Hogyan károsítja a kuplung csúsztatása a szerkezetet?
Ami csúszik, az súrlódik. Aki súrlódik az kopik.
Olyan nincs, hogy nem csúsztatod. Indulásnál kell. Persze nem mindegy, hogy két utcával arrébb is csúsztatod még, vagy csak valóban addig, amíg elindulsz.
Nem károsítja, csak kopik. Ha sokat csúsztatod, akkor hamarabb elkopik, korábban kell cserélni.
De a kuplung alapvetően kopóalkatrész.
Az károsíthatja maradandóan, ha sokáig csúsztatod és nagy fordulaton járatod a motort. Nagyobb emelkedőkön szokták ezt csinálni a kezdő sofőrök.
Hát igen, ismét a probléma, hogy valójában még alapjaiban sem tudja az ember, hogy mit csinál, amikor nyomkodja a pedálokat. Mármint, hogy mi a műszaki tartalom mögötte.
Ha csúsztatod, akkor kopik, azért hívják csúsztatásnak, mert súrlódó felületek csúsznak egymáson ilyenkor.
A cél, hogy ez az állapot minél rövidebb ideig álljon fenn. De logikusan nem mehet a közlekedés rovására. Tehát dugóban addig kell csúsztatni amíg szükséges, nem kell se lefulladni, se nekiugrasztani a kocsit az előtted állónak.
Csúszik-csúszik.....de hát ez a dolga!😁
Arra találták ki, hogy a motor és a váltó rángatásmentesen tudjon összekapcsolódni, ezután stabil/fix kötés biztosítson, de ha kell, egyetlen mozdulattal oldani lehessen.
A kuplung használatának természetes velejárója a kopás, meg kell próbálni minél rövidebb ideig használni.
Meg lehet hallgatni a tanácsokat, de az optimális működtetést csak saját gyakorlattal lehet elsajátítani.
Öhm az asszonynak volt egy a vectra.
Nagyon öreg autó.
Megálltunk az úton vele annyira elkopott a kuplungja.
Blokkot felbakoltam,szét kaptam és kB 3 ezer Ft-ért vettem bele egy bontott jó állapotú tárcsát.
2 nap volt a meló vele.
Aztán azért lett eladva mert a lengéscsillapító hátul bekukucskált.
Elrohadt a kerékdob.
Ezt is tudtam volna javítani de már nem ért annyit az autó. Visszatérés a kuplungra, nem egy nagy kaland azt cserélni vagy cseréltetni. Úgyse tart semmi se örökké ne feszengj rajta. Inkább legyen félretéve egy kis pénzed a javításokra.
Bármikor megadhatja magát bármi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!