Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogyan kell pontosan elindulni...

Hogyan kell pontosan elindulni egy manuális autóval?

Figyelt kérdés

Én eddig úgy tudtam, és az első tanórámon is úgy indultam el, hogy kuplung, 1-es, némi gáz, felengedem a kuplungot fogáspontig, aztán még egy kis gáz, és közben engedem fel a kuplungot szép lassan.

Az oktatóm meg azt mondta, hogy ne nyomjam a gázt egyáltalán, fogáspontig felengedem a kuplungot, el fog indulni az autó, és mikor leléptem a kuplungról, csak akkor gáz.

Na most én nem szerettem volna vitatkozni vele, mert természetesen ő az oktató és jobban kell tudnia mint nekem, de szerintetek az miért nem jó, ahogy én indulok?

Ráadásul oké, dízeles autón vezetek, ezt direkt se tudnám lefullasztani, de mondjuk egy benzinesen, hogy fogok elindulni csak kuplungból?

2021. máj. 18. 09:29
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
96%
Dieselnél meg lehet ezt csinálni, meg a nagy köbcentis benzinesnél is ok, de forgalomban ha dinamikusan kell indulni, akkor le fognak dudálni és bemásznak a seggedbe
2021. máj. 18. 09:41
 2/16 anonim ***** válasza:
73%

Autónként különbözik, hogy kell-e gáz. Nekem volt autóm, ahol nem ártott (kis benzines motor), máshol totál felesleges. Az is számíthat, mennyire meredek terepen indulsz.

Ha kell is gáz, ált nagyon kevés.

2021. máj. 18. 09:41
 3/16 anonim ***** válasza:
95%

Mindkettő jó indulás, de a diesel autóknál általában tényleg elég, ha csak a kuplungot elkezded engedni. Többnyire még akkor is elindul, ha csak felengeded - a bezines ilyenkor lefulladna.

Gyanítom azért mondta, hogy egyszerűbb legyen a dolgod kezdőként. Amikor már lesz rutinod, már nem fogsz ezen gondolkodni, a két lábad teljesen egyszerre, automatikusan végzi majd a dolgát.

2021. máj. 18. 10:01
 4/16 anonim ***** válasza:
93%
Engem is így tanítottak és nehéz volt átszokni benzinesre. Benzinnel is el lehet indulni így, de az nagyon nagy rutint igényel, vagyis meglassabban kell csusztatni a kuplungot és ahogy az 1. Írja ledudalnak. Orakon csináld úgy ahogy oktato akarja, ha jogsi meglesz úgyis úgy csinalod ahogy neked a legjobb ;)
2021. máj. 18. 10:14
 5/16 anonim ***** válasza:
93%
Ez tipikus, hogy erre tanítanak meg, aztán meglepetés éri az embert, ha átül egy benzinesbe és gáz nélkül akar indulni.
2021. máj. 18. 11:30
 6/16 anonim ***** válasza:
69%

"Az oktatóm meg azt mondta, hogy ne nyomjam a gázt egyáltalán, fogáspontig felengedem a kuplungot, el fog indulni az autó, és mikor leléptem a kuplungról, csak akkor gáz."

^

ez leginkább csak dízelre igaz, vagy igen nagy nyomatékú benzinesekre (de azok mellé általában automata váltó megy, ott meg ugye ezzel nem kell szórakozni)

de ha egy ilyen kis kávédarálómotoros városi hörcsögöt próbálsz meg gáz nélkül elindítani, az úgy fullad le, hogy két pislogás között :D

2021. máj. 18. 11:46
 7/16 anonim ***** válasza:
100%

Aztán, ha kicsit gyorsabban engeded a kuplungot, lefullad a motor. Mögötted dudálni kezdenek, te meg idegesen kapkodni kezdesz, és mint tudjuk az ideges vezető csinál legkönnyebben bajt.

Az a baj, hogy manapság minden hülye lehet autós oktató.

2021. máj. 18. 12:08
 8/16 anonim ***** válasza:
58%
Van nálunk 3 autó. Egy 1.6crdi egy 1.8tdci meg egy 2.0hdi. Mind3 lefullad ha nem adok gázt. Ha meg sokáig csúsztatom meg finomkodok, egy matizzal is el tudok indulni. Most akkor mi van?
2021. máj. 18. 12:20
 9/16 anonim ***** válasza:

8 igen, francia aztóknál elvileg fentebb fog a kuplung :D pezsó Citroenn hdi-vel nekem sem indul ha csak csúsztatom, ill nem mindig :D

Látod kérdező, ezért jó ha megszokod a gázadást is.

4. Voltam

2021. máj. 18. 12:45
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Engem benzinesen tanítottak, ahol kellett gázt is adni, de ha 1600 fölé ment a fordulat, akkor már hangosan óbégatott az oktató, hogy nem jól csinálom. Le is fulladtam órákon nem egyszer, akkor meg azért voltam balfasz.

Saját autón rájöttem, hogy nem baj az, ha odalépsz rendesen, sőt, így kell dinamikusan vezetni városban. Nem is fulladtam le azóta soha.

2021. máj. 18. 14:11
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!