Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Forgalmi vizsga mennyire...

Forgalmi vizsga mennyire nehéz manapság?

Figyelt kérdés
Jövő héten megyek vizsgára, és eléggé izgulok. Hallom, hogy pár évvel ezelőtthöz képest milyen apró dolgokon is meg tudnak buktatni a pénz miatt, ez mennyire igaz?

máj. 26. 12:23
1 2 3 4 5
 21/43 anonim ***** válasza:
a vizsgalap tanulmányozása tényleg sokat segít, az embernek menet közben bevillan, hogy ezt és ezt nem szabad csinálni, ilyenkor amazt kell csinálni... Viszont az elég kiábrándító, hogy forgalmi vizsga előtt egy héttel még nem tudod, mit kell csinálni és mit nem szabad. Tavaly csináltam a C és CE kategóriákat, rutin vizsgánál sokat kellett várni, volt idő nézelődni, onnan indulnak a kisautósok, elszomorító volt számomra, hogy 10 vizsga autóból visszatéréskor 9-et az oktató vezetett, ami a vizsgázó bukását jelenti.
máj. 26. 17:25
 22/43 anonim ***** válasza:
Sajnos rohadtul ha izgulós típus vagy. Én kétszer megbuktam, pedig órákon hibátlanul vezetek...mindent is tudok már...kezdem feladni. Nem is merek már harmadjára menni...
máj. 29. 23:47
 23/43 anonim ***** válasza:
#22 Aki felkészül, az nem izgul. Az izgul, aki tudja magáról, hogy nem megy neki. Mondjuk valahol az oktató felelőssége is lenne, hogy ne engedje vizsgázni azt, akit még nem kell kiengedni a közútra, hanem még egy picit tanítani kéne. De ez iskolában is mindig így volt, ugye aki mindent tud, azt nem lehet csőbe húzni. Az a diák lámpalázas, aki nem tanult eleget.
máj. 29. 23:51
 24/43 anonim ***** válasza:
#23 Én felkészült vagyok. Órákon hibátlanul vezetek már órák óta, az oktatóm sosem szól már bele a vezetésembe. Kb. majdnem minden szituációval találkoztam már a belvárosban. Vizsgahelyzetben viszont olyan szintű stressz és izgalom jön rám a bukástól való félelem miatt hogy teljesen lerontja a teljesítményemet. Ezt szerintem nem vezetéssel lehet korrigálni, hanem valami mással, talán fejben kell helyrerakni a dolgokat. Mit gondolsz?
máj. 30. 12:16
 25/43 anonim ***** válasza:

Ad1. az egy teljesen normális oktatói gyakorlat, hogy nem szól bele a vezetésbe, hiszen vizsgán sem fog beleszólni, meg a való életben is vagy nem ül melletted senki, aki beleszóljon, vagy pont nem örülnél neki, hogy közben beleszólnak, hanem a végén összegzi a hibákat. És akkor sem említi meg mindet. Én kicsit kételkedve fogadom az ilyet, hogy "hibátlanul" vezetsz, senki nem vezet hibátlanul, nekem minden nap van az úton olyan, hogy mások hibáiból majdnem bekövetkező baleseteket az én éberségem véd ki, és bizonyára én is követek el olyan hibákat, hogy nem is tudom magamról, mekkora hülyeséget csináltam, vagy jobb esetben rám dudálnak, és elgondolkodok rajta, legközelebb jobban figyelnek. Szóval ez a "hibátlanul vezetek" valószínűleg nem igaz, csak a forgalmi vizsgához közelítve az oktató már nem szól minden apróságért, amíg nem olyan hülyeséget csinálsz, amivel embert is lehetne ölni.

