Ez neppermese lehet eladáskor? Lehet, hogy az eladó nem is tulajdonos hozzátartozója, csak egy nepper? Történet bent
A történet szerint előre kitöltött adás-vételi van, az autót átadó személy nem a papíron szereplő tulajdonos, hanem annak valamilyen hozzátartozója.
A papírokon szereplő tulajdonos nem tud ott lenni eladáskor, tehát nem látom, ahogy aláírja a papírokat, és nem neki adom át a pénzt.
Neppereknél ez bevett dolog. Magánszemély beadja az autóját a kereskedőhöz egy előre kitöltött adás-vételi szerződéssel, amin csak az ár meg a dátum nincs kitöltve, de az autó adatai már rajta vannak, meg a tulaj aláírása is. Ezt azért alkalmazzák a nepperek, mert ilyenkor az autó nem kerül a nepper nevére, neki nincs vele semmi költsége, a kialkudott jutalékát pedig feketén kapja meg, nem adózik le belőle, számlát nem ad. Ezt azért teheti meg, mert papíron a szerződés közted és a magánszemély között köttetett, ő (mint köztes ember) sehol nem szerepel. Hogy etikailag ez mennyire helyes, azt döntse el mindenki magam, törvényileg biztosan sáros a dolog (a nepper részéről).
Ilyenkor azt kell leellenőrizned, hogy valóban az a személy szerepel-e a szerződésen, akié az autó. Ezt úgy szokták megoldani, hogy a kereskedő lefénymásolja az eladó személyi igazolványát meg lakcímkártyáját, és azon leellenőrizheted, hogy az stimmel-e a törzskönyvvel. Ha igen, akkor nem szokott probléma lenni. Én is vettem már így autót.
Értelek, köszönöm!
Kizárólag attól tartok, hogy abból lehet baj, hogy én az autó vételárát nem a papíron szereplő ember kezébe adom, hanem egy harmadik személynek.
Törzskönyv megvan szerencsére.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!