Csak a lámpa nélküli zebráknál kell elsőbbséget adni a gyalogosoknak?
Akinek a zold lampa vilagit, az mehet at.
A lampa nelkuliben a gyalogosnak van elsobbsege. Ezert kell olyan sebesseggel megkozeliteni, h szukseg eseten meg tudj allni.
A gyalogosnak szinte mindig elsőbbsége van. Lehet írtam ezen az oldalon párszor, de nekik nem kell ismerniük semilyen szabályt, így azt kell feltételezni, hogy a lehető legbutább módon, a leglehetetlenebb helyeken és pillanatokban fognak lelépni - és vigyázni rájuk, mert nem tudnak magukra.
A hivatalos álláspont pedig ez (1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól):
Én adtam már gyalogosnak elsőbbséget piroson is. Zöld volt előttem a lámpa, de láttam, hogy nagyon siet valahova, hát megálltam, azt elengedtem. Nem sodortam veszélybe, mert más autó nem volt akkor arra. Aztán had menjen gondoltam. Máshol is mindig átengedem a gyalogosokat. Nem kell se zebrának, se semminek se lennie.
Amit rohadtul nem értek, az az, hogy pl. főleg budapest belvárosában jellemző, mikor este 11 után lekapcsolják a lámpákat és sárgán villognak, hiába van zebra, nem engedik át az embereket az autók... De nem értem miért. Azt szoktam csinálni, hogy elindulok és ujjal mutatok a zebrára, csak akkor állnak meg hirtelen, különben a büdös életbe nem jutnék át. Mondjuk lehet velem van a baj és én vezetek túl nyugodtan..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!