Hogyan kellene elindulni az autóval? Kuplung+gáz vagy csak
kuplung?
A kérdező szavazást indított:
17 szavazat
Autótól függ, de általában kell egy kis gáz is.
2021. szept. 25. 20:52
Egyértelműen kell gáz is. Te képes vagy 3 éve még mindig papásan elindulni? Jó, mondjuk én se sietek sehova, de érted. Egyébként meg én autóim nem is tudnak csak kuplungból elindulni. Első autóm benzines Mazda 2-es volt, mostani autóm pedig vadiúj Mazda mx-5 RF, az meg ugye Euro 6-os, ezek a motorok alapjáraton már nem kapnak üzemanyagot, adsz rá egy kis terhelést és hopp, már le is fulladt a francba. Szóval én nem is tudnék csak kuplunggal elindulni.
2021. szept. 25. 21:01
3/14 A kérdező kommentje:
Utolsó, én is pont egy mazda tulajdonosa vagyok, én még soha nem fulladtam le vele, szóval nem értem. Mentem benzinessel, gázossal, dízellel, mindegyikkel ugyanilyen papássan indultam el, de lefulladni emiatt mèg soha nem fulladtam le.
Ha régebbi Mazdád van, akkor érthetőbb, mert a régi motorok több anyagot kaptak, ugye nem voltak ilyen szigorúak a kibocsátási normák. :/ Illetve a Skyactive előtti sima szívóbenzin alapból többet fogyaszt minden állapotában. Szóval egy régebbi autóban el tudom képzelni. Nekem a Mazda 2-esem is 2013-as volt, nem Skyactive. Igazából azzal még el tudom képzelni, hogy el lehet indulni kuplung nélkül, de nagyon sokáig tartana és darálva lenne a kuplung. De az mx-5-tel tuti nem. Úgy képzeld el a különbséget, hogy a Mazda 2-esem az második fokozatban is tudott menni gáz nélkül. Tehát ha gurultam vele, leléptem a gázról, akkor 15-ig lassult, utána az alapjárat vitte, még enyhe emelkedőn is! Mondjuk ott érezni lehetett, hogy nem szeret, de na, tesztelgettem. :D Az mx-5-öm viszont 1-esben is alig akar gurulni, elkezd fuldokolni és inkább benyomom a kuplungot, mert még túl új és imádom és féltem. :D De tényleg erősen fuldokol, szóval nemigen tud magától gurulni 1-esben sem. Úgyhogy azzal tényleg nem indulsz el gáz nélkül egyenes úton sem.
2021. szept. 25. 21:40
Egyértelmű, hogy gáz is kell. Ha csak nem valami kihalt falban járkálsz a boltig még az erősebb autók sem tudnak gáz nélkül a forgalom ritmusában elindulni. Az oktatók egyik legnagyobb baromsága, hogy nem tanítják meg normálisan, értelmes dinamikával elindulni a tanulókat
2021. szept. 25. 21:50
6/14 anonim válasza:
Otthonról sima egyenes úton én is csak kuplunggal indulok, de pl. forgalomban, vagy lámpánál kuplung-gázzal, emelkedőn szintén.
Nekem pedig olyan rossz szokásom van, hogy a fordulatszámmérő órát nézve váltók. Annó így volt egyszerűbb megtanulni a váltást, és ez már berögzült az agyamba.:/
2021. szept. 25. 21:51
Ez ilyen tipikus oktatófasság.
Semmi értelme, csak kínzod vele a kuplungot, motort és adott esetben a forgalmat is feltartod.
Az alapjárat nem arra van, hogy gyorsítsa az autót.
Persze a modern autóknál már kiküszöbölték ezt a fajta user errort, azzal hogy van egy szenzor a kuplungpedálban és amikor elkezded felengedni, akkor magától gázt ad helyetted.
Szóval a lényeg: kicsi gázzal kell indulni. Így a kuplung is kevesebbet csúszik, a motor sem rázkódik alapjáraton és a forgalmat sem tartod fel.
2021. szept. 25. 22:06
Lőni kéne az oktatókat ezért, amiért gáz nélkül tanítják meg a tanulókat elindulni.
2021. szept. 26. 06:48
Dízelben van alapjáraton is akkora nyomaték hogy el tudsz indulni. Benzines sem fog lefulladni tőle. Ettől fügfetlenül nagyon nem kellene így indulni mert egyrészt feleslegesen terheled a motort alacsony fordulatszámon, másrészt ahogy írtad is "papásan" indulsz, hisz az alapjárat nem elég a dinamikus indulásra, és csak feltartod az embereket.
2021. szept. 26. 07:25
10/14 A kérdező kommentje:
Szerintem az, hogy a kuplung+gázzal gyorsabban indulsz el, vagy pedig én aki csak kuplunggal hamarabb indulok el ugyanott vagyunk 10 méter múlva, ugyanannyival megyünk. Mert amíg keresed a megfelelő fordulatot a gázpedállal addigra én már rég felengedtem a kuplungot. Szóval nem indulok emiatt papásan.
Kapcsolódó kérdések: