Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Előzésnél honnan tudom hogy...

Előzésnél honnan tudom hogy mikor hanyas fokozatba kell kapcsolni?

Figyelt kérdés
Sziasztok a segítségeteket szeretném kérni, most tanulok vezetni tehát kezdő vagyok, és nem tudom hogy mikor hanyasban lehet előzni, igen tisztában vagyok vele hogy meg fogom kapni az olyan válaszokat, hogy kezdő vagyok sőt még jogsival sem rendelkezem, :D és h elsőnek tanuljak meg vezetni igen tisztában vagyok ezekkel és nem is szeretnék még ilyesmit csinálni, sőt még jogosítvány meg szerzése után sem szeretnék, előzgetni gyorsulgatni egy darabig meg utána sem :D csak nagyon érdekel a versenyzés stb stb mivel sokan mondták, hogy helyzet függő, és attól függ hogy hány km/h val menünk épp tehát pl ha több mint 100/km h val haladunk akor már nem lehet olyat csinálni hogy vissza rakom 4 be? És aztán megint vissza 3ba? Mivel sokan mondták hogy olyat nem lehet hogy nagy sebességnél 5bol egybol 3ik fokozatba nem lehet vissza tenni, akor ugy szabad csinálni hogy elsőnek 4 aztán 3 és utána vissza fel felé kapcsolgatni? Vagy ezt honnan tudom, hogy mikor hanyasba kapcsoljak? Egy előzés vagy egy gyorsulás alatt! Mi előtt tényleg valaki le támadna még egyszer meg jegyzem nem menoskodni akarok az utcán, meg gyorsulgatni meg stb stb meg versenyezni mivel még nem is rendelkezem jogosítvánnyal, :D és jogosítvány után sem szeretnék ilyet csinálni mivel nem szeretném, el veszíteni a jogsimat egybol miután le vizsgáztam sikeresen, csak egyszerűen szeretnék tisztába lenni vele, hogy mikor hány km/h nál melyik fokozatba szabad kapcsolni h gyorsulni előzni, tudjak mivel azért nem árt tudni előzni nem szeretnék majd egy traktoros mögött meg rohadni az autóba (falusi vagyok) xD a válaszokat előre is köszönöm szépen!
2022. jún. 30. 19:46
1 2 3 4
 11/40 A kérdező kommentje:
az az pontosabban mit mutat aza link?
2022. jún. 30. 21:32
 12/40 anonim ***** válasza:

#5 vagyok.

Fordulatszám-idő görbe lesz az, amin látszanak a váltások (visszaesik a fordulat).

Elindul 1-es fokozatról és felvált 5. fokozatig, majd fix sebességgel (fix fordulat) halad.

Tippre autopályán gyorsít 130 km/h körüli tempóig.

2022. jún. 30. 23:17
 13/40 anonim ***** válasza:
100%
A q.va életbe, most tanulsz és már előzgetni akarsz holott még tök süket vagy mindenhez.
2022. júl. 1. 07:36
 14/40 A kérdező kommentje:

#5 még egyszer köszönöm szépen!

#13 nem nem szeretnék még elozgetni, sem menoskodni mivel még jogositvanyom sincs és jogosítvány meg szerzése után sem szeretnék egy darabig de már szeretnék vele tisztában lenni mivel azért jo lenne tudni hogyha gyorsulni akarok, és már alapból egy olyan sebesseggel menek ami nem kevés és már 5 fokozatban vagyok, vagy hogy hány km/h nál valthatok vissza hanyasba vagy pl h hanyasban előzzek szimplán csak szeretnék tisztába lenni vele, nem szeretnék még elozgetni. :) sem gyorsulgatni sem menoskodni.

2022. júl. 1. 08:41
 15/40 anonim ***** válasza:

"az az pontosabban mit mutat aza link?"

A motorfordulat van függőlegesen, vízszintesen meg a sebesség

Ebből láthatod mikor kell váltani.

