Használt autó vásárlása után, 24 órán belül Check Engine hibát adott az autó, élhetek a szavatosággal vagy ilyenkor mi a teendő?
Először is hibakód olvasás, és a hibától függ a további lépés.
"Köteles a kereskedő visszavenni, vagy megjavítattni?"
Csak ezért nem. Nem új autót vettél.
Vidd vissza és nézze meg.
Ha el is viszed szerelő hoz ne mondd meg neki hogy másik szerelőnél is voltál, mert onnantól kezdve bukod a garit.
Miért bukná?
Ki mondta, hogy van rá gari?
Ne keverd a szavatossággal, de az is részletezve van a szerződésben.
Vidd el szerelőhöz, mert a check engine hibakód a legbagatalebb filléres hibától a többszázezres javításig bármi lehet!
Ha olyan a hiba amit úgy érzel nem tudsz, vagy akarsz benyelni, és vélhetően fennállt a vásárlás pillanatában, csak kitörölték a hibakódot stb.. magyarul rejtett hiba és eltitkolták, élhetsz a szavatossággal, főleg kereskedővel szemben!
Aki itt más mondd, ne hallgass rá, én 700 ezret sajtoltam ki a kereskedőből egy 1.2 milliós javításra úgy, hogy vétel után kb 500km-et mentem az autóval! Persze kell hozzá magabiztos fellépés, meg nem árt ha van a közelben egy jó ügyvéd!
Nem szabad baleknak lenni, meg elhinni, hogy használt autót vettél így jártál bárhogy is paliztak be!
Az biztos hogy elsőnek meg kell nézni milyen hiba egyáltalán,anélkül csak a sötétben tapogatózol.Simán lehet hogy csak most jött ki,15-20 éves autónál bármi előfordulhat akármelyik pillanatban.
Én pár hete vettem egy Civicet 2 millióért,nem kínálat aljából,Mo.-i,szervízkönyves,magántulajtól.Mentem vele pár napot és előjel nélkül megadta magát a kuplung,nehezen vette a fokozatokat a váltó.Ki kellett cserélni 240ezerért,szervíz szerint csak elkopott és ritkább esetben így jön ki.
De nem panaszkodtam mert ez egy használt autó és kopó alkatrész,ez a játék része.
"Köteles a kereskedő visszavenni, vagy megjavítattni?"
Igen.
Ez a rejtett hiba tipikus esete. Ráadásul nagyon is szándékosnak tűnik. Ha kitörlik a hibakódokat, akkor az autó sorban lefolytat néhány tesztet. Mindegyikhez vannak előfeltételek. (Pl. hideg motor, egy bizonyos mennyiségű üzem adott fordulat felett, stb.) Ezért egy meglevő hiba csak akkor váltja ki a "check engine"-t, ha eljut odáig az ellenőrzés, vagyis késleltetve.
Szinte biztos, hogy ha ez egy egyszerű hiba lenne, az eladó kijavíttatta volna.
Ezért szerintem -minden vizsgálat nélkül- minél előbb jelezd felé, hogy hibás az autó, és ha nem vállalja írásban, hogy kijavíttatja akkor még átírás előtt vetesd vissza a gépet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!