Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mitévő legyek gumi ügyben?

Mitévő legyek gumi ügyben?

Figyelt kérdés

Jelenleg 8 éves használtan vett nyári gumikon gurolok.

Van 4db laufen 3 éves téli gumim 4mm mintával de még friss jogsis koromban mikor megvettem az autót véletlenül le padkáztam és kicsit szakadt az egyik oldalfala.

Most mi legyen?

A: vegyek négy évszakos gumit

B: menjek egész télen nyárival és majd tavaszal ruhazak be egy nyári gumi szettre

C: Vegyek erre a 3 hónap télre 100-ért téli gumi szettet meg majd tavasszal is 100 ért nyári gumi szettett

Szeretnék pénzt spórolni de a józan ész határain belül mit javasoltok?

Szerpentines hegyvidékes részen lakok de betonozott minden hó egy évben 2x esik

2023. okt. 30. 15:53
 1/9 anonim ***** válasza:
42%

Nekem nem kérdés télen a téli gumi, nyáron a nyári. Nem egy évre veszed. Pedig elég béna sofőr vagyok, 1 éve vezetek, de ezen pont ne múljon bármi, hogy csúszok.

8 éves gumi, atyaég, nem sokat vezetsz.

2023. okt. 30. 16:13
 2/9 anonim ***** válasza:
76%
Amennyiben itt Magyarországon élsz, bőven elég a 4 évszakos.
2023. okt. 30. 16:39
 3/9 anonim ***** válasza:

A B opció semmiképpen se, mert a nyári és téli szettjeid egyaránt kukára érettek.

Pénzt spórolni nem igazán tudsz, mert a négyévszakos gumi ára kb. duplája az évszakos szett árának, tehát annyi egy szett négyévszakos, mint egy külön téli és nyári szett összesen. Persze ha téli-nyári szett mellett voksolsz, akkor nem egyszerre kell kifizetni az összeget, hanem felét most télire, felét tavasszal nyárira, ami némi könnyítés.

Viszont a négyévszakos meg azért jobb opció, mert jobban kihasználod. Egy jobb minőségű gumi 8 évet bír ki kb. mielőtt szétrepedezik és el kell dobni, viszont a téli/nyári szettet csak fél évig használod, tehát a 8 éves élettartamból csak 4 évig használod összesen, 4 évnyi használat alatt pedig nem mennek annyit, hogy elhasználják a futófelületet. Tehát sokan úgy dobnak el gumit, hogy még egy csomó futófelület van rajta, ami "pazarlás". De a négyévszakosat egész évben használod, így a 8 év élettartam az 8 év használatot jelent, dupla annyi.

Ezek alapján döntsd el, hogy neked melyik szimpatikusabb választás.

2023. okt. 30. 17:12
 4/9 A kérdező kommentje:

1

Havi 1500km-ert megyek vele

2023. okt. 30. 17:14
 5/9 anonim ***** válasza:
52%
Ilyen futás teljesítmény, mellett akár a 4 évszakos is jó lehet. A télen nyárival opciót meg felejtsd el instant életveszély.
2023. okt. 30. 17:27
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Vegyel ketto telit a hajtott tengelyre es a most serult szettbol egy sertetlen part tegyel a nem hajtott tengelyre. Tavasszal meg vegyel vagy 4 darab negy evszakosat vagy 4 darab nyarit.
2023. okt. 30. 18:07
 7/9 anonim ***** válasza:

Vegyél 4 évszakos gumit.

Kopott nyárival télen ne használd az autód. Nem biztos hogy balesetezel, de bármilyen éles helyzetben nagyon nagy esély van rá hogy nem fogsz megállni, nem fogod kikerülni, stb stb. Sokan mondják hogy áááá jóvanazúgy, hát nekik eddig szerencséjük volt hogy nem kerültek olyan helyzetbe ahol kibukik a különbség. Azt pedig sosem tudod, hogy mikor fogsz olyan helyzetbe kerülni, ki fog akkor éppen melletted ülni, ki fog akkor épp egy másik autóban ülni amibe belemész.

Magyarországra a négyévszakos gumi hibátlan egy átlagos felhasználású autóra.

Nem tudom milyen méretben keresel, én az olcsóbbik rohangálós kocsinkat pont két hónapja gumiztam fel, gumis ajánlása és pár teszt átböngészése után Nexen N'Blue szettet kapott, egészen olcsó volt (205/55R16, talán 23/db-ra jött ki). 100-ból megvolt szereléssel együtt, az fix.

2023. okt. 30. 19:47
 8/9 krwkco ***** válasza:

Gondolom nem dúskálsz a pénzben és a "vegyél 4 vadiúj télit és 4 nyárit" nem elfogadható.

1. "Van 4db laufen 3 éves téli gumim 4mm mintával "

Nézz utána, hátha kapsz ugyanilyenből 1 db használtat. Fújasd meg a gumissal a maximális megengedett nyomásra és nézze meg, hogy van-e rajta kidudorodás. És használd el télen. Én így tettem, amikor az egyik gumim javíthatatlanul sérült. De külföldre, pl. Ausztriába már nem alkalmas. Biztosan van olyan pontja, ahol már nincs meg a 4 mm.

2. "Jelenleg 8 éves használtan vett nyári gumikon gurulok."

Ez már a kora miatt a határon van, de ha nem repedezett, akkor használd még egy nyáron. De ne télen.

3. Ha valamelyik szetted alkalmatlanná válik, akkor vegyél négyévszakosat. És használd felváltva a még használható télivel vagy a nyárival. Azzal is nyersz 1-2 szezont. Ha két garnitúra felnid van és magad cseréled.

2023. okt. 30. 20:48
 9/9 anonim ***** válasza:
Keress 1(-2) használt hasonló állapotú gumit, mint ami most fent van, 1 lehetőleg ugyanolyan márka és típus, vagy 2 bármi csak téli legyen. Azzal kihúzod a telet, ha kis forgalmú helyen laksz akkor talán a nyarat is. Tavasszal add el a nyári gumit. Aztán ősszel vegyél egy prémium négyévszakos garnitúrát, lehetőleg téliesebben, mint nyáriasat (Goodyear Vector ilyen például).
2023. okt. 31. 01:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!