Okozhat bajt ha általában 100-as prémium benzint tankolok Shell kúton, de néha csak 95-s sima benzint más kúton?
Nem tudom miért olyan nehéz megértened, hogy a valóság alátámasztja azt, amit mondok. Nyilván neked ezt nehéz megérteni, mert nincs autód. Nekem van. Az autó ír bizonyos számadatokat. Szerinted ez kamu, oké. De ha én magam kiszámolok valamit, akkor ugyanazokat a számokat kapom, mint amit az autó ír, tehát az autó igazat mond, nem hazudik, nem téved. Bizonyított.
Vagy a matematika is téved? A matematika is hazudik?
#72 Leírom a gondolatmenetet és számítást a lehető legegyszerűbben és legrövidebben, úgy egy hajszálnyival nagyobb esély van rá, hogy felfogod. A feladatod annyi, hogy értelmesen, félrebeszélés nélkül, logikusan magyarázd el nekem, hogy hol rossz a számításom.
A tankom 52L-es.
Példának okáért mondjuk, hogy az autó 6.5L/100km-es átlagfogyasztást mutat (ami szerinted kamu).
52/6.5=8
8*100=800
800 kilométerre elegendő a benzin.
Nyilván nem hagyom, hogy kiürüljön, ezért megtankolok 700km után.
Tudom, hogy mekkora távot tettem meg (700km) és tudom, hogy mennyi benzinnel indultam (52L). Az autó 6.5-ös fogyasztást mutat. Ez alapján 6.5*7=45.5 litert használt el az autó. Ha bemegyek a benzinkútra és telitankolom, 45.5 liter kell, hogy belemenjen. Szóval bemegyek a benzinkútra, telitankolom, 45.5 liternél lekattan a pisztoly.
Ha az autó hazudik, a 6.5 átverés és a valódi fogyasztásom például 6.8, akkor a 700 kilométer alatt 6.8*7=47.6 litert evett meg. Bemegyek a kútra, én úgy tudom, hogy 45.5 liternek kell belemenni, bedugom a pisztolyt, pörög az óra, tovább pörög 45.5 literen és végül 47.6 liternél áll meg.
Hohó, hát itt valami nincs rendben. A 47.6 litert gyorsan visszaszámolom 700 kilométerre és rájövök, hogy a valódi fogyasztás 6.8 liter volt, nem pedig 6.5, mint amennyit az autó mutatott és rögtön tudni fogom, hogy hazudik. Neked volt igazad mindvégig!
Viszont, a számítás mindig megegyezik a valósággal. Soha nincs eltérés. Soha nincs 45.5L helyett 47.6L. Soha nincs 6.5 helyett 6.8. Ez egy teszt, ami végtelenszer reprodukálható és az eredmény mindig helyes lesz. A tudományos világban egy elmélet akkor tekinthető bizonyítottnak, ha az elméletet bármilyen méréssel, számítással, megfigyeléssel, bármilyen tudományos módszerrel alá lehet támasztani, ráadásul ez bármikor megismételhető és a végeredmény mindig megegyezik az elmélettel.
Az én elméletemet számítással alá lehet támasztani. A matematika nem hazudik.
Kérlek, írd le a hibát a számításaimban.
#74 Belekalkuláltad, hogy ez k*rva nagy hazugság már megint, mert a benzinkúton föld alatt, fix hőmérsékletre hűtve van az üzemanyag?
Tehát nem tudod megcáfolni. Köszönöm, ezzel sikerült is megerősítened engem.
További szép napot, meg jó biciklizést/buszon zötykölődést! :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!