Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Szerintetek ez a gyalogátkelő...

Szerintetek ez a gyalogátkelő szabály jobb, mint a mienk?

Figyelt kérdés

Törökországban él az egyik volt osztálytársam. Ő mesélte, hogy ott úgy van, hogy alapvetően elsőbbsége van a gyalogosnak egy zebránál, de nincs olyan szabály, hogy az úttesten közlekedőknek úgy kell azt megközelíteniük, hogy bármilyen körülmények között meg is tudják adni nekik. Tehát nem kell 20-al menniük csak azért, mert lehet hogy a sok gyalogos közül egy épp át szeretne menni a zebrán. A gyalogosok addig nem léphetnek le, amíg meg nem győződtek arról, hogy minden sávban megkapták az elsőbbséget. Ha mégis megteszi, és féktávon belül lelép az úttestre, akkor ő lesz a hibás. Ez alól az a kivétel, ha valahogy tudják bizonyítani, hogy bőven féktávon kívül lépett le, csak az autós valami miatt nem észlelte és így ütötte el. De ekkor is csak osztott felelősség van, mert a gyalogos is hibázott, meg az autós is.

Tehát majdnem az a szabály, mint nálunk, csak ott a gyalogosnak körültekintőbbnek kell lennie. Nem az van, hogy "lelépek majd lesz valami", és ha elütik akkor az autós a hibás kizárólag, minden esetben.

Szerintetek ez a szabály jobb, mint nálunk?

2021. júl. 16. 18:33
A kérdező szavazást indított:
Jobb mint a mienk.
A mienk a jobb.
15 szavazat
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
89%
Magyarországon ehhez 20-szal kell menni? Én simán meg tudom adni 50-ről is az elsőbbséget...
2021. júl. 16. 18:46
 2/13 A kérdező kommentje:
Nem feltétlen. Láttunk már pár esetet, mikor körülnézés és megállás nélkül lépett le a gyalogos az úttestre, és elütötték. Amikor méterente mennek egymástól a járdán, akkor lehet, hogy a 20 km/h is sok. Olyan videó is volt, amin a gyalogos ment bele oldalról az autóba. Ott is az autós lett a hibás.
2021. júl. 16. 18:48
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

"Láttunk már pár esetet, mikor körülnézés és megállás nélkül lépett le a gyalogos az úttestre, és elütötték."

Az nálunk is a gyalogos hibája:

" 21. §(6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti."

2021. júl. 16. 18:53
 4/13 anonim ***** válasza:
43%

Nálunk is ilyen a szabály. Hol a különbség? Honnan jön neked ez a 20 km/h?

A gyalogosé az elsőbbség... ha megadják neki. ennyi.

2021. júl. 16. 19:12
 5/13 anonim ***** válasza:
64%
Lakott területen kívül még lehetne is értelme, de azért a legtöbb közlekedő nem annyira okos, hogy ennyi külön szabályt megjegyezzen (azért a pár tucat külterületi zebráért ami Magyarországon van). Lakott területen belül meg értelmetlen a kérdés - hogy a francban lenne jó egy olyan szabály, ami a keresztező forgalom figyelmen kívül hagyására ösztönzi a forgalomban haladókat? A zebra alapvetően egy útkereszteződés, akkor a vasúti átjáróba is be lehessen úgy hajtani, hogy nem kell előtte lassítani? Ha meg elüt a vonat, akkor így jártál, nincs felelősséged...
2021. júl. 16. 20:08
 6/13 A kérdező kommentje:
A 20 km/h csak példa volt. Előttünk az utcában ennyivel ütöttek el zebrán egy fiatal srácot. Pontosabban nem ennyivel, mert fékezett, így valamivel lassabban. De a kamerafelvétel szerint (biztonsági kamerája egy üzletnek) ekkora sebességgel közelítette meg a zebrát. A járda "tele volt", tehát sokan mentek el a zebra mellett. A srác körülnézés nélkül lépett le, úgy hogy az autó a háta mögött volt. Az autós nem tudott megállni, mert úgy 1,5 méterre volt a zebrától, mikor kilépett elé. Elrántotta nem tudta elrántani, mert pont mellett volt egy másik autó. Na szerintetek ki lett a hibás? Hát az autós. Büntetőpontokat kapott, meg még lehet mást is, azt nem tudom. A gyalogos egyáltalán nem volt hibás, semmiben. #3, igaz amit írsz, ez így van, de ezzel Magyarországon senki nem foglalkozik. Az esetek 99,999999%-ban az úttesten haladó lesz a hibás, mindegy hogy mennyire hirtelen, mennyire körülnézés nélkül lépett le a gyalogos. #4, ez az a különbség, amire rákérdeztél. Tehát hogy nálunk elméleti esélye van annak, hogy egy gyalogos lesz a hibás egy zebrán történőnél balesetben, a törököknél meg ennek az ellentéte az alap koncepció, és meg van az esély arra, hogy az autóst is hibásnak hozzák ki a végére. Náluk nincs olyan, hogy csak az autós a hibás.
2021. júl. 16. 21:45
 7/13 A kérdező kommentje:
*Elírtam: "Elrántotta nem tudta elrántani" => A kormányt nem tudta elrántani.
2021. júl. 16. 21:46
 8/13 anonim ***** válasza:

"A gyalogos egyáltalán nem volt hibás, semmiben. #3, igaz amit írsz, ez így van, de ezzel Magyarországon senki nem foglalkozik"

Már hogyne foglalkozna. Van a balesetről felvétel, azt a rendőrség felveszi, mint bizonyíték és az alapján felmentik az autóst.

A felvétel birtokában csak egy balfszt lehet otthon vétlenül megbüntetni...

A kamionost is felmentették, aki elé kifutott a mammer a gyerekkel.

Ezért kell lassan minden autóba dashcam, van felvétel azt ha nem te vagy a hunyó akkor baromi jól jön. Szégyen, hogy oda jutott az ország hogy már kamera nélkül el sem lehet indulni.

2021. júl. 16. 21:50
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
Tehát akkor ha jól értem, a török szabály ugyanaz, mint a magyar. Csak a joggyakorlatban van különbség.
2021. júl. 16. 21:56
 10/13 A kérdező kommentje:

Helyszíni szemle volt a baleset után. Semmit nem tudtak nyilván a "nyomokból" megállapítani, de arra jó volt, hogy fel tudták venni az üzlettulajdonossal a kapcsolatot, aki eljuttatta nekik a felvétel. Ez után úgy 2 héttel jött a határozat, miszerint az autóst ítélték bűnösnek. Ez volt a rendőrség hivatalos ítélete. Az autósnak meg nagyobb baja is kisebb volt ekkor, mint ez a büntetés, így nem tett semmit azért, hogy ez után felmentsék. Ha nem láttam volna a felvételt, akkor tuti azt mondom rá, hogy bekamuzta az autós, és vagy sokkal gyorsabban ment, vagy csak valamivel el volt foglalva és nem látta hogy már jóval korábban lelépett a gyalogos.

A dashcam-ről én is így vélekedek. Most a hónap elején vettem egyet és szereltem be az autómba.

2021. júl. 16. 22:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!