2022. júl. 1. 08:51
 16/40 anonim ***** válasza:
100%

Nyugodtan visszakapcsolhatsz egyből kettő vagy akár három fokozatot is, helyzettől függ. Ha országúton 90-el utólérsz valakit ötödikben, célszerű rögtön harmadikba tenni, mert akkor azonnal valahol a maximális nyomaték környékén lesz a motor fordulatszáma (~3500), és meg tud indulni, rövidebb ideig tart az előzés. A fordulatszámtól ne félj, 5500-ig nyugodtan elforgathatod (ha benzines), valahol 6000-7000 között tilt le.

Ha ugyanez városban történik, és te szuperspórolós vagy, és ötödikben tolod neki 50-el, akkor egy rövid előzéshez nem lesz elég a negyedik, de még a harmadik fokozat sem, mehet kettesbe. nyugi, egy átlagos városi kiskocsi is elmegy 80-ig kettesben, tehát egy előzés befejezését mindenképpen meg lehet vele oldani felkapcsolás nélkül.

Amit még érdemes lesz megtanulni, ha már baráti viszonyban leszel a váltóval, és nem zavar a három pedál, meg az a kerek izé ott előtted, az a duplakuplungos visszakapcsolás. Egy fokozatot nyugodtan visszaválthatsz néllküle, de kettő vagy három fokozatnál már jót teszel a motornak is, a váltó szinkrongyűrűinek is, ha alkalmazod. Mindezt megcsinálni kb. két másodperc, sokkal gyorsabban fog menni, mint ahogy ezt végigolvasod. Gurulsz ötösben, kuplung kinyom, kiveszed üresbe és kuplungot felengeded, és közben adsz egy gázfröccsöt, két fokozat visszakapcsoláshoz közepeset (3000-es fordulatig), háérom fokozathoz egy nagyot (4500-5000), kinyomod a kuplungot, és beteszed a választott fokozatba, és ráengeded a kuplungot. Finoman, rántás nélkül fogja venni, mert nem a váltónak kell felpörgetnie a motort.

Kis gyakorlással már ugyanolyan automatikusan fog menni, mint az autóvezetés egyéb műveletei. Mielőtt ennek nekifogsz, a többi már menjen annyira automatikusan, mintha csak sétálnál. Nem tudatosan, hanem már reflexből.

2022. júl. 1. 09:01
 17/40 A kérdező kommentje:
Utolsó köszönöm szépen! :)
2022. júl. 1. 09:22
 18/40 krwkco ***** válasza:

"A motorfordulat van függőlegesen, vízszintesen meg a sebesség"

Vízszintesen nem a sebesség van, hanem az idő. Az ábra azt mutatja, hogy milyen időközönként (s=secundum=másodperc) váltott a vezető, miközben 0-ról gyorsult a maximumig. A kérdező felvetésére ez az ábra nem ad választ.

2022. júl. 1. 09:28
 19/40 A kérdező kommentje:
hat oszinten szólva ahhoz a linkhez vagyis amit az az, ábra mutat egyszeruen nem értek hiaba nezem, tehát azzal nem menek sokra de köszönöm szépen!
2022. júl. 1. 09:33
 20/40 krwkco ***** válasza:
100%

"Előzésnél honnan tudom hogy mikor hanyas fokozatba kell kapcsolni?"

Tegyük fel, hogy normál autóval (benzines, nem turbo), normál stílusban vezetve (nem kihegyezett versenyzős, rally módon) folyamatosan haladsz egy lassú jármű mögött az országúton.

Ha a fordulatod 2500 alatti, feltétlenül válts vissza egyet. Ha ezzel nem kerülnél 3 ezer fölé, akkor válts vissza kettőt. Turbós, vagy turbós dízel autónál ezek a határok kicsit lejjebb vannak.

Nagyjából ennyi a lényeg. Egy hétköznapi vezetőtől nem várható el, hogy mondjuk 4000-ről indítsa az előzést és tiltásig forgassa. Megijedne a motorhangtól és nem nyomná a gázt megfelelően.

2022. júl. 1. 09:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!