Mekkora havi fizetés kell ahhoz, hogy az ember megengedhessen magának egy autót?
Fontos tudni, van-e garázs, védett helyen áll-e, vagy csak úgy, ahol éppen van hely? Nekem kétajtós öreg Szwiftem van, nem nagy gond fenntartani.
Persze komplett gumicsere, a műszaki vizsga, befigyel, de túlélhető. Az sem mindegy, szét van-e hajtva.
Szerintem egy minimum autó nagyjából havi 40-50-ből kijön. Ennyi szabad pénzednek kell lenni, a fizetéseden belül, amit autóra költesz.
A kiadások:
- veszel egy öreg autót és rendbehozatod - 500ezer, 1 milló. Vegyük a kisebb összeget. Ezt mondjuk 5 év alatt tudod félretenni vagy törleszteni. Kamatokkal és inflációval havi 10 ezer.
- javítások, kopóalkatrészek, olajcsere - évi 100 ezer (Szerencsés esetben, ha jól sikerült a rendbehozatal.)
- biztosítás legyen évi 60 ezer
- két évenként vizsga - évi 12 ezer
- benzin évi 6-9 ezer km-re a mai árakon: havi 5*8*480=19200. Vagy a másfélszerese.
Mi 2-en 700- 800 nettó környékén vagyunk, ennek ellenére úgy döntöttünk nem éri meg az autó. Ki tudnánk fizetni, de nem engedhetjük meg magunknak. Ha mondjuk havi 50-et számolunk autóra, az éves szinten 600 k. Ez akár egy évvel is visszavetné a saját lakás kérdést. Autó nélkül félreteszünk havi 3-400 k-t és nyaralunk évi 2-3-szor.
Szóval szerintem az engedheti meg magának, akinek van annyi fölösleges pénze ami másra nem kell. Szerintem mindenkinek egyéni döntés az hogy mire költi a pénzét, nincs ezzel gond. Nekem azzal szokott lenni a bajom, amikor valaki panaszkodik, hogy nem tud félretenni, soha nem lesz saját lakása, milyen nehéz neki (mérnök fizuval) de havi 50-60 simán elmegy autóra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!