Létrejöhet-e három autóval olyan szituáció egy "jobbkéz szabályú" kereszteződésben, hogy minden autó a másikra vár?
Nemrégiben az alábbi szituációba kerültem és nem jöttem rá, hogy ilyenkor mi is van (rajz a linkre kattintva):
Szerintem a sorrend C - B - A
Mivel az A jelű autó a B-re vár, míg a B jelű autó a C-re.
A C jelűt elengedi a B jelű. Így már csak az A és a B marad a kereszteződésben. Ezután az A jelű elengedi a B-t és végül az A távozik a kereszteződésből.
Régen az ilyen helyzetekre azt tanították, hogy a kölcsönös udvariasság dönt: valakinek le kell mondania az elsőbbségéről.
A mostani oktatás szerint ilyenkor is a jobbkéz szabály dönt, tehát C B A a sorrend áthaladásnál.
A gyakorlat pedig az, hogy amíg mindenki meglepődve vár, addig mindig van egy bátor, aki behajt elsőnek, és a többi már tényleg jobbkéz...
:D
C miért várna az A-ra? Vannak tőle jobbra, el kell őt engednie. Ő meg utoljára.
3 autónál nincs olyan hogy egymásra várunk és nézünk. A jobbkézszabály megadja a sorrendet: C B A itt.
Egyébként ha 4en érkeznek egyszerre ilyen kereszteződésbe, akkor a kresz szerint kölcsönös udvariasság dönt, valaki lemond vagy bátran elindul. Bár ez konkrétan ritka eset amúgy, hogy egyenrangúba pont egyszerre 4en érnek oda.
Na még egyszer:
A megakarja adni az elsőbbséget B-nek ezért vár.
B megakarja adni az elsőbbséget C-nek ezért vár.
C megakarja adni az elsőbbséget A-nak és úgy látom ez nem teljesen világos itt sokmindenkinek: Egyenrangú kereszteződésben a szembejövőnek elsőbbsége van azzal szemben aki szintén szemből érkezik, de rákanyarodik, azaz metszi az ő útvonalát. (Legalább is én így tudom) Szóval mindenki vár valakire, pedig a helyzet nem is olyan bonyolult.
De ebben a szituációban kérdeztem, hogy miért kéne várnia itt? Az oké hogy B nélkül mi lenne, de a képen rajta van, arra válaszoltam.
C megy el elsőnek, onnantól ő rá A-nak nem kell várnia, hisz elmtn, B-re kell várnia, mert a jobbkezénél van.
A és C között lenne a kanyarodási szabály, de nem egyidőben haladnak tovább, mert itt C már elment rég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!