Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A dobfék tartósabb mint a...

A dobfék tartósabb mint a tárcsafék?

Figyelt kérdés

2020. aug. 7. 22:08
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
30%
Ahogy előbb írtam, ideje kicsit utánajárnod a dolgoknak.
2020. aug. 8. 03:39
 12/23 anonim ***** válasza:
50%

Még a Zil, Ifa és a Liaz is dobfékes volt, de utána már nem gyártottak dobféket a teherautóknál sem.

Itt a cégnél ahol kamionozok tavaly adták el az utolsó régi dobfékes félpótkocsit, mert már alkatrészt se nagyon lehetett kapni hozzá és senki nem akart vele dolgozni.

2020. aug. 8. 05:59
 13/23 anonim ***** válasza:
47%
Én 16 éves pótkocsit húzok, de már az is tárcsafékes, egy 9 éves Man Tgx-el, amin méga a Bogi tengelyen is tárcsafékes van. 40 tonnához kismiska a dobfék már. Aki csak fényképen lát kamiont, az minek okoskodik?
2020. aug. 8. 10:09
 14/23 anonim ***** válasza:
100%
Kamiont még nem láttam (gépészetileg) közelről, de azt tudom, hogy amikor 88-ban katona voltam, a már akkor nem túl korszerűnek számító MAN teherautókon is tárcsafék volt. Biztos nem véletlenül.
2020. aug. 8. 11:02
 15/23 anonim ***** válasza:
80%

A 3. 4. 7. hozzá szóló biztos hogy kamiont nem látott még de műszaki analfabéta is.

Leírja a hülyeségeit , ahelyett hogy utána néznének .

Persze gyanitom hogy ez mind egy és ugyan az a személy.

Ha mást nem is de végig gondolná hogy miért tértek át a személykocsiknál is a tárcsafékre akkor nem irkálnának hülyeségeket. A dobféket már régóta nem gyártják és nem szerelik a kamionokat azzal.

Mivel ebben a szakmában dolgozok, tudom hogy mit írok le és műszakilag is értek valamennyit hozzá.

De hátha ez megfog változni és majd kezdődik az iskola és a sok troll nem lesz itt.

2020. aug. 8. 11:53
 16/23 anonim ***** válasza:
78%
* persze a lepontozás az megy , dehát ha ez nekik öröm hát hadd legyen meg .
2020. aug. 8. 11:54
 17/23 anonim ***** válasza:
77%

A kamionokat továbbra is azzal szerelik, amivel rendelik őket. A közúton használt kamionokat és félpótkocsikat -egy két kivételtől eltekintve- már lassan 20 éve csak tárcsafékkel gyártják és ezek teszik ki a kamionok úgy 99%-át.

Viszont azokat a járműveket amiknek nehéz terepen (is ) kell dolgozniuk azokat praktikusan a legtöbb esetben ma is dobfékkel szerelik, mert ott szükséges a fékberendezés megóvása a külső szennyeződésektől. Azok a teherautók és járműszerelvények, amiknek tökig sárban és dagonyában kell dolgozniuk azok ugyanúgy dobfékkel jönnek le a szalagról, mint 30 éve, csak egy kicsit modernebbel.

A "fotelszakértőknek" az első oldalon:

ballagjatok ki egy kamionparkolóba és nézzetek meg egy kamiont közelről, lesz ámulás az biztos :D

2020. aug. 8. 16:25
 18/23 anonim ***** válasza:
Azt felejtik el, akik a tartósságot említik, és csak a (kisebb) személyautókból indulnak ki, hogy a kisebb, olcsóbb autókon hátul elő szokott fordulni még dobfék. Ami azért bír ki sokszor akár 200.000 km-t is a gyári betétekkel, mert a fékerő túlnyomó része az első fékre jut, hátra talán 20-25%. És ezért van, hogy ez alatt a 200.000 km alatt elfogy 3 féktárcsa és 6 betét garnitúra elöl.
2020. aug. 8. 17:22
 19/23 anonim ***** válasza:
42%

Visszaolvasva: kamionos, teherautós, buszos témához nem tudok hozzászólni azt nem tudom. Nekem csak személyautóim voltak, mindegyik hátul tárcsafékes volt. Nem tudom a bobhoz milyen időközönként kell hozzányúlni, de szerintem a tárcsát se kell feltétlenül havonta cserélgetni. Hozzátartozik, hogy a legtöbbet nem városban közlekedek. Nem rugdosom percenként a féket. A vezetési stílusom sem padlógáz-satufék. Simán elgurulok autópályán úgy 100-200 km-t is, hogy hozzá sem érek a fékpedálhoz. Így a mostani fék garnitúrámban van kb 130.000 km és 7 év. Ránézésre azt lehet mondani, hogy 2-3 év múlva cserés a betét. A tárcsa meg el fog menni még egyszer ennyit. Szóval a tartósságra egyáltalán nincs panaszom.

Mint ahogy írtam a dobféket nem ismerem saját tapasztalatból. De ismerőseimnek, akinek ilyen van, nem szeretik, sokszor panaszkodnak rá. Úgy veszem észre, hogy ma már inkább olcsóbb kisautóknál jellemző.

2020. aug. 9. 07:55
 20/23 anonim ***** válasza:
0%

#19!

Állítólag 7 év alatt mentél 130ezret, és még vagy 3 évig tervezed használni ugyan azt a betétet.

Vagyis azt akarod mondani, hogy a betét több mint 180ezret, a tárcsa pedig 360ezret fog futni?

Hát hogyne......... :)

2020. aug. 9. 08:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!