Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Elsőbbségadás szabályok...

Elsőbbségadás szabályok megértése?

Figyelt kérdés

Még márciusban sikerült a Kresz vizsga. Akkor nagyon jól mentek az elsőbbség adásos feladatok. Júniusban kezdtem vezetni, de oktatóváltás miatt majd december elején lesz a forgalmi vizsgám.

A legnagyobb gondom az elsőbbség adás. Nézek youtubeon videókat, átnéztem újra a könyvet, de éles helyzetben nem megy, nem tudom eldönteni a sorrendet. Ha olyan helyen megyünk, ahol már voltunk párszor, felismerem, hogy jobbkezes utca, de új helyen nagyon bizonytalan vagyok.

Van esetleg tippetek hogyan tudnám megérteni az elsőbbségadás szabályait?

Köszönöm

2022. nov. 16. 13:20
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
Senki nem mondta, hogy ne használd, azt mondtam, ne arra támaszkodj. Ameddig a középsőt figyeled, addig sem előre nézel, sem a bal tükröt nem nézed, sem a jobb tükröt nem nézed, márpedig ezek mindegyike több információt tartalmaz, mint a középső. Ha nem parkolóhelyről állsz ki és épp mögötted van a gyalogos, a középső tükör semmit nem mond, csak épp egy másodpercre semmi hasznosat nem nézel.
2022. nov. 16. 16:03
 12/27 anonim ***** válasza:

11: ez így hülyeség....

A periferiális látás pont elég ahhoz, hogy miközben az útra koncentrálsz, a szemed csücskében látod a tükörben a hátsó forgalmat.

2022. nov. 16. 16:04
 13/27 anonim ***** válasza:

Az is poén, hogy a 3. válasz óta ezen a tükördolgon megy a téma, pedig a kérdező nem erre volt kíváncsi

Amúgy #12 a középső, homorú tükörben mégis milyen forgalmat látsz te? Az oldalsó domború tükrökben két sávot is belátsz nagyobb távra, hatodikos fizika.

2022. nov. 16. 16:09
 14/27 anonim ***** válasza:

"azt mondtam, ne arra támaszkodj"

Ez így nettó baromság.

Miért ne támaszkodnál rá, ha már ott van és azért van ott, hogy segítse a tájékozódásodat?

"Ameddig a középsőt figyeled, addig sem előre nézel"

Na bumm, és?

Sajnos ez az ember természet adta korlátja, nem lát 360 fokban ezért kénytelen változtatni a tekintetén, attól függően, milyen irányt szeretne figyelni.

Ilyen alapon ne nézz bele se a bal se a jobb tükörbe mert addig sem előre nézel.

"sem a bal tükröt nem nézed, sem a jobb tükröt nem nézed, márpedig ezek mindegyike több információt tartalmaz, mint a középső."

Ez agy megint nettó baromság.

Tudtommal a középső tükör nem egy párhuzamos univerzum közlekedését mutatja, hanem a mögötted lévő tágabb teret. Pont ez a lényege, hogy periférián belül van, és akár odatekintés nélkül is látod benne a történéseket, nem is értem ezen mit kell magyarázni.

Akárhogy nézem, nettó baromság, hogy a középső tükör semmit nem "mond".

Alapból egy nem retardált ember nem "a tükröt" használja, hanem "a tükröket".

A tükrök rendszerét használod az autón. Kiegészítve a körültekintéssel nyilván mindig arra terelődik a figyelmed, amelyik éppen az adott szituációnak megfelelő információt adja és nem a bal tükörbe nézel ha jobbra akarsz sávot váltani vagy fordítva.

2022. nov. 16. 16:19
 15/27 anonim ***** válasza:

"ameddig a középsőt figyeled, addig sem előre nézel, sem a bal tükröt nem nézed, sem a jobb tükröt nem nézed"

Ameddig előre nézel nem a holtteret nézed, ameddig a holtteret nézed nem a bal tükröt figyeled, ameddig a bal tükröt figyeled nem a jobb tükröt nézed, ameddig a jobb tükröt nézed nem tekintesz hátra, ameddig hátra tekintesz nem előre nézel...

Rohadt egy dolog ez a közlekedés... :D

2022. nov. 16. 16:24
 16/27 anonim ***** válasza:
16: szerintem te használd az agyadat és tanuld meg az irónia szót... ;)
2022. nov. 16. 16:55
 17/27 anonim ***** válasza:
Akkor itt fogalmi zavarok vannak, pedig ki is fejtettem: támaszkodás = anélkül nem menne. Tök jó dolog, használja is, akinek van rá lehetősége, de ha anélkül meg van lőve az ember, az elég para, mert nem egy létfontosságú dolog.
2022. nov. 16. 17:03
 18/27 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat.
2022. nov. 16. 17:10
 19/27 anonim ***** válasza:

#18 Az a baj, hogy tök feleslegesen felhozták egy tök értelmetlen dolgot amiről szó nem volt sehol.

Nyilván az ember mint olyan képes az úgynevezett tanulásra. aki középső tükörhöz szokott, az nyilván képes lesz nélküle is vezetni, ha az adott helyzet úgy kívánja.

Mint ahogy benzines autóhoz szokott ember is képes lesz elvezetni a dízelt vagy 5 fokozatú váltóval is képes leszel kezelni egy 6 fokozatú váltót még akkor is ha a rükvercet nem jobb hátra teszed, hanem bal előre...

Kiemelsz egy nem létező problémát azért, hogy generálj egy amúgy nem létező problémát...

2022. nov. 16. 17:19
 20/27 anonim ***** válasza:
#20 Én nem generáltam problémát, azok generálták, akik szerint a középső tükör elengedhetetlen kelléke az autóvezetésnek, és ezáltal baromira hülye tanácsot adtak egy kezdőnek.
2022. nov. 16. 17:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!