Ad2. Igen, én is hallottam ilyen emberekről, akik ennyire félnek a vizsgától. Én ezt nem értem, nekem van B és A jogsim is, rutinvizsgákon izgultam picit, mondjuk azért, mert bizonytalan is voltam. A forgalmi vizsgák életem legnyugodtabb vezetési élményei voltak. Diktálják, merre menjek, nem nekem kell gondolkodni rajta, nem kell térképet nézni. Nem szól bele senki semmibe. Nem szólhat a rádió. Nem csicsereg az anyósülésen apám vagy anyám. És nem okozhatok túl nagy bajt, mert igaz, bukás jár érte, de az oktató belenyúl és kivédi, tehát nem terheli az a felelősség a vállam, ami egyébként minden másodpercben terhel, amikor vezetek. A végén a vizsgabiztos pedig jóindulatúan, tételesen, a közjó érdekében majd felsorolja az esetleges hibavonalakat, szakemberként.

Én nem tudom, ezen a vizsgán hogy lehet izgulni, de tudom, vannak, akik izgulnak. Kérdezem ilyenkor, hogy érettségin pl. izgultál? Ha jártál egyetemre, ahol minden vizsgaidőszak keményebb, mint az érettségik, azokon szoktál izgulni? Akkor is, ha tényleg mindenre felkészültél, és az esetleges bukás sem a világ vége, mert ugye mindig lehet menni legközelebb?

Mert ha ilyenkor is izgulsz, szerintem akkor néhány forgalmi vezetésóra árát érdemes lenne rászánni egy pszichológusra. Nem vicc, kognitív viselkedésterápia (mit érzek, felismerem-e, és hogyan reagálok rá, tudatosan egészségesebbre állítom a reakciómat) 4-6 alkalom, pár hét alatt csodákra képes. Ingyen elérhető angol nyelvű kézikönyvek is vannak erre, csak az emberek többsége lusta, ha meg fizetsz egy pszichológusnak azért, hogy foglalkozzon veled, akkor komolyabban dolgozol magadon. Akinek nem elég 3 mély levegő meg esetleg egy forró tea, hogy megnyugodjon, amikor stresszel, azoknak ezt szoktam ajánlani.

máj. 30. 13:29
 26/43 anonim ***** válasza:
Meg azt tegyük hozzá, a vezetésoktatás főleg a vizsgán átmenni tanít meg. Nem érdemes 60-100 órákat venni, mert a közlekedési érzék, a rutin, hogy hiába nem indexel előttem a hülye, már 500 méterrel korábban is tudtam, hogy sávot fog váltani stb. az nem az oktatáson fog kialakulni, hanem utána. Meg kell nyugodni, át kell menni a vizsgán, és aztán felelősségteljesen, figyelmesen kell jó sokat vezetni. :) Szóval igen, abszolút nem plusz 10 óra fog segíteni ezen a stresszen, van egy plató, amit oktatóautóban el lehet érni, hanem fejben kell kicsit rendbetenni. Megjegyzem, az ilyen fejben rendben tevés az élet sok más területén (pl. munka, párkapcsolat) is hasznos, tehát mindenképpen érdemes ilyen szempontból önfejleszteni.
máj. 30. 13:33
 27/43 anonim ***** válasza:

#25 Jártam egyetemre, van két diplomám is, egy alap és egy mester. Érettségin és az államvizsgákon sem izgultam ennyire. Elmondom miért: mert ott megtanultam mindent és addig tanultam az anyagot amíg nem éreztem magam elég magabiztosnak ahhoz hogy na, most ez nekem sima lesz. Tudtam hogy megtettem minden tőlem telhetőt és megtanultam mindent amit lehetett...nem érhet meglepetés.

Ezzel szemben egy forgalmi vizsga teljesen más. Sosem fogom azt érezni hogy mindent tudok és hogy nem érhet meglepetés. A legtöbbször ér meglepetés és nem érzem magam magabiztosnak. Beülök az autóba és csak azon jár az agyam hogy ne hibázzak semmit mert megbukok, figyelek mindenre, már túlanalizálom az egészet és ez okozza a vesztemet sajnos. Eléggé maximalista vagyok és utálom a kudarcot. Egyetemen sosem buktam meg semmiből, minden tárgyam meglett elsőre.

Viszont azt aláírom, borzasztóan túlaggódós, túlgondolós típus vagyok...szétstresszelem sokszor az agyam mindenen, apróságokon is néha és van hogy mentálisan lefárasztom magam vele. Tehát volt hogy napokig azon rágódtam hogy vegyek-e még vezetési órákat vagy sem...forgalmi vizsga előtt rémálmaim voltak hogy meg fogok bukni.

Pedig huszonévesként teljesen jól alakul az életem, egy nagyon jó állásom van, átlagfelett keresek mondhatni egész fiatalon, boldog vagyok, anyagilag sem visz le a mélybe a jogsi, bár már kezd fájdalmas lenni mindig fizetni a plusz órákat meg a vizsgadíjakat...

Pár napja buktam meg másodjára, megcsináltam mindent amit kértek, manőverek, stb., és egy lámpánál miközben vártam a zöldre, elbambultam abban hogy figyeltem a forgalmat és mindent is, ne hogy elrontsak valamit és nem vettem észre a zöldet és nem indultam el, és bukta.

Már sajnos jelentkezni sem merek vizsgára pedig érzem hogy a tudás megvan de elrontom...

máj. 30. 13:51
 28/43 anonim ***** válasza:
Forgalmi vizsga annyit mér, hogy 50 percen keresztül tudsz-e tényleg nagyon figyelni. Erre igazából sokat nem lehet készülni, csak ott kell lenni fejben, és figyelni. Hidd el, stresszesebb a gyerekeidet szállítva figyelni úgy, hogy nincs melletted senki, aki segítsen, vagy rád szóljon, ha épp hülyeséget csinálsz. A jogsi nem játék, csak sokan nem veszik komolyan, azért olyan a közúti közlekedés a világon mindenhol, amilyen. Azzal teszed meg a tőled telhetőt, hogy nem bambulsz el. Tudom, kis bakinak tűnik egy elbambulás, és tényleg nem annyira egyszerű, de fontos figyelni.
máj. 30. 14:32
 29/43 anonim ***** válasza:
Mit ajánlanál #28 nekem? Vegyek még pár órát és próbáljak meg teljesen nyugodtan, magabiztosabban vezetni? Nem akarok megint egyből menni vizsgázni, harmadik alkalommal. 54 órát vettem eddig. Technikai szempontból mindent tudok már egy sikeres vizsgához...
máj. 30. 14:34
 30/43 anonim ***** válasza:
Felesleges sok órát venni. Ha úgy gondolod, amúgy jól mennek a dolgok, iratkozz is fel a következő vizsgára, addig időkitöltés gyanánt pár plusz óra, hogy azért ne az legyen, hogy nem vezetsz (nekem motoron nagyon rossz volt az, hogy a vizsgám előtt majdnem két hétig egyáltalán nem ültem motoron, csak egyszer, de akkor meg nem a megszokott típuson, és le is lombozott, hogy azzal mennyivel másabb voltak a manőverek), a vizsga napján meg tényleg ott lenni fejben. Nem olyan vicci ám a közlekedés, kisvárosban vagy autópályán még elmegy a laza hozzáállás, de pl. Budapest belvárosában én akkor sem vezetek, ha kicsit nem aludtam ki magam, vagy előző este többet ittam a kelleténél, mert elég két pillanatra nem figyelni, és ha mellé a közlekedés többi résztvevője közül pont az a hülye, aki közel van hozzád, már meg is van a baleset. A forgalmi vizsga pont ezt méri. Az instant bukta az, ami a csillagok összeállásakor akár halált is okozhat, a hibavonal meg az, ami koccanást. Sok rosszat tudok mondani a vezetésoktatásról, meg az egész rendszerről, de a vizsgalap azért elég logikusan van kitalálva.
máj. 30. 14:48
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!