Szociofóbiám van?
Szóval, egészen kicsi koromban kezdődött, egyszerűen képtelen voltam normálisan kommunikálni ismeretlenekkel már az oviban
is, amikor kérdeztek valamit csak bólogattam. Nem mertem beszélni.
Csodálkoztak az óvónők amikor néha használtam az IGEN vagy a NEM kifejezést. Akkoriban azt mondták ez lámpaláz amit majd kinövök de az iskolában sem javult a helyzet. Feleltetéskor inkább azt mondtam hogy nem tudom az adott verset, és hogy nem tanultam meg, csak hogy ne kelljen szavalnom. De amikor rá vettem magam, nyilván mert nem akartam megbukni. Olyan gyorsan hadartam el mindent hogy az hihetetlen. Full Eminembe nyomtam :'D
Viszont viccet félretéve nem olyan rég jöttem rá hogy ez egy komoly dolog.
És MA azaz már felnőtt koromra borzasztóan zavar.
Szinte senkivel nem találom meg a közös hangot, Félek attól hogy valami kínosat mondok. Az ismeretlen emberek közelsége nyomasztó számomra, ha feltesznek egy alapvető kérdést, annyira zavarban vagyok hogy képes vagyok rosszat mondani egy olyan kérdésre amire már 5 évesen is tudtam a választ. Vagy azt mondom hogy nem tudom, csak azért hogy ne kelljen beszélnem. És ezek a szituációk azok amik által tudatlannak is gondolhatnak.
Hiszen egy egyszerű kérdésre is képtelen vagyok válaszolni, Le blokkolok és szorongok. Félelemérzetem van a nyilvános beszédtől, attól ha figyelnek, és ez a koncentrációs képességemre is kihat.
Félek hogy kínos helyzetbe kerülök, de épp ezzel kerülök a legkínosabb helyzetekbe.
Nincs sok barátom de szerintük okos vicces és megértő lány vagyok, de idő kell az ismerkedéshez és ahhoz hogy bárki előtt megnyíljak, ezért a Párkapcsolat témát inkább hanyagolom. Nehéz velem ismerkedni... Kapcsolat elején nem tudok önmagam lenni és az említettek miatt nehezen megy a kommunikáció. Nem tudom hogyan mentsem meg magam ezektől a zavart állapotoktól de pszichológust nem akarok.
Szia! Szerintem ezeknek a félelmeknek lelki okai vannak. Én sem vagyok egy túl nyílt ember, sajnos kevés barátom van. Akik voltak, már mind "családja van" más lett így az értékrendje... Az emberek ma már alapból zárkózottabbak! Kellemes ünnepeket Neked! 🎄
32/N
Ez akár szelektív mutizmus is lehet, ha félsz megszólalni.
De pontosat csak pszichológus tudna mondani. Pszichológust felkeresni és járni hozzá nem gáz, nem ciki.
Köszönöm mindenkinek.
Autizmust kizárnám, talán valóban a gyerekkori traumák okozzák ezt.
Egyébként a családi és baráti köreimben semmi probléma nincs velem, gond nélkül beszélek akkor is ha nem kérdeznek.
Sok minden felmerült a fejemben
-önbizalomhiány
-depresszió
-társasfóbia
Előszöris megszeretném próbálni önmagam orvosolni ezt az egészet mielőtt szakemberhez fordulnék. Ma éppen direkt kevertem magam számomra rémisztő szituációba, és egész jó hatással van rám a pozitív visszajelzés. Az ha rájövök igazából nincs mitől félnem.
Szerintetek az önfejlesztő kommunikációt segítő könyvek is segíthetnek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!