Tī hogyan indultok reggel hidegben?
Vártok indítás után 10 percet, vagy egyből amint indítjátok mentek is? Melyik tesz jobbat a kocsinak?
Én általában beindítom, majd felmegyek a cuccaimért, bepakolom és megyek. Ez kb 3 perc. Kis fordulaton tartom ameddig a klíma nem kezd el langyos-meleg levegőt fújni ez kb 5-10 perc attól függ mennyire van minusz.
Igen, én is ezt hallottam, hogy még az jobban árt neki, ha egyhelyben járatod. Nálunk a szemben levő szomszéd csinálja. Néztem a múltkor egy videót, melyik viszkozitású olaj mennyire lesz folyós --ban. És ha nem ér el mindenhová az olaj és elindulsz az is ártalmas hosszútávon a motornak.
Ez még az első telem jogsival, faterom mondta, hogy addig ne tapossam neki ameddig nem érzem, hogy melegebb levegőt fúj a klíma. De az autóhoz van egy kézikönyv, ha jól emlékszek abban le van írva, télen hogyan kell indulni.
10 percet soha nem várok. Beindítom, várok egy fél percet. Ez alatt összedugom a telefonomat az autóval. Az enyém még sajnos nem tudja a vezeték nélküli AndroidAutot. Választok zenét, ha kell beállítom a GPS-t. Kigurulok a garázsból, bezárom a kaput és óvatosan nem túl alacsony és nem túl magas fordulaton elindulok. Ez a dízelemnél 1700-2000 körüli fordulatot jelent. Szerencsére kis forgalmú kertvárosi mellékutcában lakom, így az elnyújtott gyorsításokkal sem tartok fel senkit.
Céltalanul egy helyben ketyegtetni, pláne addig visszamenni a házba soha nem szoktam. A fűtés szerencsére azonnal meleget fúj. A dízel ugyan lassan melegszik, de van gyári kiegészítő fűtésem.
Ez örök vita, s mindkét fél meggyőzhetetlen.
Én csak a személyes példámat tudom hozni. Minden dízel autómat legalább 5 percig melegítem, ennyi idő kell, amíg az olajfilm rendesen elterül és mindenhova eljut. A példáim: Opel Combo 1.7D, 420.000 km-rel még pöccre indult, semmi füst. Peugeot 407 2.0D 200.000 km nálam motorgond nélkül.
A hidegjáratás a motorok legnagyobb ellensége, az összes motorkopás 95%-a ebből ered. Például a buszok, amelyek szinte nem mennek hidegen, millió km felett futnak. Ellenpélda: idióta kollégám munkahelyi parkolóban Passat inditása után 3 másodperccel már teligázzal fordult ki a cégkapun. Már nincs meg neki.
Azért az is egy nagy marhaság télen állandóan működtetni a klímát.
Többet fogyaszt az autó vele és a klíma nem fűt !!!
A fűtőmotor nyomja a meleget.
Beindítom és megyek vele. Maximum addig járatom a motort, amíg becsukom a garázsajtót.
Mondjuk az enyém benzines, szívómotoros, én dízeles autókhoz nem értek.
Beindítom, index, gurul.
Van hogy hamarabb gurul mint a benzinmotor indulása (hibrid)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!