Kocsival haladtam az úton, aztán egy zebrán ahogy haladtam át az úton,jobb oldalt megállt két bkv busz ezért nem láttam a zebrán hogy jön-e valaki.Nem sokon mult h belem jon egy rolleres(elektromos)Szerintetek?
"Valamilyen szinten én is szerintem.."
Hát ez nem a "valamilyen szinten" hanem a baleset esetén ugrik a jogsi és büntetőeljárás kategória.
Tekintve, hogy csak a két legfontosabb közlekedési szabályt szegted meg:
1:
"A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni."
Bár itt sokan szeretik kiemelni,hogy a kerékpárosnak, rolleresnek nincsen elsőbbsége. Ellenben a KRESZ egyértelműen fogalmaz, ha szükséges akkor meg kell állnod. Pont.
2:
"A kijelölt gyalogosátkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti."
Magyarul te nem győződtél meg a továbbhaladás biztonságáról. Pont.
Kétsávos (vagy többsávos) út esetén, amennyiben valamely sávban megállnak a zebra előtt a járművek, akkor a mellette lévő sávban is meg kell állni. Ez pont amiatt van, hogy az először megálló jármű észlelte a gyalogosforgalmat, de te mellette érkezve nem láthatod, viszont könnyen elütheted...
Egyébiránt valószinüleg a rolleres is hibás, miután a rollert szerintem a zebrán gyalogosan kéne áttolni, éppúgy ahogy a biciklit. De nem tudom mit mond a kresz, hova sorolják az elektromos rollereket, de azt hiszem sokan csak kapkodják a fejüket, annyira újszerű járműről van szó azt sem tudják hová tegyék..
Én értem a szitut, gondolom volt egy buszöböl, ami előtt közvetlen volt egy zebra (remek kialakítás), bent állt a busz és a rolleres benyomult körültekintés nélkül, te meg nem számítottál rá.
KRESZ 21. paragrafusának 6. bekezdése:
„A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.”
Szóval őket is terheli ám jogszabály, amire itt egy példa.
https://www.youtube.com/watch?v=W9xUrIIWfZY
És igen, ez is közéjük tartozik, ha a gyalogos nem látja be az utat bármi miatt, busz, építkezés, forgalmi dugó az egyik irányba, akármi, akkor kitekint és körbenéz. Gondolom csak, de ez nem történt meg, ezt hiányoltad.
Azt tegyük hozzá az általad írt paragrafus alapvetően az úttest általános részére vonatkozik ahol a gyalogosnak nincsen elsőbbsége. Ellenben egy zebrán nem nagyon állja meg a helyét hogy "váratlanul" lelépett a gyalogos.
Plusz mindig szeretik ezt emlegetni, hogy "amíg nem lépett az útra nincsen elsőbbsége. Na de onnantól, hogy egyértelműen megkezdte az átkelést, az autósnak az égvilágon semmi előjoga nincsen. Egyetlen kötelessége van, MEGÁLLNI.
Sehol nincsen leírva, hogy a gyalogosnak kötelessége lenne az átkelés KÖZBEN kitekinteni, integetni, kukucskálni. Ezeket is csak azért teszi meg aki megteszi, mert az autós nem kellő körültekintéssel vezet.
Jogsi nélkül vezetsz? Az elsőbbségi szabályok a legfontosabbak.
A kijelőlt gyalogátkelőhelyet csökkentett sebességfel, fokozott óvatossággal szabad csak megközelíteni. Ha nem látod be teljes szélességében, akkor akár centimétermenetben gurulsz. Az után mehetsz tovább, ha meggyőződtél róla, hogy senki nem akar átmenni, nincs már az úttesten.
Ha bármelyik sávban megáll egy másik jármű, akkor mindenképpen meg kell állni. A gyalogost zavarni sem szabad.
A másik közlekedő hibája nem ment fel semmi alol.
19.! Mit nem mondasz! A gyalogos számára van előírt menetsebesség? Ha én magas vagyok, hosszú a lábam, nagyokat és szaporán lépkedek, akkor esetleg el lehet ütni, mert egy kezdő rolleresnél kétszer gyorsabban lépkedik? Nem, nem futok!
A kérdező KÖTELES lett volna megállni a másik jármű mellett, és csak az után haladhatott volna tovább, miután meggyőződött annak veszélytelenségéről.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!