Nyomaték kulcs kötelező?
Szelepfedél tömítést szeretnék cserélni, de eddig bárhol kerestem 40nm-től találtam nyomaték kulcsot nekem pedig ehez ugye 8-10nm kellene.
Rendelni méh lehetne pár napos kiszálítással de mivan ha csak meg húzom érzésre? Nem túl erősen hogy át szakadjon de nem is lazán.
Igazábol kereket is nyomatékra kellene húzni de eddig soha nem húztam nyomatékra és sok mindennel van ez még így.
Az "érzésre" húzással a következő bajok vannak:
-nem húzod meg eléggé, és visszalazul
-túlhúzod és megszakad a menet
Ne a Lidl/Aldi/Praktiker vonalon keresgélj! Ott valóban ilyen 1/2"-os 40-210Nm-eseket árulnak.
Kifejezetten autós-, vagy szerszámboltban kapsz 1/4, 3/8-ost alacsonyabb nyomatékokra valót. Ha szoktál otthon szerelgetni, szerintem érdemes beruházni rá, hiszen csak egyszer kell megvenni. Nekem van digitális nyomaték adapterem. Sima dugókulcs hajtószárra fel lehet pattintani és valami 3 Nm-től már mér.
Próbáltam, barkács bolt, bárdi stb
Bárdiba lett volna de ha jól emlékszem kb 80ezer ft-ért, ennyit azért nem szánnék rá. 25 ezer ft-ért találtam készletet neten de az meg elég gagyinak tűnik.
Erről a digitális adapterről még nem halottam, utánna nézek.
"Nyomaték kulcs kötelező?"
Ha nem akarsz hengerfejet felrakni, akkor nem kritikus a nyomaték. A szelepfedelet először érintésig kell meghúzni középről kifele haladva. A csavarokat úgy sorrendbe véve, hogy a távolság középtől fokozatosan nőjön. Utána, ha 15 centis a csavarkulcsod, akkor a 10 Nm-hez kb. 6-7 kg erővel (a korrekt mértékegység a kilopond) kell meghúzni. Ha nem érzed, hogy ez mennyi, akkor emelj fel valamit, ami 6-7 kg. Vagy ahogy írtad, legyen meghúzva, de nem elszakítva.
A kereket az átlag magyar gumis sem szokta nyomatékkulccsal utánhúzni. Beállítjak a kerékkulcsot 150-200 Nm-re, aztán mindenki azt kapja. És a gyári kerékkulcs kb. olyan hosszú, hogy egy átlagember teljes erővel, kézzel kb. megfelelően meg tudja húzni a kerékcsavarokat/anyákat.
Vagy vegyél egy ilyen nyomatékkulcsot. Nem túl precíz, de nagyjából sejteni lehet, a szükséges erőt. És lesz egy félméteres hajtókarod is:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!