Hengerfejes lenne?
3/4 óra vezetés után felforrt a hűtővizem csak úgy hirtelen, és muszáj volt mennem 3-4 km-t vele, mert az erdőben ragadtam volna sötétben.
Megálltam, leállítottam a motort, spriccelt ki a gőz a motorháztető alól.
Felnyitottam, ekkor még volt a tartályban víz és forrt, bugyborékolt.
Ahogy kezdett hűlni, közben elfolyt az egész tartály hűtőfolyadék.
Sötétben belenéztem vakuval amennyire tudtam, a tartályra csatlakoztatott csőnek az alja, amin ha jól láttam van egy rögzítő valami, mint egy menetes rögzítö a csapoknál, ott vizesnek tűnt, mintha onnan spriccelt volna ki.
Azért ez így elég hülye kérdés.
Megkell nézni hogy hol és miért folyt el a víz.
Persze egy szerelő is megnézi , de az már 10000 ft lesz aza nézés, plusz a javitás.
Attól, hogy túlmelegszik és elveszt egy csomó vizet, még nem feltétlenül hengerfejes.
Elkezdődhet úgy a dolog, hogy van egy kis rés valamelyik csatlakozónál vagy csövön és ott szivárog ki a hűtőfolyadék. Nem is lehet észrevenni, mert elpárolog. Azután amikor lehül a rendszer, akkor a víz helyett levegőt szív be. A levegő szépen gyűlik egy magasabb ponton, pl. a hűtő tetején. Ettől kezdve a felmelegedett levegő megpróbál kitágulni, 100 fok alatt is megnövekszik a nyomás és az autó a kiegyenlítőtartály nyomáshatároló szelepén keresztül még több vizet veszít. Amikor már kevés a hűtővíz a keringetéshez, akkor a motor túlmelegszik és csak ezt veszi észre a tulaj. (Velem is megtörtént.)
Fel kell tölteni a rendszert, a légtelenítő pontokon légteleníteni (ez fontos) és ha nem csurog alul a víz, akkor beindítani a motort és hazamenni.
Óvatosan ki kell tapogatni, hogy hol nedvesedik a felmelegedett rendszer és a rést megszüntetni.
Olvasd el itt a hozzászólásaimat és a végkifejletet:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__autok-motorok__11..
" a tobbi pedig nem is elfolyt, hanem felvette a rendszer. "
🙈😲
SZerintem ne folytasd ezt az eszme futattást.
Ha országúton mentél, és közben felforrt, akkor valószínű hengerfejes.
Ilyen időben, főleg ha sötétben mentél, még hideg van, a menetszél még a vízhűtéses blokkot is lehűti annyira, hogy nem nyom ki vizet, ha kevés van benne.
Én egy dízel peugeottal mentem haza anno télen -5 fokban kb 80km-t.
víz nélkül, mert eltört egy műanyag cső...
Szerelő mondta, menjek vele nyugodtan, nem lesz baja.
Nem is lett, kicserélte a csövet, feltöltötte vízzel, semmi baja nem lett.
Üdv Kérdező!
Megírod majd, hogy mi lett a vége?
"ahogy kezdett hűlni, közben elfolyt az egész..."
Vagyis leállítotttad, és miközben hűlt a motor, aközben elfogyott a folyadék?
Baktassak ha értem ezt a gondolatmenetet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!