Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Van értelme kíméletesen...

Van értelme kíméletesen sebességet váltani? (kímélni a szinkrongyűrűket)

Figyelt kérdés

Következő hónapban már a váltóban is cserélek olajat az kicsit talán felbátorít majd. A váltó gond nélkül üzemel, nem dobja ki fokozatból, nem nehéz berakni egyikbe se pontosabban 1-esbe sokszor igen de az se vészes, a többi fokozatba meg lazán becuppan kényelmesen.

Viszont éppen ezért szeretném is, hogy ilyen maradjon, normál esetben egy autó átlag élettartama alatt nem kellene váltót cserélni.

Ezért próbálom kíméletesen használni, tehát minden váltás alkalmával eleve nem átrántom, de másrészről nem egyszerűen átrakom egyik fokozatból a másikba vagy üresből belököm erővel, hanem kiveszem az adott fokozatból üresbe és egy pillanatra megállok csak talán 1 másodpercre majd csak utána rakom át másik fokozatba, de érzésre egyébként például ha visszaváltok és felpörögne a motor akkor akár kicsit többet is várok.

De nem vagyok biztos abban, hogy ezzel feltétlen jót teszek neki, mert így szó szerint érzem ahogy kvázi összeérnek a fogaskerekek, ahogy rácsúszik a szinkrongyűrű és egybemegy a kettő. Ha meg normálisan csak berakom azonnal akkor meg megvan az az apró kattanó érzés vagy nem is tudom minek lehetne nevezni, hogy valamin áttolom miközben váltok, tehát hogy valami minimális ellenállása van. De nem rendellenesen, autómentőztem tehát azért valamit csak értek hozzá meg a sajátom is magam szerelem, nincs vele baj egyszerűen csak van egy ilyen érzés mintha valamin áttolnám ahhoz hogy sebességbe tudjam tenni.

Az elgondolás a dolog mögött az lenne, hogy ezzel a kis kivárással hagyom a fogaskereket lelassúlni eléggé ahhoz, hogy a szinkrongyűrűnek már ne legyen különösebben semmi dolga és anélkül kapcsolhasson össze a kettő, hogy a szinkrongyűrű csinálna nagyon bármit is.

Mert a váltót általában azért kell cserélni vagy bontani, mert a szinkrongyűrűk elkopnak és már emiatt nem lehet váltani vagy duplakuplungolva.

Nem is azt kérdezem van e értelme, mert biztos sokan azt mondanátok nincs főleg akit egyébként műszakilag baromira nem hat meg az autó csak használja aztán ha valami baja van majd a szerelő megoldja. Inkább csak az a kérdés, hogy gyakorlatilag ezzel kímélem e a váltót, a szinkrongyűrűket bármennyire is vagy esetleg csak ártok neki?

Mert biztos, hogy valamit vagy jól vagy rosszul csinálok, mivel érzésre van különbség aközött ha csak simán átrakom egyikből a másikra és ha így előtte üresbe, várok kicsit és csak utána teszem át a másikba.

2021. jan. 30. 16:49
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

Én ilyen revmatch-es videókban régen úgy láttam, hog gázfröccs mert pont ez a lényege hogy egx kis gázt adsz nem folyamtosan lenyomva tartod és úgy adják rá a kuplungot. A tartott gáz megintcsak bonyolultabb mint az enyém, csak próbáld egyhelyben percekig a kocsi fordulatszámát pontosan egy helyben tartani álló helyzetben.

Amiről te beszélsz az a power shifting. Amikor gázelvétel nélkül váltanak, na az aztán a szinkrongyűrűgyilkos mutatvány.

2021. febr. 19. 04:09
 12/13 anonim ***** válasza:

A hagyományos értelembe vett gázfröccsös visszaváltás más.

Nagyon más.

2021. febr. 19. 08:36
 13/13 anonim ***** válasza:

10-es vagyok.

Miért lenne powershifting? 😂

Példa. 4-esben gurusz 50-el, 2000es fordulat, de kifordul eléd egy autó 50 méterrel előtted.

Kinyomod a kuplungot, annyi gázt adsz, hogy 2500-as fordulaton legyél, beobod a 3-ast és szépen felengeded a kuplungot, majd 3-as motorfékkel megvárod, míg előtted felgyorsul, vagy esetleg kielőzöd.

2021. febr. 19. 13:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!