Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Lehet abból valami hátrány,...

Lehet abból valami hátrány, ha így fűtöm az utasteret?

Figyelt kérdés

Az autóm garázsban áll, de nincs bent fűtés. Így télen 4-5 fok van csak bent.

A motor előmelegítésére van elektromos előfűtőm. De az én autómhoz normális márkából (Defa) csak olyan típus volt, ami az olajteknőt és a blokkot melegíti, a fűtésradiátort és direktben a vízkört nem. (A Kínából rendelős, piacos és házi barkács valamint egyedi kisipari megoldásokat mellőzném.)

Lehet jönni a banán-majom hasonlattal, de rendeléskor az üzemanyaggal működő állófűtés 600.000Ft-os felárán szívtam a fogam + zárt garázsban nem is túl célszerű megoldás az égéstermékek miatt.

Az autóban elöl-hátul van automatikus vezérlésű ülésfűtés, kormányfűtés + gyári elektromos fűtésrásegítés. De hogy kíméljem a generátort, akkut, arra gondoltam, hogy az utasteret is előmelegíteném. Már motorindítás előtt meleg autó fogadna.

Erre a célra lenne egy 230V-ről működő fűtőventilátorom. Stabil, lapos szerkezet, beépített hővédelemmel és termosztáttal. Tehát nem a leggagyibb 5000Ft-os típusra kell gondolni. A garázsban van áram. Zárt tér, tehát az sem gond, ha résnyire nyitva marad az egyik hátsó ablak, ahol bevezetném a hosszabbítót.

Természetesen nem menne egész éjszaka. Egy időkapcsolóval kapcsolnám be, reggel az indulás előtt fél órával időzítve.

1-es fokozatban 900W-os a szerkezet. 20 munkanappal számolva nincs 500Ft a fűtés havi költsége.

Azon kívül, hogy macerás naponta ki-be pakolni a fűtőventilátort, van valami elvi hibája ennek az elgondolásnak?

2021. dec. 21. 20:38
1 2
 1/20 Ékezetes billetyűzet ***** válasza:
76%

Nem egyszerűbb akkor már az egész garázst befűteni indulás előtt fél órával?

Azért ez így elég tűzveszélyes szerintem.

2021. dec. 21. 20:47
 2/20 anonim ***** válasza:
76%
Ha az autó 4-5 fokban áll, akkor minek ennyi szarság? Az bőven nem hideg. Bepattansz, indítod, mész, pár km-en belül jó lesz. Én most mínusz 4-5 fokokban szoktam indulni, ez már kellemetlen, de ez van. 4-5 fok az álom.
2021. dec. 21. 20:50
 3/20 anonim ***** válasza:
83%

Így van, ne a kocsiba tedd a kiskályhát, hanem fűtsd vele a garázst, akár fél-1 órával indulás előtt.

Amúgy ha alapjában is 4-5 fok van benne, és arra segítesz rá a kályhával, igen jó eredményt tudsz vele elérni.

2021. dec. 21. 20:52
 4/20 anonim ***** válasza:
100%

Ha el tudod úgy helyezni, hogy nem tűzveszélyes, akkor szerintem ok.

Bár ha van ülésfűtés, akkor igazából felesleges.

Az akkut, generátort nem kell félteni, bírja az.

2021. dec. 21. 20:56
 5/20 A kérdező kommentje:

"Fűtsd vele a garázst, akár fél-1 órával indulás előtt."

Egy 36nm-es fűtetlen tégla épületet, benne az autóval, minden berendezéssel, kötve hiszem, hogy 900W-tal fel tudok fűteni 20-22 fokosra fél óra alatt. A másik, hogy ha valahogy fel is fűteném, az nem havi 500Ft lenne.

Milyen szempontból tűzveszélyes? Fentről szívja a levegőt, elöl kinyomja. Nyilván nem közvetlenül pl az üléskárpitra irányítom. És csak azért a legkisebb fokozaton, hogy na tűz forró levegőt nyomjon ki. Létezik külön erre való fűtőventilátor, arany áron: [link] Ebből jött az ötlet.

Előző autómban konkrétan 30.000 km-enként generátorfelújítás volt a program. Ugyanis abban is volt gyárilag elektromos fűtésrásegítés. Ez egy 1 kW-os fűtőszál a fűtésbox aljában, 70A áramfelvétellel. A 110A-es generátor állandóan túl volt terhelve, mikor hidegen indítottam az autót. Ilyenkor amikor aktív volt a fűtés nagy kínlódva volt járó motornál 12,0V feszültség az akkusarukon. Közvetlenül felújítás után is ez volt a helyzet. Aztán ahogy a vízhőfok elérte a 60 fokot, azonnal egy csapásra megvolt a 14,2-14,4V. Na ezt szeretném elkerülni.

A mostani autómban 140A-es generátor van és még csak 3 éves a kocsi. De amikor megy a fűtés hideg autónál, azonnal emeli az alapjáratot és épphogy 13,2-13,5V körül van a felszültség. Nagyon kényelmes, hogy hideg motornál is azonnal meleget tol a fűtés, de nem a hosszú élet titka a generátor szempontjából.

2021. dec. 21. 21:52
 6/20 krwkco ***** válasza:

Szerintem ez elfogadható kockázat, Különösen, ha a használati utasításában az van, hogy felügyelet nélkül is használható.

Milyen extra kockázattal jár az,hogy a garázsban használod?

- esetleg rágcsáló elrághatja a vezetéket. De a konnektort biztosíték védi.

- az autóban benzin van, dehát nem az utastérben

- a kárpitok közelebb vannak, mint a szobában

- beszívhat valami éghető szöszt és kifújja. De ez elég valószínűtlen

Összefoglalva: szerintem lehet így fűteni.

2021. dec. 21. 22:24
 7/20 anonim ***** válasza:
71%
Fene körülményeskedne ennyit, pont ez a lényege az ülésfűtésnek, hogy azonnal melegít. A generátor meg a dolgát végzi.
2021. dec. 21. 22:30
 8/20 anonim ***** válasza:

"Előző autómban konkrétan 30.000 km-enként generátorfelújítás volt a program. Ugyanis abban is volt gyárilag elektromos fűtésrásegítés."

Miből gondolod, hogy van ok-okozati összefüggés?

Amúgy a modern autókban "okos" generátor van, a motorvezérlő variálja a töltést, hogy üzemanyagot takarítson meg. Tehát amiket mértél, lehet, hogy teljesen normális értékek.

2021. dec. 21. 22:41
 9/20 anonim ***** válasza:
90%
Igazából: MINEK?
2021. dec. 21. 23:14
 10/20 anonim ***** válasza:
70%
Ha van ülés- kormány- meg fillefrancfűtés, akkor mi a pélónak szórakoznál ezzel? Nem értem minek ezen ennyit körülményeskedni. Az ülésfűtés azonnal melegít.
2021. dec. 21. 23:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!