Elszállt egyszerre mindkét tompított fényszóróm. A biztosíték ment ki?
Csatolom a biztosítéktáblát, mit cseréljek? 2012-es Kia ceedem van.
Előre is köszönöm a válaszokat!
cseréld ki a FOG LP és H/LP LO reléket. Az egyik a ködlámpa, másik low beam (tompított)
ha utána világít, akkor a relé ment tönkre
Még azt is megpróbálhatod hogy ha tudod melyik a tompított biztosítéke cseréld ki, akár kiégett akár nem. Én jártam úgy hogy a biztosíték szemmel láthatóan nem ment ki viszont mégsem volt jó egy másikra cseréltem és megoldódot a probléma.
Nálad lehet relé hiba is, de lehet a fővezeték a szaadt meg valahol akár az a bemenő vagy kimenő ágis szakadhatott vagy kontakthibás ami a biztosíték tábla alatt van. Bár ez elég ritka eset és ez többnyire a régi öreg autóknál fordulhat elő ahol már minden anyag eléggéel van öregedve. Persze egy újabb autónál is előfordulhat többnyire gyártási hiba végett.
#10 Hát mondjuk eddig egyedül én beszéltem tapasztalatból és nem hasraütésszerűen, de mindegy, biztos butaság.
Nem állítom, hogy 100% tuti izzó, mert ezt sosem lehet látatlanban megmondani, de attól még amit írtam, az egy létező dolog amire már jópárszor láttam példát, úgyhogy az ilyen "butaság" kijelentéseket mellőzzük.
"így ha az egyik kiég, akkor a másikon megnő a terhelés és emiatt az is hajlamos eldurranni."
Ez az, ami butaság. Ennyi erővel ha lekapcsolod a fürdőszobában a villanyt, kiég a nappaliban az égő, mert megnő a terhelés. Ha szakmabelinek vallod magad, ezt nem kellene.
#15 Ezen példa után te komolyan képes vagy másnak azt mondani, hogy butaság? Hallottál te már a "villanykapcsoló" nevű eszközről? De ne is menjünk odáig, egyszerűen csak a bekötés közti különbségekről elég sokat lehet beszélni.
Ritka pocsék érv/példa volt ez, remélem te is tudod. Almát az olajfúró toronnyal...
"Ennyi erővel ha lekapcsolod a fürdőszobában a villanyt, kiég a nappaliban az égő, mert megnő a terhelés."
A helyzet nem ilyen egyszerű.
Először is a tompított izzók mindig egyszerre világítanak és emiatt hasonló módon öregszenek.
Másrészt, ha van az áramkörben egy induktív tag, akkor az időkésésel csökkenti a rajta átfolyó áramot, akkor is, ha az egyik fogyasztó megszűnik dolgozni. A generátor egy induktív tag a tekercsei miatt. És még ott van a feszültségszabályozója is, aminek van egy bizonyos reakcióideje.
Úgyhogy előfordulhat, hogy az elöregedett izzólámpa elöregedett párjának egy kis áramlökés is elég a kiégéshez.
17.
Az a kis áramlökés jöhet onnan is, hogy épp lekapcsolt a hűtőventillátor. Így - függetlenül attól, hogy amit írtál, az rendben van, a korábbi okfejtés még mindig butaság.
Egy 55 wattos fogyasztó megszünésétől jóval nagyobb ingadozások vannak rendszeresen egy autó elektromos rendszerében.
#18 Az a baj, hogy minden kommentedből az jön le, hogy fogalmad sincs a témáról.
Nem, a hűtőventilátor kapcsolása nem okoz áramingadozást, mert az áramkör úgy van kialakítva. Több módja is lehet ennek, például a vezérlőegység fokozatosan veszi el a tápot a fogyasztótól, hogy a feszültségnek legyen ideje kisimulni, vagy például beépítenek egy pufferkondit, ami kifejezetten a terheléskiegyenlítés céljából létezik az elektronikában. Ezek rendeltetésszerű dolgok, ezért a tervező számol velük. A kiégő izzó nem rendeltetésszerű, hanem egy meghibásodás, így készülni nem nagyon lehet rá. Eldurran, kész. A feszültség meg az egekben, hiszen 55W-ról beszélünk, ami azért nem olyan kevés, szóval alaposan megrántja a hálózatot és pont emiatt veri ki a másik izzót is. Ha nem is azonnal, de a túlterhelés csökkenti az élettartamát és emiatt lehet majd 2 nap múlva megy tönkre.
Ha ennyire ragaszkodsz a hülyeségekhez és nem vagy hajlandó elfogadni, hogy nincs igazad, ám legyen. Te dolgod. Csak legalább ilyen oltára f*szságokat ne írj már kérlek. Először egy ház lámpakapcsolásához hasonlítod, aztán meg egy vezérelt, megtervezett ventilátorkapcsoláshoz. Nevetséges érvek és példák.
Egekben a feszültség, mert 55 wattal csökken a fogyasztás.
Pont ilyen "sokkoló" hatása van a villogó irányjelzőnek. Percenként kb. hatvanszor. De biztos ott is fokozatosan veszi el a vezérlőegység a tápot.
Hagyjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!