Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miért "kötelező" előzni a...

Miért "kötelező" előzni a tanulót, akkor is, ha normális tempóban közlekedik?

Figyelt kérdés
Most tanulok, már nagyjából 10 órát vezettem forgalomba, és azt veszem észre, hogy akármennyire igyekszem felvenni a forgalom tempóját, konkrétan a maximális megengedettel haladok, mégis szinte "kényszeresen" előznek le, akkor is, ha 100 méterre már lámpa van, vagy áll a sor vége egy vasúti átjárónál. Nyilván nem zavar, meg lassítok kicsit és beengedem, csak az értelmét nem látom, ha utána úgyis egymás mellé/mögé állunk be a lámpánál.

2021. jún. 22. 11:39
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
98%
Ez a magyar közlekedésmorál, majd megszokod.
2021. jún. 22. 11:40
 2/14 anonim ***** válasza:
92%

"f@szom már megint egy gyö.kér tanuló"

ne foglalkozz velük, ők is oktató mellett kezdték

2021. jún. 22. 11:48
 3/14 anonim ***** válasza:
88%

Azért előzik meg a tanulót, mert arra számítanak hogy még ügyetlenül, lassan fog elindulni, esetleg lefullad, ezért mondjuk még egy lámpát meg kell várni miatta, és később már nehezebb lesz leelőzni is. Ez városban.

A másik, országúton meg azért előz meg, mert a legtöbb ember nem 90-el megy, hanem 100-140 között valahol... Utóbbit én is ütném lapáttal, de én is 100-105-el szoktam haladni, hangulat függő, van hogy én is csak 80-al "csorgok".

2021. jún. 22. 11:51
 4/14 anonim ***** válasza:
91%
Legalábbis én ezért előzöm - ha előzöm. Nem vagyok tahó velük, voltam egyszer én is a volán mögött kezdőként...
2021. jún. 22. 11:51
 5/14 anonim ***** válasza:
92%
Én azért szoktam megelőzni a tanulókat (természetesen ha normálisan meg tudom) mert ki tudja, hogy a következő kereszteződésnél, stop táblánál, besorolásnál stb. mennyit fog tökölni. Nem az a baj ha pont 50-nel megy ott, ahol én egyébként 53-mal mennék. Az sem baj ha 46-tal megy, ennyi még beleférne. Csak lehet hogy a következő balra fordulásnál percekig ott fog állni a szembeforgalom és gyalogosok miatt, pedig én mondjuk 15 másodperc után erősebb gyorsítással elsurrannék.
2021. jún. 22. 11:54
 6/14 anonim ***** válasza:
77%
Több okból. Általában lassabban mennek a megengedetnél (az autóban lévő óra csal!), bizonytalan a haladásuk (bármikor jöhet egy váratlan manőver), ego.
2021. jún. 22. 12:02
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

Hát 10 óra vezetés után erősen kétlem, hogy fel tudod egy nagyobb városban venni a forgalom ritmusát egy forgalmasabb helyen. (nincs is ezzel baj, csak tudjuk magunkat helyénkezelni)

Több oka is lehet. Egyrészt az emberek ma már nem igazán állnak be kereken 50 km/h-ra. Külvárosban 4 sávos jó minőségű, hosszú egyeneseken nem fog senki 50-re beállni, sőt már a 60at is kezdik az emberek elhagyni. Aztán lehet, hogy a következő lámpa után nem akar fél percig várni amire sikerül elindulni egy fulladás után. Vagy nem akar egy kereszteződésben perceket várni, mert ő egy kövér gázzal kifér ott, ahol te rutin hiányában nem tudsz kikanyarodni.

Engem személy szerint az ránt fel, amikor be akar sorolni egy tanuló elém. Én be is engedném. De egyszerűen nem akar jönni, az index meg kint van. Gondolom nem tudja még annyria felmérni térben, hogy hol vagyunk egymáshoz képest. Aztán ilyenkor lehet ügyeskedni, ha úgy döntenék hogy inkább elmegyek mellette gondolom pont akkor húzná rám a kormányt.

Én pl még körforgalom előtt előzöm meg őket, ha ésszerű kereteken belül meg tudom. Körforgalomban regeteg időt el tudnak tökölni.

Ilyen ez, nincs ezzel baj. Mindenki így kezdte. Majd ha vezetsz pár ezer km-et belvárosban egyedül, akkor te is látni fogod hogy kismillió helyzet van ahol jobb inkább megelőzni, ha meg tudod

2021. jún. 22. 12:04
 8/14 A kérdező kommentje:
#7 nyilván nem vezetek közel sem úgy, mint ti, de azért nem 30-cal döcögök 60-as táblánál, erre akartam kilyukadni. Mert azt elhiszem, hogy tényleg idegesítő, de amikor rendesen veszélyeztetve előznek, akkor azért legszívesebben levillognám a fejét, ha egyedül lennék. Múltkor a csávó konkrétan a zebra előtt padlózott le 70-nel (volt sebesség-mérő tábla, és figyeltem), ami bőven kielégíti a közúti veszélyeztetés fogalmát, szerencse hogy nem ment át senki.
2021. jún. 22. 12:28
 9/14 anonim ***** válasza:
100%
Aki zebrán kielőz téged 70el az meg mást is kifog előzni zebrán 70el
2021. jún. 22. 12:30
 10/14 anonim ***** válasza:
84%
#8: Azt értsd már meg, hogy nem a konkrét haladási sebesség a baj, hanem az az idő, amit kikanyarodásnál, elindulásnál stb. eltöltesz. De ezt öten leírtuk előtted, nem tudom miért nem fogod fel.
2021. jún. 22. 12:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!