Az orlen benzinkutakon miért lett E10 a 100-as benzin? Ezt
valami új törvény írja elő?
A szervizesed hülyeséget beszél, jellemzően 7-8% etanol van benne. Az Orlennél kérdeztem, szlovák a 100-asuk, azért más a recept. A kutas szerint saját fejlesztés, de ez hülyeség lehet, mert Szlovákiában nincs Orlen finomító. Gondolom Slovnafttól veszik.
Nekem amúgy most az van az autóban, és semmivel nem tűnik rosszabbnak, mint a többi kút 100-asa. Viszont jó 20 Ft-tal olcsóbb volt, mint a Molnál.
márc. 2. 17:13
12/34 A kérdező kommentje:
A szlovén benzin meg olcsóbb és jobb mint bármelyik itthoni és nincs benne ennyi etanol de miért venném a 100-as benzint ha E10 vagyis több benne az etanol hiába prémium? Ezért kellett áttérni sokaknak a 100-asra mert kötelezővé tették az 95-ösre a magasabb etanolt a kerti kisgépekbe, fűnyírókba sem igazán jó.
Nem attól prémium egy üzemanyag hogy kevesebb etanol van benne. Én személy szerint örülnék ha a környékemen lenne ilyen E10 100. Teljesítményben valószínűleg több mint az E5 100.
márc. 2. 20:00
14/34 A kérdező kommentje:
Én annak örülnék ha betiltanák az E10 teljesítménybe miért lenne jobb? pont hogy a szarabb de ne zavarjon :D
Most meg fogtok lepődni, de az energiatartalma ugyanannyi az E10-nek és E5-nek, szóval egyikőtöknek sincs igaza :DDD
márc. 2. 22:37
Nem mivel az etanol energiatartalma alacsonyabb szóval az E10ben kevesebb. De az égési aránya 9,8 a benzin 14,7 hez képest, magyarul többet tudsz elégetni belőle. Emellett a párolgáshője is magasabb így több hőt von el a levegőből így az sűrűbb lesz.
Persze nem ég és föld különbség E5 meg E10 között de ott van.
márc. 2. 23:53
Én meg E menteset keresek, de nem találok. A németnek van a magyarnak miért nincs?
márc. 3. 00:09
Ha már szóba került: a benzinről nem tudok nyilatkozni, gázolajat tankolok. 500 m-re lakom egy Orlen kúttól, így gyakran tankolok ott. Simát, prémiumot is. Soha semmi problémát nem tapasztaltam még. Használati szempontból semmilyen különbséget nem vettem észre más kúton tankolt gázolajhoz képest. Pedig egy pár éves Euro6-os biutrbós autóm van. Tehát nem valami adagolós spártai, érzéketlen, özönvíz előtti gép, amibe mindegy mit tankol az ember, mert napraforgóolajjal is elmenne.
márc. 3. 08:46
Megnéztem az Orlen 100 leírását, és ez alapján is teljesen rendben van a cucc. Nem alkohol van benne, hanem ETBE. Ezt bioetanolból állítják elő, de nem rendelkezik annak káros tulajdonságaival, mint a víz megkötése. Ez kifejezetten javítja a benzin tulajdonságait. Ez egyébként igaz a Mol 100-asra is, de az E5, és jóval drágább, legalábbis nálunk. Nekem az első tank alapján pozitív a tapasztalatom. Amennyivel drágább, annyival kevesebbet is kér belőle a turbós, közvetlen befecskendezésű benzinesem.
márc. 3. 09:43
#17 nekem még van 120 liter Ethanolmentesem betárolva. :D
De nem eladó. :D
márc. 3. 11:14
Kapcsolódó kérdések: