Hogyan kell a jogosítványt megújítani?
Elmész a háziorvoshoz. Ad ezer beutalót (bár állítólag van ahol nem ennyire faxnisak, legfeljebb csak egy vérvételre küld el). Ezeket végigjárod. Utána visszamész, kifizeted az orvost, ad egy cetlit, hogy alkalmas vagy.
Ezzel elballagsz az ocsmányirodába, vagy ma kormányablaknak hívják ha jól tudom.
Kb ennyi.
Így van, csináltatsz egy alkalmasságit a háziorvosodnál, utána igényelsz új jogsit a kormányablakban.
Az igénylő papírral már vezethetsz belföldön. De pár napon belül meg kell érkezzen az új kártya.
Az ezer hely a páciens korábbi betegségeitől függ, és hogy milyen jogsiról van szó. Nyilván ha voltak/vannak olyan betegségek amelyek hatással lehetnek a biztonságos vezetésre, akkor ezt ki kell(ene) vizsgálni.
Elvileg a papír sem kellene az orvostól, mert feltölti felhőbe, és elérik azt a hivatalban. Csak nem mind teszi fel.
Online is lehet intézni, ha van a rendszerükben egy nem túl régi fotójuk (azt hiszem 2 évesig). Szóval, ha mondjuk fél éve csináltattál személyit, útlevelet, akkor be sem kell menned, azt használják.
"Az ezer hely a páciens korábbi betegségeitől függ, és hogy milyen jogsiról van szó."
Semmilyen betegségem nincs. Még csak műtétem, csonttörésem sem volt egész életemben. Semmilyen gyógyszert nem szedek, soha nem is szedtem. Covidos, még csak influenzás sem voltam az utóbbi 15 évben. Szemüveget nem hordok. Táppénzen még életemben nem voltam egy napot sem. És még csak öreg sem vagyok, a 30-as éveimben járok. Mégis el lettem küldve az EKG-tól kezdve az alvásvizsgálaton, terheléses vércukor mérésen át a fogászatig. Hozzáteszem, nincs rossz fogam és minden leletem negatív lett. Valamint sima B kategóriás jogosítványról van szó, melyhez én nem tudok olyan jogszabályról, ami előírná, hogy rossz fogakkal nem lehet vezetni. Csak éppen vannak túlbuzgó háziorvosok. Arról senki nem tehet, hogy ki milyet fog ki. Van ilyen is. Ezért írtam, hogy van, aki meg csak egy vérvételre küld és ennyi. Nálam még annyival volt megfűszerezve a dolog, hogy csak akkor adta oda az orvos a papírt, ha szóban megígérem, hogy pár hónap múlva kontrollként az összes vizsgálatot még egyszer végigjárom. Mielőtt kapom a beszólást, már megtörtént az eset után részemről a háziorvos váltás.
A sokadik jogosítvány megújító vizsgálat a háziorvosnál kb. negyedóra volt.
Mért egy vérnyomást, elolvastatta a táblát, és kérdezte van-e valami panaszom?
Miután kifizettem a vizsgálatot azt mondta, a többit az okmányirodában intézik.
A neten négy napra rá kaptam időpontot, az ottani ügyintézés is kb. negyedórából kijött.
Ennyi.
#6! Pontosan leírtam, hogy ezt tettem. A munkaalkalmassági orvos nálunk még rosszabb. Tudom, hogy máshol csak vérnyomást mérnek, meg kikérdeznek. Én ezt is kifogtam! Irodai munkát végzek, nem rákkeltő anyagokat locsolok naponta hordószám egy üzemcsarnokban. Ennek ellenére nálunk fél évente kötelező a vérvétel és vizeletvizsgálat. Legutóbb már háziorvosi igazolást is kértek, hogy nincs semmilyen betegségem. Korábban elég volt csak írásban nyilatkozni róla. Sőt, most az életkortól független rendszeres prosztatavizsgálatot, nőknél mammográfiát akarják előírni.
Le lehet pontozni. Nyilván csak "kitalálom" ezeket, mert "nincs jobb dolgom", ezzel "szórakozok"... De nagyon sok múlik azon, hogy a kérdezőnek milyen az orvosa. Azt nem venném alapul, hogy valakinek az orvosa rá se néz az illetőre, már tolja is a papírt. Igen, biztosan van ilyen is. De honnan tudjuk, hogy ahova a kérdező menni fog, az is ilyen?!
#8 Hát, nem tudom, nekem ez olyan egyszerűen szokott menni, hogy felhívok a városban egy másik háziorvost random, akiről tudom, hogy nem cécózik, és bármikor rendelési idő előtt megcsinálja.
Szóval de, kitalálod. Amikor 17 évesen először csináltam jogsit, a gyerekorvosom valami A3-as kartont kezdett el töltögetni, mindenféle idegrendszeri gyakorlat, aztán elküldött szemészhez, pedig két hónappal korábban voltam. Eljöttem, felhívtam azt az orvost, akiről tudom, hogy csak úgy osztogatja, aztán bementem hozzá másnap hajnalban. Mivel egy nagy rendelőben van nálunk minden orvos, gyerekorvosommal sikerült is találkozni a folyosón, nem csináltunk ügyet belőle.
Nem csak a saját háziorvosod meg a munkahelyi orvosod létezik, bárki fogad az országban bárhol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!