasúton utazás, gyerek koromban is örömünnep volt vonatozni, még ha késett is. Én is valamelyest tisztába voltam azzal, hogy mire való az ütköző.

Azt viszont elmondhatom, hogy az interneten vonatok után kutatva találkoztam olyan vasúttal ahol nem is használnak ilyet, vagy a mozdonyon, vagy egyáltalán. Itt van Pl. a Southern Pacific SD40-es dízelmozdonya:

[link]

Egy tehervagon:

[link]

És az Amtrak HHP-8:

[link]

Ja, és a Cities Sprinter:

[link]

Számomra ismeretlen miért van így Amerikában.

jún. 17. 10:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!