Hütőfolyadékott mennyi km-enként illene cserélni? Illetve hány év elteltével?ha jól tudom ugyebár az kenyi a vízpumpát.
5-10 évente, illetve akkor ha a tágulási jelzésig van töltve, de fagypontja már ilyen minusz 10-15 körül van.
A cserét leginkább az határozza meg hány fokig fagyálló.
Mellesleg igen többnyire a hűtőközeg keni a szivattyút, de pontosabban a fagyálló keni.
Igen, kenési szerepe is van. Én saját elhatározásból 5-6 évente cserélem le. Nem egy hatalmas összeg, hogy ilyen időközönként ne férne bele.
A mostani autóm 4 éves lesz. Kötelező szervizek alkalmával még nem cserélték, de jövőre szerintem lecserélem.
Valójában a kenési szerep egy urban legend. Aki látott már szétszedve vízpumpát, az tudja, hogy ott nincs mit kennie semminek.
Abban egy tömszelence van, ami sima vízzel is tökéletesen működne, hasonlóan a hidrofor és más szivattyúkhoz. A csapágyakhoz nem jut és nem is juthat fagyálló.
Más forgó alkatrész pedig nincs a hűtőrendszerben.
Leginkább korrózióvédő, iszapgátló és vízkő elleni védelme van a fagytűrésen kívül.
Én csak akkor cserélem ha nagyon koszos vagy olaj kerül bele. Tél előtt ellenőrzöm, egy kevés töménnyel beállítom, azt annyi.
A korróziógátló, úgynevezett inhibitorok pár év után elvesztik képességüket, ami azért kell a fagyállóba, mert anélkül borzalmasan rohasztja az alkatrészeket!
Jópárszáz hengerfejet leszedtem már, simán látszanak a trehány tulajok autói.
Érdemes 3 évente lecserélni, de nem valami tescós gagyira.
A legtöbb autónál a vezérlés cserekor (3-5 év) cserélni szokták a vízpumpát is, olyankor meg nem illik visszaönteni a régi fagyállót, ezért én külön soha nem foglalkoztam vele.
Egyébként a legutóbbi 4 autóm közül 2-ben 5 évet bírt a gyári vízpumpa, tehát 5 évente amúgy is cserélve lett volna a víz.
#8! az Durva! :O
Nekem előző és mostani autómban sem a vezérlés hajtja a vízpumpát, így probléma esetén cserélek csak pumpát. Előző autóm szíjas volt. 10év/100.000 km az ajánlott csereperiódusa. A 300.000 km-es cserekor (12 évesen) még a gyári(!) szerelésű vízpumpa volt fent. Nem nyikorgott, nem eresztett, nem piszkáltam. Ettől függetlenül a folyadékot 5-6 évente lecseréltem. A fagyáspontja még bőven jó volt, de előttem kifejtették, hogy miért célszerű mégis cserélni időnként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!