Kocsival haladtam az úton, aztán egy zebrán ahogy
haladtam át az úton,jobb oldalt megállt két bkv busz
ezért nem láttam a zebrán hogy jön-e valaki.Nem sokon
mult h belem jon egy rolleres(elektromos)Szerintetek?
Meg kell állni álló jármű mellett, egyértelműen te vagy a hibás. Attól, hogy pl. a biciklisnek rajta ülve nincs semmi keresnivalója sem a zebrán, sem a járdán (rolleresre meg perpill nincs szabály), még nem vagy feljogosítva arra, hogy elüsd.
2022. okt. 7. 15:43
"ha látod, hogy a gyalogos megközelíti a gyalogátkelőhelyet, akkor meg kell állni, és átengedni"
Nekem a kedvencem az amikor a nagyokosok még ezt is kimagyarázzák, miszerint a gyalogosnak csak és kizárólag az úttesten van elsőbbsége, de mivel még nem lépett le oda, mert hát kötelező megbizonyosodni a lelépés biztonságáról, ezért tulajdonképpen nincs elsőbbsége még akkor sem ha amúgy az van...
2022. okt. 7. 16:27
Amúgy valahol úgy kellene tekinteni a gyalogos átkelőhelyre, mint a vasúti átkelőhelyre, ott sem mondja senki, hogy váratlanul felbukkant a vonat a semmiből.
Vagy mint egy átlagos autós kereszteződésre, ahol elsőbbségadás kötelező táblád van, ami bizonyos esetekben STOP táblává változik. Hiszen minden esetben köteles vagy elsőbbséget adni, és bizonyos esetekben pedig kötelező megállnod is.
2022. okt. 7. 16:29
A járdán álló gyalogosnak tényleg nincs elsőbbsége. A fogalom ugyanis mozgásban lévő közlekedők esetében lehet beszélni. A menetrend szerint közlekedő autóbusznak a megállóból történő segítése is nem úgy van fogalmazva, hogy a busznak elsőbbsége van.
A rendelet lehetne egyértelműbb, hogy ne hagyjon ilyen értelmezési zavarokra lehetőséget, mint a zebra. A gyalogost zavarni sem szabad az átkelésben. De ez honnan számítódik? Ha meredten bámul rám, akkor jogilag ő már menne, vagy nem látott még brummogó vaskazalt?
2022. okt. 7. 16:33
#24 A zavarás-akadályozás fogalma is megvan, de a KRESZ-ben explicite nincs definiálva. Mégis tudjuk értelmezni, és bizony a gyalogos bármikor úgy dönthet a zebra mellett, hogy lelép, úgyhogy amikor vészesen közel az úttesthez trécsel, inkább megállok, ha nem vagyok biztos a szándékában. (Ezért érdemes szemkontaktust kialakítani, ha lehet.) Nincs itt értelmezési zavar, sima főútvonalon is ha valaki nem a járdán álldogál, hanem a padkán, akkor számítok arra, hogy elém ugrik, ésszel kell közlekedni, mert hiába az ő hibája, ha elütöm, attól még nem akarok elütni senkit. Az autóbusz segítése is félig-meddig gumiszabály, elvileg csak akkor vagy rá köteles, ha már indexel, de értelmesebb emberek értik a jogalkotói szándékot, és ajtózáródás után, ha nem kell beletaposni a fékbe, inkább engedik, mert ugye jó esetben minden sofőrnek van egy funkcionális agya.
2022. okt. 7. 16:43
25. Magam is így közlekedek. Túlzás lenne azt írnom, hogy az osztrákoktól lestem el, de tényleg. Sokat bringáztam ott, és hangról tudom, helyi ember, vagy magyar autós fog utolérni. A gyalogosokhoz is teljesen más módon viszonyulnak. Sajnos nálunk ha nem indulok el a zöldre, mert tele van a kereszteződés, ha nem vagyok hajlandó 2 centire elmenni a bringás mellett, ha megállok a zebránál, agresszivitás lesz a következmény.
2022. okt. 7. 16:49
Igen. Én motorozom javarészt, eleinte nagyon tetszett, hogy milyen előzékenyen az álló autók is manőverezgetni próbálnak, hogy előrenyomuljak. Én a körúton sem fogok a biciklisávban meg mozgó autók között cikázni, csak álló sornál és ha úgy ítélem. Persze mindig van egy-két merci meg bmw ami direkt nem sorban áll a többivel, hogy ne lehessen elférni, de már én érzem rosszul magam, hogy az autósok manőverezgetnek, én meg nem megyek előre mert nem ítélem olyannak a helyzetet. És én érzem rosszul magam, mert amikor már pirosnál átrohangáló gyalogos van a kereszteződésben, én képes vagyok a sárga lámpánál lassítani, nem átsuhanni, mert a mögöttem levő bunkó szerint még 2-3 autó is átférne azon a sárgán, és dudál.
2022. okt. 7. 16:53
#24! Akkor menj el vizsgázni, és ezt magyarázd el a vizsgabiztosnak is, hogy a gyalogosnak nincs elsőbbsége, ha csak áll.
2022. okt. 8. 17:19
#24 a gyalogbéka alapvetően hülye.
Én attól kapok agyfaszt hogy 100 méterre vagyok, ez ott áll, néz.. lassítok, még mindig ott éll, gangolok vissza egyet, továbbra is ott áll, na ilyenkor jön az hogy akkor maradj is ott.. annyi ideje lett volna átérni hogy még egy keringőt is eltáncolhatott volna a zebrán de nem, azt várja hogy álljon meg miatta a sor..
A másik amikor ilyen 1-2 méterre lézengenek egymás után kéttucatnyian. egyszerre átmehetne mind, de elhúzzák 2 percig így :D
2022. okt. 8. 17:31
"Ha meredten bámul rám, akkor jogilag ő már menne, vagy nem látott még brummogó vaskazalt?"
HA meredten bámul az azt jelenti, hogy azt várja, hogy a brummogó vaskazladdal megállj te paraszt... :D
2022. okt. 8. 18:13
További kérdések: