Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Előzésnél honnan tudom hogy...

Előzésnél honnan tudom hogy mikor hanyas fokozatba kell kapcsolni?

Figyelt kérdés
Sziasztok a segítségeteket szeretném kérni, most tanulok vezetni tehát kezdő vagyok, és nem tudom hogy mikor hanyasban lehet előzni, igen tisztában vagyok vele hogy meg fogom kapni az olyan válaszokat, hogy kezdő vagyok sőt még jogsival sem rendelkezem, :D és h elsőnek tanuljak meg vezetni igen tisztában vagyok ezekkel és nem is szeretnék még ilyesmit csinálni, sőt még jogosítvány meg szerzése után sem szeretnék, előzgetni gyorsulgatni egy darabig meg utána sem :D csak nagyon érdekel a versenyzés stb stb mivel sokan mondták, hogy helyzet függő, és attól függ hogy hány km/h val menünk épp tehát pl ha több mint 100/km h val haladunk akor már nem lehet olyat csinálni hogy vissza rakom 4 be? És aztán megint vissza 3ba? Mivel sokan mondták hogy olyat nem lehet hogy nagy sebességnél 5bol egybol 3ik fokozatba nem lehet vissza tenni, akor ugy szabad csinálni hogy elsőnek 4 aztán 3 és utána vissza fel felé kapcsolgatni? Vagy ezt honnan tudom, hogy mikor hanyasba kapcsoljak? Egy előzés vagy egy gyorsulás alatt! Mi előtt tényleg valaki le támadna még egyszer meg jegyzem nem menoskodni akarok az utcán, meg gyorsulgatni meg stb stb meg versenyezni mivel még nem is rendelkezem jogosítvánnyal, :D és jogosítvány után sem szeretnék ilyet csinálni mivel nem szeretném, el veszíteni a jogsimat egybol miután le vizsgáztam sikeresen, csak egyszerűen szeretnék tisztába lenni vele, hogy mikor hány km/h nál melyik fokozatba szabad kapcsolni h gyorsulni előzni, tudjak mivel azért nem árt tudni előzni nem szeretnék majd egy traktoros mögött meg rohadni az autóba (falusi vagyok) xD a válaszokat előre is köszönöm szépen!
2022. jún. 30. 19:46
1 2 3 4
 1/40 anonim ***** válasza:
71%
ezeket miért nem az oktatódtól kérded?
2022. jún. 30. 19:58
 2/40 A kérdező kommentje:
Mert nem tud normális választ adni semmire, nagyon bonyolultan magyaráz mindent!
2022. jún. 30. 20:00
 3/40 anonim ***** válasza:
30%

Figyelj jobban!

Tuti, hogy ezer másiknak elmagyarázta már előtted - akik megértették...

2022. jún. 30. 20:02
 4/40 A kérdező kommentje:
csk annyit mond hogy figyeljek a fordulat szám mérőre, és hogy hány km/h val menek de épp ez a kérdésem épp ezt nem tudom hogy hány km/nál hányasba valthatok vissza h gyorsuljak vagy előzzek, pl ha menek 50-80km/h val akor hanyasba váltsak vissza ha gyorsulni akarok, vagy pl ha menek 100km/h felett akor hanyasba váltsak vissza, stb stb.... Tehát csak ilyen egyszerű válaszokat kapok ami alapból a kérdésem.
2022. jún. 30. 20:09
 5/40 anonim ***** válasza:
78%

Alapvetően az oktatódnak kellene megtanítania, ha nem működik vele a tanulás, elvileg válthatsz másik oktatóra is.

Amúgy az autónak van egy fordulatszám tartománya, amiben jól érzi magát, és magasabb fordulatszám tartományokba hidegen egyébként sem érdemes bemenni.

Az autó megy valamekkora sebességgel, és a motor forog valamilyen fordulatszámmal (motor hangján hallod és/vagy a műszeren látod).

Ha visszaváltasz, akkor változatlan sebesség mellett a motor fordulatszáma emelkedni fog, ha felváltasz, akkor pedig csökken.

Úgy kellene visszaváltanod, hogy visszaváltást követően a motor fordulata még az egészséges tartományban legyen, ott, ahol az autónak ereje is van, tud "húzni".

Jellemzően egyet vagy max. kettőt vált vissza az ember, utóbbit inkább gyengébb autókon, vagy akkor, ha eleve túl alacsony fordulaton mentél.

Amikor előzöl valakit, arra kell készülni, hogy rövid úton fel tudj gyorsulni annyira, hogy biztonságosan el tudj haladni mellette.

Ilyenkor nagyon fontos, hogy be tudd mérni a szembejövő (feléd közeledő) fél távolságát, és leginkább ezt szokták elrontani az emberek - ezzel nincs baj, ha belátod, hogy benézted és visszasorolsz az előzni szándékozott jármű mögé (tanul az ember)... de azt ne csináld, hogy előzöd, nem megy, beérsz mellé, de egyre csak közeledik az szembejövő.

Lassú jármű előzésénél eleve probléma lehet az alacsony sebesség, ilyenkor is úgy kell megválasztani a fokozatot, hogy jól tudj gyorsítani.

Szintén előzésnél tudsz még adott esetben lendületet venni az előzendő jármű mögött (persze nem nekimenni), és akkor kimenni mellé (megfelelő fokozatban), amikor nem jön szemben túl közel senki, de lendületből kicsit egyszerűbben tudsz elhaladni mellette.

Alapvetően ilyen gondolatok mentén tudsz elindulni szerintem. :)

A lényeg, hogy ne legyen túl nagy a fordulatszám (ne "bömböljön" a motor), de ne legyen túl alacsony sem (ne erőlködjön) - ezt kellene eltalálni visszaváltáskor.

2022. jún. 30. 20:20
 6/40 anonim ***** válasza:
100%

#5 vagyok.

A sebességválasztás függ az autótól (nincs általános tanács)... váltó fokozatszáma, áttétele, motor ereje, kaszni mérete mind befolyásolja, fent igyekeztem nagyjából támpontot adni.

Ha adott sebességből indulsz ki (pl. 100 km/h), akkor maximum arra a fokozatra válthatsz vissza, amiben az autó gyorsításkor el képes érni a 100 km/h sebességet... kettesben nem valószínű (de az oktatónak tuti kezedre csap), hármasban talán, de valószínűleg bömböl, négyesben pedig lazán viszi, 5-ös meg utazóban tökéletes... mondjuk egy átlag 5-sebességes autónál.

2022. jún. 30. 20:26
 7/40 anonim ***** válasza:
100%

. , : ; - ( )

Nezd, ezek itt az irasjelek. A billentyuzet jobb oldalan az az 'Enter' feliratu gomb meg a soremeles. Ha sikerult ezeket megtanulni hasznalni, gyere vissza.

Ha nem erted amit az oktatod magyaraz, akkor ne akarj se versenyezni, se 100-zal menni.

2022. jún. 30. 20:30
 8/40 anonim ***** válasza:
2022. jún. 30. 21:10
 9/40 anonim ***** válasza:
0%

Belekell vagni a sebvaltot az R ba mert az az andgol Racing mod roviitese ami verseny fokozatot jelent

abban a fokozatban nagyon nagy nyomatekkal megy az auto mert nitro oxigent nyom a szelepek koze es felbog az auto... Lehet az oktatod nem mutatta meg mert ez az auto legbenzin zabalobb modja

2022. jún. 30. 21:21
 10/40 A kérdező kommentje:

#5 köszönöm szépen

#8 aza link mi akar lenni? Mármint értem hogy motor fordulatszám, de pontosabban? Mivel ezekhez nem értek.

2022. jún. 30. 21:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!