Hivatalosan ha jobbra kanyarodok kis ívben és elengedem az áthaladó gyalogosokat, akkor mindet el kell engedni vagy "át lehet surranni ha van hely"?
Ilyen széles gyalogátkelőhelyre gondoltam egyébként:
Itt - a kerékpár oldalában - a jobbra kanyarodó autós, ha elengedi a tőle jobbról a szemközti oldalra átkelő gyalogosokat, akkor legalább egy 10-20 másodperc mire a szemközti oldalról is átérnek a gyalogosok (főleg ha idős emberek). Addig pedig 1-2 autó is el tudna haladni, amíg a túloldalról érkező gyalogosoknak is "megérkeznek", hogy elsőbbséget adjak nekik.
#3: De ha megvárom őket, akkor létezik, hogy akadályozásért leint a rendőr? Mert ez az a tipikus helyzet, amikor simán bárhogy megtudna büntetni.
* Nem várom meg míg Julika néni a túloldalról átbiceg a zebrán: tilos zebrán áthajtás.
* Megvárom míg Julika néni átbiceg, hogy véletlenül se szívózzon velem a rendőr: akadályozom a kanyarodó forgalmat.
Természetesen kezdő friss jogsis vagyok, azért kérdezem ezeket a buta kérdéseket, mert oké, tanulóvezetőként természetesen mindenkit át kellett hogy engedjek (ami sokszor röhejes volt), de a hétköznapi életben nem tudom mekkora a rendőrök toleranciaküszöbe erre vonatkozóan.
Hármas vagyok.
Egyrészt, olyan nincs, hogy a gyalogos átengedése miatt akadályozod a forgalmat, akkor sem, ha idegesítően és indokolatlanul sok embert elengedsz. Tehát emiatt biztosan nem büntetnek meg.
Másrészt, a KRESZ azt mondja ki, hogy a veled szemben elsőbbséget élvető gyalogosokat nem zavarhatod és nem akadályozhatod az áthaladásban. Ez persze egy elég absztrakt szabály, de te magad is beláthatod, hogy ha pl. 5-6 méterre van még tőled a túloldalról érkező gyalogos, akkor sem az akadályozás, sem a zavarás nem tud megvalósulni. Akadályozni fizikailag nem tudod, hacsak nem teleportál eléd, a zavaráshoz pedig túlságosan messze vagytok egymástól. Ha irányadónak tekintjük a járművek elsőbbségével kapcsolatos KRESZ-szabályokat a kétes helyzetek megítélésére, akkor azt mondhatjuk, hogy akkor sérted meg a gyalogos elsőbbségét, ha kénytelen irányt változtatni vagy "sebességét" hirtelen csökkenteni (ez gyalogosok esetében a megállást jelentené).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!