Mit ajánlanátok első nagymotornak?
Eddig egy 400as Ninja motorom volt kb. 6000km-t tettem bele.
A pénztárcám maximum 850ezer forintot enged meg motorra. Ezt a motort legalább 5 évig meg akarom majd tartani, túrák alatt 500 km távokra gondolok.
Esetleg egy Yamaha TDM850 (4TX). Nem teljesen naked, félig idomos, túrásabb kinézetű motor, de a mi magasságunkkal ez elég jó kompromisszum lehet esetleg. Nekem TDM900A van, használtam ingázáshoz, Budapesten futárkodáshoz, 3000 km-es túrákhoz utassal, mindent tud, amit szeretnél, illetve az árba is passzolhat. Alapvetően megbízható, kuplunggal szokott lenni nyű, azért javaslom a 4TX, faceliftes változatot, ott sokkal jobb elvileg. Alacsonyabb fordulaton viszonylag kezes (azalatt rángat), de magasabb fordulatnál előjön egy kis sportosság és azért van ott nyomaték előzéshez bőven. Viszont sajnos a 850-es még relatíve nehéz, a 900-asnál módosítottak (többek között) a vázon és könnyebb lett 8 kg-mal. Viszont azért van benne annyi, hogy meg tudd tartani 5 évig bőven. Nekem egy 650es túraenduró után jött a 900-as TDM és 2018 óta megvan, abszolút nem éreztem soha, hogy kevés lenne. Bőven elég mindenre, de cserébe a súly nem száll el 280 kilóig, mint mondjuk egy r1250gsa esetén.
Ha tényleg a naked a lényeg, esetleg egy Kawasaki Z750, ami még belefér a büdzsébe és kőkemény naked. Az egyik fórumozónak itt a gyakorin volt ilyenje, hátha majd válaszol. Én még sose ültem rajta, de külföldi fórumokon már többször megkérdezték és több hasonlóan magas ember pozitívan nyilatkozott róla. Az viszont sportosabb, mint a TDM, magasabb LE-t lehet kicsalni belőle, de magasabbig kell elpörgetni, a TDM-nek 8 ezer környékén van a tiltás, a Z750 meg a max erőt 10 ezer fölött adja le, ott viszont több LE van, mint a TDM-nek, cserébe kevesebb a nyomaték az aljhától a tetejéig (általában cc-től függ a max nyomaték). Ezáltal normál fordulaton egy TDM-nél valamivel kezesebb motor van, magasabb fordulaton viszont előbújik belőle egy teljesen más karakter. Kicsit ilyen 2 az 1-ben karakter. Mindkettő jó lehet, a TDM850 inkább túrásabb, utassal jobb lehet. A Z750-nel is lehet túrázni, akár utassal is, de nem lesz annyira kényelmes az utasnak, de neked se.
Most így hirtelen ez a 2 jutott az eszembe, ami megfelel nagyjából az elvárásoknak és 190 centivel kényelmes lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!