Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Elsőbbségadás szabályok...

Elsőbbségadás szabályok megértése?

Figyelt kérdés

Még márciusban sikerült a Kresz vizsga. Akkor nagyon jól mentek az elsőbbség adásos feladatok. Júniusban kezdtem vezetni, de oktatóváltás miatt majd december elején lesz a forgalmi vizsgám.

A legnagyobb gondom az elsőbbség adás. Nézek youtubeon videókat, átnéztem újra a könyvet, de éles helyzetben nem megy, nem tudom eldönteni a sorrendet. Ha olyan helyen megyünk, ahol már voltunk párszor, felismerem, hogy jobbkezes utca, de új helyen nagyon bizonytalan vagyok.

Van esetleg tippetek hogyan tudnám megérteni az elsőbbségadás szabályait?

Köszönöm

2022. nov. 16. 13:20
1 2 3
 1/27 Hovarju ***** válasza:
100%
Nekem Pető Attila videói sokat segítettek.
2022. nov. 16. 13:22
 2/27 anonim ***** válasza:
81%

Ha már elérsz egy kis biztonságot a vezetésben, és nem a kéz-láb mozdulatokra kell koncentrálnod, akkor rá fogsz jönni, hogy "félszemmel" hogyan kell folyamatosan monitorozni az utat, a táblákat, sőt, a középső tükörben a hátad mögötti történéseket is.

Ha védett útvonalon mész, látod eleve a sárga négyszöget, tehát nem kell elsőbbséget adnod. Ahol semmi ilyen nincs, ott meg alapból jobbkezesnek tekinted. Még mindig jobb, ha fölöslegesen óvatoskodsz, mint fordítva...

2022. nov. 16. 13:30
 3/27 anonim ***** válasza:
100%

Jó a kérdés, ugyanis megérteni kell, nem betanulni és nem megjegyezni. Sajnos a jelenlegi elméleti vizsga úgy tesztel, ahogy csak tud, de be lehet tanulni. A KRESZ 95%-a józan paraszti észből levezethető.

Gyakorlatban honnan tudod, hogy jobbkezes utca? Sehonnan. Böngészed messziről, van-e stop tábla vagy macisajt, azoknak azért ilyen az alakjuk, hogy hátulról is egyértelmű legyen. Ha nincs, vagy nem látod pl. egy fától, akkor lassítasz. Az nem kőbe vésett, de általános útszervezés, hogy ha egy kereszteződés egyenrangú vagy macisajtos volt, egyenes úton haladva az összes keresztező út ugyanolyan lesz. Tehát ha valahova bekanyarodás után az első kereszteződésnél még nem láttad a macisajtot, de elhaladva észrevetted, hogy elbújt a fa mögött, utána a többinél nem kell feltételezned, hogy egyenrangú, ha mégis, kirakják előre a veszélyt jelző táblát a fekete kereszttel.

Remélem, azt már nem kell magyarázni, hogy megérkezve a kereszteződésbe, ha konkrétan látod a táblád vagy az egyenrangúság tényét, kinek adsz elsőbbséget és kinek nem.

2022. nov. 16. 13:51
 4/27 anonim ***** válasza:
0%
#2 Ne vezessen forgalomban, aki a kezére-lábára figyel, a középső tükör meg sminkelésre van. Érdekes egy kisteherautó vagy kamion vezetője a bal tükörben jobban lát, mint a sok mazsola a középsővel. A középsőbe pillantás csak feleslegesen vonja el a figyelmet, és nem jó azt tanulni, hogy rá támaszkodunk, mert elég felpakolni a kocsit egy nyaralásra és hopp nem is látszik semmi a hátsó ablakon, feleslegessé vált a tükör.
2022. nov. 16. 13:54
 5/27 anonim ***** válasza:
45%
#4 vagyok, mielőtt a sok szövegértő zseni belém köt: nem azt mondom, hogy hülyeség a középső tükör, a több mindig jobb, azt mondom, hogy ha valakinek SZÜKSÉGES feltétel a vezetés során a középső tükör, anélkül bármi nem megy (persze segít, ha van), az baj. Az egy kiegészítő elem, anélkül is pont úgy kell(ene) mennie a dolgoknak.
2022. nov. 16. 13:56
 6/27 anonim ***** válasza:
100%
Hát jó kérdés, mert Ahogy írják, ezt alapvetően érteni kell és nem egy magolható feladat.
2022. nov. 16. 15:16
 7/27 anonim ***** válasza:
Elég szomorú, ha a gyakorlati oktató nem mondja el magától ezeket a másodlagos információkat (betorkolló utcán a macisajt tábla hátulról is megismerhető, stb. stb. )
2022. nov. 16. 15:20
 8/27 anonim ***** válasza:
100%

#4 Hagyjuk már ezt a b-zi aki a középső tükröt nézi mentalitást.

Meg mi az, hogy feleslegesen vonja el a figyelmet?

Miért lenne felesleges a tájékozódás a mögötted lévő forgalomról?

Most attól, hogy egy évben egyszer telerakod a kocsit és "hopp" eltűnt a középső tükör, mégis mi a búbánatos dákóért ne használhatnád azt az év maradék 364 napján?

Ennyi erővel köttesd ki a szervót, mert egyszer az is elromlik, igazi férfi meg izomból teker. Vagy ne vegyél automatát mert igazi férfi kézzel vált. Tolatóradar meg szintén csak pénzkidobás.

Attól, hogy a kamionosnak, meg a dobozosnak nincsen, te miért ne használhatnád ha neked van...? :D

2022. nov. 16. 15:26
 9/27 anonim ***** válasza:

8: én sem értem, hogy mi ebben a figyelemelvonás... Nekem ráadásul egy plusz nagylátószögű tükör van ott, autópályán elég egy kósza pillantás néha a jobb szemszögből, hogy kb. lássam, mi a helyzet...

Ha ő b.zisnak tartja, hát lelke rajta....

Nyilván nem azért van középső tükör, hogy a b.zik ne legyenek kirekesztve... :-))))))))))

2022. nov. 16. 15:29
 10/27 anonim ***** válasza:
#9 Sőt járjon mindenki csukott szemmel, mert sok vak ember jobban tájékozódik mint az akinek megvan mindkét szeme világa... :D
2022. nov. 16. 15:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!