Hsznált autóvásárlásnál hogyan működik a kellékszavatosság?
Édesanyám vásárolt egy használtautót egy "becsületes" kereskedőtől. Hazafelé kigyulladt a check engine lámpa, egr szelep csere lesz. A bal első fék befog, cirka 100 ezer forintos árajánlatot kaptam a szerelő ismerősömtől, aki időközben egy törött motortartóbakot is felfedezett. Ezek alapján az autóért kifizetett 400 ezer forintot én kifejezetten soknak találom.
A dolog viszont ott válik érdekessé, hogy az adásvételire rápecsételte a jómadár kereskedő, hogy szavatosság nem terheli.
Ha jól értem én így hiába verem az asztalt, jogilag nem köteles egy forintot sem visszafizetni anyumnak? Tehát gyakorlatilag átverték.
Szavatosság terheli, törvényben meghatározott.
Mivel a Km óra állás rajta van az adásvételin, ezért ha valóban nem ment az autó több ezer km-t, akkor rejtett hibának minősül.
Tegyétek le az autót egy szakmuhely, vagy márkaszervizben. Ott hivatalosan ledokumentálják, azzal visszamesz a kereskedőhőz rejtett hiba.
Vissza kell kérni az árát+ átírást
Kereskedő cég névvel adta el vagy magán személyként? Az se mind1.
Amúgy mehetsz a sóhivatalba, az életben nem fogsz belőle semmi pénzt látni.
400e-ért ráadásul manapság már csak bontószökevényeket kapsz cigányoktól.
Ugy semmikeppen sem, hogy ti beleturkaltok az autoba.
Ha magan szemelykent vetted kereskedotol, a szavatossagi jogodrol nem tud lemondatni.
A hibat koteles orvosolni, nem koteles neked penzt visszaadni.
Ilyen oreg, bontoszokeveny autot sem koteles az elado uj alkatreszekkel javittatni.
Tehat, ha bontobol, fb csoportbol, bolhapiacrol szerez neked bontott alkatreszt es azt epiti bele javitaskent, te koteles vagy elfogadni.
Az auto koranak megfelelo allapotba koteles visszaallitani az autot.
Lehet, hogy a sajat szerelod akar atvagni.
Oneki az az uzlet, ha a munkadijon felul 40%*-ot nyer az alkatreszen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!