Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Vajon jól mérem a hűtőfolyadék...

Vajon jól mérem a hűtőfolyadék hőfokát?

Figyelt kérdés
Mostanaban melegedik a motor jobban ,mint eddig.A huto ventillator szinte mindig megy.Bent a muszerfalon mutatja a hűtőfolyadék homersekletet, de nem a legmegbizhatobban.Pl van amikor 5 vonalkarol egybe felugrik 8 vonalkara(ez a maximum) aztan egy kis ido mulva megint 5 vonalka.En elvarnam, hogy ezt folyamatosan tegye : pl 5, majd 6,majd, 7, majd 8 vonalka. Ezert szereltem egy homerot a hűtőfolyadék tágulási tartály kulso oldalara es bent a kabinban tudom nezni a hofokot.A kerdesem az lenne, hogy ez mennyire ad valos kepet a hűtőfolyadék homersekleterol? Eddig max 74 fokig ment fel e homero szerint.De bent a muszerfelom mar a max 8 vonalkanal volt ekkor.Az auto egy Dacia Logan MCV 1,6 -os motor.A valaszokat elore is koszonom es elnezest az ekezetek nelkuli iras miatt.

#Hűtőfolyadék tágulási tartálya #Hűtőfolyadék homerseklete
2021. aug. 23. 11:19
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%
A tartályon kívül sokmindent mérsz, csak a folyadék hőmérsékletét nem.
2021. aug. 23. 11:30
 2/19 A kérdező kommentje:
Ertem.Milyen modszerrel tudnam merni, addig is amig megjavittatom. A lenyeg hogy lassam hogy pontosan mennyi a hutofolyadek hofoka ,hogy tudjak ugyelni hogy ne fozze fel.
2021. aug. 23. 11:36
 3/19 anonim ***** válasza:
100%

Ki kell mérni, hogy jól működik-e a hőgomba. Az adja a jelet az ECU-nak, ami kapcsolja a ventit.

Ha nincs menetszél (dugóban araszolás), ebben a melegben normális is lehet ha sokszor felmelegszik.

2021. aug. 23. 11:45
 4/19 krwkco ***** válasza:
100%

A kiegyenlítőtartály nem jó hely. Tegyed a hőmérőt a belső fűtéshez bemenő csőre. (A kettő közül a melegebbre.) Ha olyan az autód, amelyik a meleg vizet nem zárja csappal, csak légtereléssel állítja a fűtést, akkor ez a legjobb hely.

Ha túlmelegszik a motor, akkor érdemes utánanézni, hogy hol kell légteleníteni a hűtőrendszert. Illetve lehet, hogy a hűtő kívülről elpiszkolódott vagy belül részlegesen eltömődött.

2021. aug. 23. 12:07
 5/19 anonim ***** válasza:

Ott nem igen fog valós értéket mutatni..

Mivel ezek a mai szutykok már agyon vannak elektronikázva így előbb utóbb úgy is szerelő lesz ebből.

Ha hozzáférsz elől a hűtőhöz akkor ott kellene a bemenő csőhöz tenni a hőmérő érzékelőjét, ez viszonylag elég pontos hőfokot mutatna.

Ha pirosba megy a mutató akkor semmiképp se használd az autót.

Lehet csak a hőgomba ad rossz jelet, lehet valahol testelési hiba van, de az is lehet, hogy valóban 120 fok körül van a vízhőfok és szépen megfőzöd a motort.

2021. aug. 23. 12:28
 6/19 A kérdező kommentje:
Rendben, köszönom szépen a válaszokat.
2021. aug. 23. 12:31
 7/19 krwkco ***** válasza:

"Ha hozzáférsz elől a hűtőhöz akkor ott kellene a bemenő csőhöz tenni a hőmérő érzékelőjét, ez viszonylag elég pontos hőfokot mutatna."

Erre én is gondoltam. Ez is jó lehetőség, de csak akkor mutat valós értéket, amikor nyitva van a termosztát.

2021. aug. 23. 12:33
 8/19 anonim ***** válasza:

én azt tenném, hogy hideg motornál a hűtősapkánál kivennék fél deci hűtővizet egy pohárba, azt betenném a mélyhűtőbe. pár óra múlva kiderül mennyi az annyi..

Ez az ingadozás levegős rendszert is jelenthet. Amikor így jártam, meleg motorral egy erős emelkedőn megálltam, vártam, hogy hűljön, és akkor lecsavartam a hűtősapkát,és kiderült televan-e?

A forró hűtővízuel vigyázni.

Mindenképpen legyen félig a tágulási tartály, és csurig a hűtő.

Ha ezután is jelentkezik a probléma, akkor erős vízsugárral lemosnám a hűtőt..

Ezután marad a hűtéstvezérlő gomba..

2021. aug. 23. 12:39
 9/19 anonim ***** válasza:

Termosztát nyit, mert melegszik a hűtőkör, kapcsol a venti.

Kívül mérni azért nincs értelme, mert a motortérben bekavar a motor veszteséghője.

OBD élőadatot néznék, általában 100-105 fokon kellene bekapcsolnia a ventinek, 95-98 fokon kikapcsolnia. Ez viszont típusfüggő. Haverom 2.5-ös SUV-ján folyamatosan megy a venti nyáron, motorleállitás után is 1 percet kb.

2021. aug. 23. 12:50
 10/19 A kérdező kommentje:
Még annyit füznék hozzá, hogy a hütő elött van a légkondi hűtö, ami olyan rossz állapotban van, hogy nemnagyon tud áthatolni rajta a levegő a motor hütő fel, (el vannak hajolva, tömítődve a hütöbordák).Ez is lehet egy ok, hogy nem tud jól hüteni a motor hűtö?
2021. aug. 23. 13:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!