Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Kézifék helyett sebességbe...

Kézifék helyett sebességbe hagyni ?!

Figyelt kérdés

Nálunk a családban mindenki így rakja le a kocsit, parkolóba, otthon, szinte mindenütt.

Pedig nekem nem így tanították vezetés oktatáson, és én megszoktam a "hagyományos" kézifék behúzást.

Nekem sose fagyott be eddig (mazda 3 1.6 2004) szabad ég alatt hagyva, kb 5 éve van meg az autó.

Másrész nagyon idegesítő amikor 1-esbe hagyják, és én használnám a kocsit..előfordult már hogy ráindítottam...

Rokonok szerint ez nem normális, nem így kéne csinálnom.

Régebbi vezetőknek (20-30 éve vizsgázottaknak) így tanították ?

Most akkor hogy van ez ?!

2021. jan. 7. 19:37
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
100%

Nekem is úgy tanították, hogy csak kézifék. Az egyszer nem hangzott el az oktató szájából, hogy egyesben hagyva legyen leparkolva sőt azt sem, hogy indításnál ki kell nyomni a kuplungot.

Én is sokáig így parkoltam le a kocsit, aztán láttam sokan egyesben vagy rükvercbe hagyva parkolnak és átálltam arra. Így nem nyomódik tojás alakúra a fékdob. Lejtőn és emelkedőn mindkettőt használom.

2021. jan. 7. 21:55
 22/38 anonim ***** válasza:
100%
Ja és 2001-ben vizsgáztam.
2021. jan. 7. 21:56
 23/38 anonim ***** válasza:
100%

Hú ne is mondd,én se szoktam sebességben hagyni,de egyszer anyum(aki szintén nem szokta) 1-esben hagyta a parkolóban és vajon mikor volt az a 100-ból egy alkalom amikor nem kuplungoltam indításkor?Hát mikor máskor,ha egy parkolóhellyel odébb állok belemegyek a fába konkrétan.

De amúgy sokan mondják hogy ne hagyd úgy mert befagy,nekem szerelőm is mondta de én megszoktam a kéziféket szóval nem teszem 1-esbe.

2021. jan. 7. 22:05
 24/38 anonim ***** válasza:
100%
Nekem 2010 be úgy tanították hogy indítani mindig benyomott kuplunggal indítunk. Sebességbe hivatalosan kézifék, de nem hivatalosan az oktató nekem mondta hogy télen legjobb elfelejteni a kéziféket mert befagyhat, főleg nedves időben amikor felverődik rá a vizes latyak és az betud fagyni piszkosul. Én télen mindig sebességbe teszem le az autót, garázsba csak akkor húzom be a kéziféket ha szerelem. Egyébként télen csak akkor húzom be a kéziféket ha lejtőn kell parkolnom de akkor csak 2 kattanásnyira hogy valamennyire tartson pluszba, de leginkább sebességbe hagyom megvárom mire az autó tényleg megáll és csak úgy húzom be a kéziféket. Másik meg az hogy a kormányt mindig a padka felé tekerem hogy ha esetleg mégis megindulna akkor is megfogja valami.
2021. jan. 7. 22:06
 25/38 anonim ***** válasza:
82%

Magyarországon sokan így csinálják, mert terjed ez a marhaság, hogy tönkremegy meg befagy a kézifék, ha használod.

Biztos, hogy senki nem tanítja így, mert ez a forgalmi vizsgán bukást jelentő hiba:

[link] (utolsó rubrika)

Persze amit te csinálsz, hogy ész nélkül ráindítasz, anélkül, hogy ellenőrizted volna, hogy üresben van, az sem túl okos dolog.

Szerintem a legjobb gyakorlat, hogy mielőtt kiszállsz behúzod a kéziféket, lejtőn/emelkedőn sebességbe is rakod, nagyobb emelkedőn/lejtőn még a szegélynek is kormányzod a kerekeket.

Ha egy lejtőn megszokásból csak sebességben hagyja az ember, akkor lehet, hogy éppen megtartja, de mondjuk 1-2 óra múlva lecsökken annyira a nyomás a hengerben, hogy átfordul a motor és aztán elkezd lépkedni lefelé az autó.

Indításnál pedig azért érdemes kinyomni a kuplungot (nem kötelező), mert így könnyebben indul a motor és ha véletlenül sebességben van a váltó, nem ugrik előre az autó.

2021. jan. 7. 22:29
 26/38 anonim ***** válasza:
70%

Kuplunggal indítunk!

Sebességben hagyva szerintem még biztosabban is rögzít.

2021. jan. 8. 00:42
 27/38 anonim ***** válasza:
47%
25 Az az utolsó rubrika, az várakozás!!! Nem parkolás. Várakozásnál nem állítod le a motort. Így aztán nem tudod sebességbe sem tenni, de rögzíteni kell valahogy, hát csak a kézifék marad.
2021. jan. 8. 00:47
 28/38 anonim ***** válasza:
Na meg igazából a kéziféket behúzni igazán semmiség, az, hogy befagyjon nem épp valószínűa környékünkön.
2021. jan. 8. 04:25
 29/38 anonim ***** válasza:
19%

vízszintes parkolóban, udvarba bőven elég sebességben hagyni.

és igen régebbi kocsiknál be tud "fagyni" a kézifék, de nem a bowden fagy be, hanem a dobfékbe beledagad a 15 éves trugyi a negvességtől.

Indítózni meg szogorúan kuplunggal, ezt neked hogy nem tanították??? Alap biztonsági követelmény, meg a technikát is kíméli.

Szintén alap, hogy mielőtt álló helyzetben felengeded a kuplungot, üresbe teszed a váltót (vagy ellenőrzöd üresben van-e)

2021. jan. 8. 09:05
 30/38 anonim ***** válasza:
100%
#27: a kresz szerint várakozás az, amikor 5 percnél tovább megállsz. Amikor ott hagyod az autót, álló motorral, az is várakozás.
2021. jan. 8. 09:21
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!