A villamos síneken levő autós átkelőkön (zebra nincs) átmehetnek a gyalogosok is, ha éppen nem jön autó?
Nincs olyan, hogy autós villamos-átkelő. A villamos közúti jármű, tehát ezek jogilag sima kereszteződések.
Tehát, ha nincs párhuzamosan járda, akkor átmehetsz.
(5) A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogosátkelőhelyen, ha pedig a közelben kijelölt gyalogosátkelőhely nincs,
a) lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között (a járdasziget teljes hosszában),
b) egyéb helyen bárhol,
a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.
Ugyanakkor:
(9) A gyalogosnak tilos
...
d) villamospályán közlekedni, vasúti vagy zárt villamospályán - a kiépített átkelőhelyen kívül - áthaladni;
...
Szerintem a képen kiépített átkelőhely látható, úgyhogy a keresztutca járdájának vonalában tehát átmehetsz, elsőbbséged viszont nincs, sem a villamossal, sem az autókkal szemben!
Személy szerint az Üllőin csúcsforgalomban én mindenképpen elballagnék egy zebráig.
Jogos, én sem megyek át egy ilyen átkelőn, ha nem muszáj... de akkor elvileg szabályos lenne, ugye? Amúgy most fogom tanulni a Kreszt, és még a gyalogos dolgokban is elbizonytalanodtam.
És ha nincs zebra, de nem főútról van szó, ott sincs elsőbbsége a gyalogosnak?
pl. itt, ahol az az ember is átmegy:
Igen, ha a közelben nincs átlelő, akkor szabályo.
A gyalogosnak két esetben van elsőbbsége:
- zebrán
- ha azon az úton megy át, ahová bekanyarodik a jármű.
Ahogy #8 is írja, a gyalogosnak nincs elsőbbsége a 2. képen, de szabályosan halad át. A főútnak annyiban van csak jelentősége, hogy mellékúton a gyalogos bárhol átkelhet, nem csak kereszteződésben (de nincs elsőbbsége!). Személyes véleményem szerint nem túl életszerű, hogy elvárjuk a gyalogostól, hogy tudja, éppen főúton kel-e át, de hát ezt írja a KRESZ...
Amúgy a gyalogosokra vonatkozó szabályokat a "III. RÉSZ" kifejezésre keresve megtalálod itt: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!