Mi történik, ha erősebb akkumulátort teszek az autóba, mint amit a gyártó előír?
Suzuki Swiftem 2006-os, benzines. Nincs beépítve semmi extra. Talán a világítás a legnagyobb fogyasztó. (Még ködlámpa, meg fordulatszámmérő sincs.)
Jelenleg egy 45Ah 360A -s Electric Power tipusú akku üzemel.
- A VARTA C30 Silver Dynamic 54Ah 530A right+ akkuját és a Tesla 55Ah 540A right+ akkuját néztem az interneten, és azt szeretném kérdezni, hogy tehet -e kárt az autó elektronikájában az erősebb teljesítményű, illetve indítóáramú akku?
Kiegészítem az írásom:
-Ködlámpa csak hátul van, amit köd esetén kapcsolok be. Elől nincs beépítve.
Tehetsz ha befér a helyére.
De ha a generátor jó akkor teljesen felesleges a plusz pénz rá, mert a kisebb is ellát mindent amit kell.
De nem rontja el.
Az autókat méretezik
Azt is, hogy milyen erős generátort tegyenek bele, hogy az összes fogyasztót kiszolgálja és az ugyancsak méretezett akkumulátort is feltöltse.
Ha nagyobb aksit teszel bele, akkor benne lehet a pakliban, hogy mindíg alultöltött lesz.
Nagyobb indító áramú akkumulátor modellt választhatsz, de a kapacitást illetően érdemesebb megmaradni a gyári ajánlásnál.
4-es hülyeséget ír. Akármekkora akkut fel tud tölteni a generátor.
Az megvan ugye, hogy egy átlag személyautó generátora 80-90 amperes. Egy átlag autó akkuja 40-50 Ah kapacitású. Mivel a töltőáram 14,4 V elérése után csökkenni kezd, ezért nem lehet bő fél óra alatt 100%-ra tölteni, de a 2/3-ig feltöltés megvan kb. egy óra alatt (mivel vannak egyéb fogyasztók is, és a motor sem forog mindig akkora fordulatszámmal, hogy a generátor leadja a névleges áramát)
Ha 100 vagy 120 Ah kapacitású lenne, azt is feltöltené, ha esetleg sikerülne lemeríteni.
Az ilyen "nem jó a nagy akku, mert folyton alultöltött lesz" hülyeségek kitalálói azt felejtik el, hogy egy hasonlattal élve: az akku a vödör, a generátor a vízcsap, amiből csurog a víz a vödörbe, a fogyasztók pedig a lyuk a vödör alján. Ha több víz jön a csapból, mint amennyi lent kifolyik, akkkor idő kérdése, és bármekkora vödör tele lesz. Csak a csap elzárása esetén a nagyobb vödörből tovább tud csurogni a víz.
Semmi.
Nem tehet kárt, max. akkor ha nem fér be rendesen a helyére és menet közben elszabadul a helyéről.
Erősebb? Az nem erősebb, hanem nagyobb kapacitású és indítóáramú. A gyártó szerintem nem írt elő semmi olyat, hogy csak és kizárólag ilyen paraméterű akku jó bele, nagyobbat tilos. Legalábbis én még nem láttam ilyet.
A gyártók a lehető legkisebb akkut rakják bele, amivel elmegy az autó. A nagyobb akku drágább, nem fognak erre pazarolni feleslegesen pénzt, sok ezer darabos széria esetén.
Amennyiben az akkutálcán elfér, természetesen semmi hátránya nincs a nagyobb kapacitású és indítóáramú akkunak.
#9 Biztos hogy fel fogja tudni tölteni.
Ameddig az akku feszültsége el nem éri a 14,4 voltot, a generátor minden árama, amit nem a motorelektronika, szellőzés, világítás vesz fel, az megy az akkuba. A generátor teljesítménye mindig nagyobb, mint a fogyasztóké összesen, így van méretezve. Vagyis ha jár a motor, az akku töltődik. Ettől kezdve csak idő kérdése, hogy bármekkorát feltöltsön, ami méreteit tekintve befér a gyári akku helyére.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!