Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Történt már, hogy rossz/nem...

Történt már, hogy rossz/nem oda való motorolajat használtál az autódban?

Figyelt kérdés
Itt arra gondolok, hogy valaki kísérletező szándékkal kipróbálta, hogy milyen az olyan olaj, amit nem a gyártó ír elő, vagy csak egy idő után vette észre, hogy rossz fajtát rakott bele, de nem azért jött rá mert probléma lett volna belőle. Pl ACEA C3 helyett C5, 0w30 helyett 0w20 stb...

2021. dec. 2. 16:12
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
a napokban néztem meg a totalcar mesterkurzus videóját ami az olajokról szólt, ott meg még inkább elbizonytalanított, mert arról beszélt, hogy nem csak a viszkozitás a lényeg, hanem a gyári specifikációk is, mert adalékból sem mind1 mi van benne, ezzel csak az a gáz hogy pl az Opel-nek eddig "dexos 2" néven futott a gyári specifikációja ami engem érintett, mára meg már elhagyták ezt a specifikációt és a franc tudja mi lett belőle :D Amióta a PSA megvette új olajokat vezetett be, elvileg Total a hivatalos márka, csak a Totalnak meg nincs Opeles specifikációja a régebbi autókra. Hát remélem elmegy még 6-8 ezret ezzel az olajjal, eddig a nyári kánikulában autópálya tempónál se villant fel az olajnyomás lámpa, fogyasztás is rendben van, lehetséges hogy mégis jó ez, és nem véletlen akarták belerakni akkor?
2021. dec. 2. 23:21
 12/22 A kérdező kommentje:

csak közben pont találtam valamit, vagyis valakit, aki ugyan ebben a cipőben jár(t): [link]

Azt azért hozzá tenném, hogy ez az autó, és motor 2015 körüli, akkor még nem biztos hogy létezett 0w20, sem acea c5 besorolás.

Vagy egy másik fórumon: "When I changed the oil myself last year I bought Millers Fully Synthetic Dexos 2 5w30. This year I tried to re-order the same oil from the same place I was told that Vauxhall are now recommending 0w20 for our car. Only had it a week and I haven't noticed any difference however the weather hasn't been extreme. " Dióhéjban annyi, hogy neki is azt mondták hogy a 0w20 az ajánlott.

De tovább olvasva a fórumokat elég nagy a káosz :D

Hát, akkor tényleg tanácstalan vagyok, akkor azt kérdezném hogy milyen dolgokra figyeljek, amik arra utalnak, hogy esetlegesen nem jó az olaj benne? Jelen esetben annak a lehetősége, hogy túl vékony, csattognia kellene a motorban a dolgokban? Vagy olajfogyás mert elég?

2021. dec. 3. 00:27
 13/22 anonim ***** válasza:

Ilyenekbe beírtad már? Mit írt ki?

[link]

2021. dec. 3. 00:44
 14/22 A kérdező kommentje:

igen, de ezek ugyan azokat hozzák, amik a kézikönyvben vannak, ez a huzavona az gyári olajjal meg tavaly került bevezetésre amikor a psa megvette az opelt, szerintem ezeknek az adatbázisát vagy nem frissítették, vagy ők se tudják pontosan mi van és nem mernek kockáztatni hogy véletlen rosszat írnak oda, mert akkor simán lehetne perelni őket gondolom.

Azért is kérdeztem, hogy aki véletlenül más fajtát használt, miket tapasztalt, hogy én is tudjak ilyen dolgokra figyelni nehogy történjen valami

2021. dec. 3. 01:02
 15/22 A kérdező kommentje:
#13 bocsi, nem vettem észre mert csak kis betűkkel volt odaírva az oldalon amit linkeltél, ott van hogy "b. Alternative recommendations, Preferred lubricant specification: EO OPV 1547 0W-20" csak hogy ilyen olajat meg a google sem talál :D
2021. dec. 3. 01:05
 16/22 anonim ***** válasza:

Ov 401 547 az opel olaj acea C5 API SN

És ez 0w20

Nem zarnam ki hogy mehet bele, és jól tudtak a szervizben.

2021. dec. 3. 07:40
 17/22 anonim ***** válasza:

"a világ összes innovációja kisérletezésen alapul"

Ezt a gondolatot elfogadom, de:

egyik: nem vagyok kenéstechnikai kutató, és az autóm sem kisérleti alany

másik: 15 éve -a kezdettől- ezt az olajat használom(gond nélkül)

harmadik: aértem, hogy újít és kisérletezik a gyár, változtat a motoron, változtat a kenőanyagon, de nekem még mindig az adott korú autóm van , ami azzal a bizonyos olajjal üzemel, ergo nincs miért váltanom.

Lehet, hogy mások szerint ez maradi gondolkodás, de majd akkor váltok kenőanyagot, amikor autót.

2021. dec. 3. 09:58
 18/22 anonim ***** válasza:

"nem csak a viszkozitás a lényeg, hanem a gyári specifikációk is"

ez teljesen egyértelmű, sőt, fontosabb, minta viszkozítás. Bizonyos olajokat adott típusú motorkhoz fejlesztettek.

2021. dec. 3. 09:59
 19/22 A kérdező kommentje:
#18 nekem nagyon úgy tűnik, hogy azért itt is megbújik a marketing a háttérben, mert most példának okáért ez a Total 0w20-as olaj, ami a hivatalos olaj lett, az a konkrét modell amit a PSA használ, hétköznapi forgalomban nem is kapható, se az amit anno a márkaszerviz ajánlott, se amit most lehet látni a psa honlapján, csak olyan total 0w20 ami vagy volvo specifikáció, vagy volkswagen/porsche, vagyis 4 különböző olajat fejlesztenének ugyan abból? Itt nekem van egy olyan érzésem, hogy ez a 4 olaj igazából ugyan az az olaj, csak más van ráírva. Fura is lenne, ha egy VW csoportos olajat ajánlana egy konkurens cég, érted :D Persze, el lehetne intézni annyival, hogy "amit a gyár mond, és kész", de engem nem hagy nyugodni, hogy most minket néznek-e hülyének, vagy tényleg ez az igazság
2021. dec. 3. 10:43
 20/22 anonim ***** válasza:

Nálam is úgy volt, hogy a szerelő erősködött, hogy öreg az autó és "vastagabb" olajat tegyünk bele. Oké. 10w40-es mutyizott, ásványi olaj. Télen borzalmas hangja volt a motornak. Lecseréltük 5w30-as szintetikusra, már egyből máshogy szólt.

A szerelők se látják mindig jól a dolgokat, a felhasználónak is tájékozottnak kell lennie.

2022. jan. 5. 06:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!