Vajon hengerfejes?
Út közben felforrt a víz, kiderült másnap, hogy lyukas a hűtő.
A szerelő cserélt hűtőt rajt, és úgy is forralta a vizet.
Kiszedte a termosztátot, most jelenleg nem forralja a vizet, és szépen jár a motor. kedden lesz termosztát csere, de gyomoridegem van.
Ha hengerfejes, akkor termosztát nélkül is forralnia kéne a vizet, igaz?
Nem vagyok szakértő, ezért szeretném kérni a segítségetek.
"Az én esetemben az történt, hogy a tartályban forrt a víz, illetve a hűtőrácson keresztül gőzölt. Másnap, mikor felöntöttem vízzel, (nem indítottam be) szintén elfolyt a víz, a hűtőnél csöpögött.
a kiegyenlítő tartályon nem láttam nyomokat, a kupakon nem nyomott ki vizet, csakis a hűtőnél."
Azért -gondolom- az új hűtőnél nem ez történt és mégis azt írtad, hogy felforrt a víz.
Én úgy látom az alkatrészkínálatból, hogy a hűtőn nincs sem vízbeöntő sapka, sem külön vékony cső a kiegyenlítőtartályhoz, ami kivezetné a levegőt. És általában úgy szokott lenni, hogy a bejövő cső van felül és a kimenő alul.
Egy ilyen rendszerben nehezen tudom elképzelni, hogy a hűtő tetején levő levegő ki tudna menni. Csak a felső cső jöhetne szóba a levegő eltávozásához, de ott meg ellentétesen áramlik a víz.
Viszont mintha lenne egy imbusz betétes kicsavarható dugó a felső cső alatt. Én megpróbálnám ott légteleníteni.
Hidegen kinyitod a hutoviz sapkajat, aztan beinditod. Ha bugyborekol a viz alapjaraton, gazadasnal kifroccsen, akkor hengerfejes.
37F incel
Egyébként, ha termosztát nélkül nem melegszik túl az autó, akkor elvárható lenne, hogy nyitott termosztáttal se melegedjen túl.
Amiből az következhet, hogy a berakott termosztát nem nyit ki. Feltehető, hogy nem hibás és megfelelő tipus, akkor mi marad? Hogy nem jut el hozzá a hő. Zárt termosztátnál nem megfelelő a keringés.
Miért:
- a termosztátot levegő veszi körül. Nem megfelelő a légtelenítés, vagy a gallérján levő lyuk nem felfele néz.
- a zárt termosztátos keringés a belső fűtőkörön keresztül szokott történni. Lehet, hogy a fűtőradiátor el van tömődve. (Nem tudom, hogy ezen az autón van-e olyan fűtéscsap, ami a vízkört zárja. Azt ki kellene nyitni.) Korábban jól ment a fűtés?
- gyenge a vízszivattyú, csak akkor tudja keringetni a vizet, ha semmi ellenállás nincs a körben. Annyi sem, mint egy nyitott termosztát.
Melegedés közben jó lenne intelligensen figyelni a rendszert: milyen sorrendben és intenzitással melegszenek a belső radiátorba, illetve a hűtőbe menő csövek.
Kérd el esetleg kivett termosztáttal az autót (és az új termosztátot) és próbáld megtalálni a hibát. Egy 95-ös autó tulajának valamennyire értenie kell az autójához.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!