Miért hiszik sokan azt, hogy egy lakott területen kívüli szakaszon a kanyarokban más a megengedett maximális sebesség, mint az egyenesekben?
Milliószor tapasztaltam azt, hogy lakott területen kívül, ahol lehet menni legfeljebb 90-el, egyenesben beállnak sokan 90-100-ra, majd jön egy kanyar, és lelassítanak 40-50-re. Fényes nappal, jó látási körülmények között. Ezzel nincs alapvetően baj, azt leszámítva hogy van amikor több tucat autó egy miatt feltorlódik. Eddig azt gondoltam, hogy biztos nem ismeri a szakaszt és nem érzi az autóját, nem tudja hogy ott 2x akkora sebesség is biztonságos. De idén már 2 egymástól független embertől is hallottam azt, amit megfogalmaztam a kérdés tárgyában. Tehát, hogy ők úgy gondolták, hogy a 90 km/h az az egyenesre vonatkozik, kanyarban NEM SZABAD annyival menni, mert tiltja a KRESZ. Az a baj, hogy komolyan is gondolták. Ez honnan jön vajon? Van a mostani tananyagban valami kétértelmű szöveg, és azt ők félreértik? Mindegyiküknek viszonylag friss jogsija van, ezért gondoltam erre. Illetve mert megkérdeztem tőlük azt is, hogy akkor mennyivel szabad menni. Mindketten szórul szóra ugyan azt mondták el. Tehát tuti valami bemagolt szöveg lesz ez. Valahogy úgy szólt, hogy "ilyen esetben a maximális sebességet jelző tábla hatályát veszti, a körülményeknek megfelelően kell megválasztani a sebességet, a vezetőnek mindennemű akadály előtt biztonságosan meg kell tudnia állítania a járművet". Tehát ők 100% biztosak abban, hogy ilyenkor (tehát kanyarban) nem kell másik korlátozó táblának lennie ahhoz, hogy csökkenjen a maximálisan megengedett sebesség.
Ez honnan jön? Van itt valaki, aki mostanában tanult KRESZ-t vagy esetleg oktatja?
A KRESZ szerint a féktávolság nem lehet hosszabb mint a belátható útszakasz fele.
Ez 12 éve is így szerepelt benne.
Egyre érdekesebb sebességekre állnak be az emberek.
Tegnap előttem ment egy Lodgy 90 helyett 70el lakott területen kívül. Beértünk a faluba. Erre ott is megy ugyanúyg tovább 70el :D
Mert bagy bénák, vagy nem ismerik az utat és buták is.
Ugye Magyarország az országutakra egyebesekbe indokolatlanul kiszórt 40-es 60-as táblák hazája. De a nagyobb kanyarok elé nem raknak táblát.
Ha ismeretlen helyen megyek, akkor egyenesben sem gyorsítok, hadd menjen a helyi arc, aztán majd követem. Különösen sötétben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!