Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogyan kell pontosan elindulni...

Hogyan kell pontosan elindulni egy manuális autóval?

Figyelt kérdés

Én eddig úgy tudtam, és az első tanórámon is úgy indultam el, hogy kuplung, 1-es, némi gáz, felengedem a kuplungot fogáspontig, aztán még egy kis gáz, és közben engedem fel a kuplungot szép lassan.

Az oktatóm meg azt mondta, hogy ne nyomjam a gázt egyáltalán, fogáspontig felengedem a kuplungot, el fog indulni az autó, és mikor leléptem a kuplungról, csak akkor gáz.

Na most én nem szerettem volna vitatkozni vele, mert természetesen ő az oktató és jobban kell tudnia mint nekem, de szerintetek az miért nem jó, ahogy én indulok?

Ráadásul oké, dízeles autón vezetek, ezt direkt se tudnám lefullasztani, de mondjuk egy benzinesen, hogy fogok elindulni csak kuplungból?

2021. máj. 18. 09:29
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Jah, oktatója válogatja. Engem annak idején úgy tanított az enyém - benzinesen -, hogy bátran adjak neki kicsit kövérebb gázt, akkor biztos nem fulladok le, mert nem hiányzik senkinek, hogy vizsga közepén azon izguljon lefullad e. Időnként bőgettem is rendesen, mondta, szarjak bele, nem baj az.

Ettől még később szépen megtanultam elindulni, nem bőgetem a motort azóta.

2021. máj. 18. 14:21
 12/16 krwkco ***** válasza:
64%

"Én eddig úgy tudtam, és az első tanórámon is úgy indultam el, hogy kuplung, 1-es, némi gáz, felengedem a kuplungot fogáspontig, aztán még egy kis gáz, és közben engedem fel a kuplungot szép lassan.

Az oktatóm meg azt mondta, hogy ne nyomjam a gázt egyáltalán, fogáspontig felengedem a kuplungot, el fog indulni az autó, és mikor leléptem a kuplungról, csak akkor gáz."

Szerintem egyik sem jó. A kuplung felengedésének megkezdése ELŐTT nem kell gázt adni. És a kuplung teljes felengedése UTÁN kezdeni a gázadást, az késő. Az oktató azért mondja ezt, hogy kímélje a kuplungot. De így nagyon lassú lesz az indulás.

Egyszerre kell indítani a gázadást és a kuplungfelengedést. A kuplunggal lassítani kell a fogáspontnál és amikor az autó menni kezd, akkor gyorsabban fel lehet engedni. A gázpedált meg egyenletesen, egyre jobban be kell nyomni kb. fél/háromnegyed állásig, megállás nélkül.

Vagyis a két lábnak egyszerre kell mozogni. Az egyik le, a másik fel, és a kuplung lassít a fogáspontnál.

A finomabb adagolás kedvéért a kuplungot kezelő láb sarkának a földön kell lennie és a pedálon való csúsztatással kell a felengedést megcsinálni.

2021. máj. 18. 18:56
 13/16 anonim ***** válasza:
Előző, ebben tök igazad van, csak egy teljesen kezdőnek ez túl komplex mozdulat. Ezért tanítanak az oktatók valami kompromisszumosat, amivel megtanul stabilan elindulni, aztán úgyis rááll majd a lába.
2021. máj. 18. 20:46
 14/16 anonim ***** válasza:

Én azt mondom: amíg gyakorlatlan, inkább erősebb gázzal induljon, nehogy lefulladjon. Aztán, ahogy egyre rutinosabb, lehet finomítani a mozdulatokat.

De amit az oktatója akar, az marhaság.

2021. máj. 18. 21:03
 15/16 anonim válasza:
Váltásnál is akkor, ha engedem fel a kuplungot már mehet is a gáz közben?
2021. máj. 23. 23:08
 16/16 anonim ***** válasza:

Végül is mehet. Igazából egyszerre kell fölengedni a kuplungot és nyomni a gázt. Ha már mozog az autó és nem is lassan (pl. hármasból négyesbe váltásnál), akkor már nem gond, ha nem nyomod a gázt, amíg föl nem engeded a kuplungot.

De ezt a gyakorlatban lehet csak megtanulni!

Ha túl hamar adsz gázt, akkor felbőg a motor. Ha túl későn, akkor a visszaengedett kuplung miatt a motor ránt egyet az autón. Érezni kell, hogy a kuplung visszaengedésekor mikor kell benyomni a gázt.

2021. máj. 24. 02:04
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!