Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mi a véleményetek azokról a...

Mi a véleményetek azokról a gyalogosokról, akik addig nem lépnek le a zebrára, amíg minden sávban meg nem áll az autó (már ha jön éppen)?

Figyelt kérdés

Elméletileg a KRESZ szerint addig nem léphet le senki gyalog az úttestre, amíg nem győződött meg arról, hogy biztonságos az átkelés. Ezt lehet úgy is értelmezni, hogy addig nem léphet le, amíg meg nem győződött arról, hogy minden sávban megadták neki az elsőbbséget.

Szerintetek így kellene eljárnia minden gyalogosnak? Ez akkor lehet probléma, ha 2-nél több sáv van, és valamelyikben nem veszik észre, hogy át akar valaki menni a zebrán, és nem állnak meg. Így lehet hogy a többi autós több 10 másodpercig áll ott. De legalább biztosan nem lesz elütve a gyalogos.

Azért kérdezem, hogy hogyan kellene ilyenkor cselekedni, mert volt a környékünkön egy zebrás "gázolás". Valójában nem az autós ütötte el a gyalogost, hanem fordítva, a gyalogos gyors léptekkel ment bele a zebrán elhaladó autóba oldalról. A szélső sávba kikanyarodott egy autós a kereszteződésből, megállt a zebra előtt kapásból, míg a belsőben meg ment egy másik autós. Viszont az akkor sem tudott volna megállni, ha minden kötél szakadt volna, mert a gyalogos körülnézés nélkül futott le a zebrára, nem is állt meg előtte, már a külső sávban volt mikor érzékelte a másik autót, onnan meg már nem tudott megállni. Mindketten hibásak lettek. Ki lett hívva a rendőrség, mert a gyalogos nem akarta megfizetni az autós kárát (karcolás volt mind két ajtón és az ablakon), és ők mondták, hogy a gyalogos is ugyanolyan hibás, mert nem győződött meg arról, hogy megadták-e neki az elsőbbséget ÉS hogy ilyenkor addig nem léphet le, amíg minden sávban meg nem álltak.

Akkor most ezt tényleg úgy kellene értelmezni, hogy minden sávban meg kell állniuk a közlekedőknek és addig nem lehet lelépni?

2021. júl. 5. 14:52
A kérdező szavazást indított:
Meg kell várni, hogy minden sávban megálljanak, még akkor is ha ez sok időbe tellik.
Nem kell megvárni, el lehet indulni, azzal a tudattal, hogy baleset esetén én (mint átkelő) is hibás leszek.
30 szavazat
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
93%
El kell indulni és minden sávnál meggyőződni róla, hogy továbbengednek.
2021. júl. 5. 14:54
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Megfelelő körültekintéssel kell menni, de én mindenképp elindulnék, aztán minden sáv végén meggyőződöm róla, hogy megállnak a következőben.
2021. júl. 5. 15:07
 3/13 anonim válasza:
100%
Én ha már látom, hogy a szembesáv lassít, akkor el szoktam indulni, eddig nem ütöttek el. Körültekintőnek kell lenni, de ha látom, hogy a felőlem lévő sávból villog az autós, hogy mehetek, általában elindulok :D
2021. júl. 5. 15:13
 4/13 anonim ***** válasza:
63%
Én meg azt nem értem, mikor nem jön semmi, vagy ha jön is akkor is egy kilométerre, de megvárják míg oda ér és még nem áll.
2021. júl. 5. 15:13
 5/13 anonim ***** válasza:
94%
Teljesen megértem, nővérem kislányát majdnem elgázolták. Az egyik autó megállt így elindultak, a mellette lévő sávban valamiért ezzel nem foglalkoztak és lassítás nélkül mentek tovább. Ha nem fogja a kezét és rántja vissza simán elütötték volna. Azóta csak úgy mennek át, ha minden sávban már állnak, bár ezt sok autós nem értékeli
2021. júl. 5. 16:06
 6/13 anonim ***** válasza:
74%

Véleményem szerint ez már túlzott elővigyázatosság, bőven elég, ha minden sáv előtt meggyőződik róla (akár megállással) az ember, hogy ott elengedik-e. Persze inkább várjanak rájuk, mintsem elüssék őket, csak szerintem túlzás az ilyesmi. Szép napot!

2021. júl. 5. 17:38
 7/13 anonim ***** válasza:
Hidd el, eddig az esetig ő sem várt, hogy minden sávban megálljanak, ő is jár kocsival, tudja, hogy idegesítő lehet, de ha ilyen vadbarommal találkozik az ember inkább okoz egy kis kellemetlenséget, minthogy elüssék. Gondolom azóta is lehet benne egy nagy para
2021. júl. 5. 17:56
 8/13 anonim ***** válasza:
94%
Rosszul van feltéve a kérdés, illetve az válasz lehetőségek, mert baleset esetén zebrán a gyalogos nem lesz hibás, legfeljebb valami soha nem előforduló extrém, elméleti szituációban. A valóságban ha zebrán elütik a gyalogot, akkor az lesz e vétkes aki elütötte, mert nem adott elsőbbséget.
2021. júl. 5. 18:01
 9/13 anonim ***** válasza:
65%
Remélem aki lepontozta a 8-as válaszomat, nem vezet :)
2021. júl. 5. 19:16
 10/13 krwkco ***** válasza:

"Elméletileg a KRESZ szerint addig nem léphet le senki gyalog az úttestre, amíg nem győződött meg arról, hogy biztonságos az átkelés."

Szerintem ebbe belefér az is, ha az autó még nem állt meg, de a gyalogos látja, hogy lassít.

Gyerekeknek vagy annak aki nem vezet autót, nem könnyű az autó mozgásából megbecsülni, hogy az autós mit akar csinálni. Ezért jó, ha ők nem lépnek az autó útvonalába, amig az nem áll meg.

De egy felnőtt határozott léptekkel áthaladhat a zebrán, ha látja, hogy az autós ránéz és lassít.

2021. júl. 5. 20:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!