Alkohol terhesség alatt?

Én a terhességem végén járok, karácsonykor,és 1-1 családi születésnapon megittam a rose fröccsöt. Természetesen jó vizesen, kb csak az íze miatt.
Nem görcsöltem rá, a doki is aztmondta, hogy nem ez a mérvadó, hanem ha valaki rendszeresen fogyasztja, vagy szívja a cigit és társai. Ami "jólesik", nemfog ártani.
Sőt, 37 hét után mikor már magnézium nincs, vörösbort szoktak javasolni, hogy lazuljon a kismama. :D

Én még nem tudtam hogy várandós vagyok, mármint egy két nap késés volt még csak a vérzésemben, de mivel a ciklusom 28-36 nap között összevissza ingadozott, nem gondoltam semmire.
Családi összeröffenés volt, ittam 2 tequilát majd még két pohár pezsgőt is . Aztán másnap rosszul voltam de azt hittem csak másnaposság.
Harmadnap is még úgy rosszul éreztem magam és akkor csináltam tesztet.
De megnyugtatott az orvos a védőnő is , hogy ennyitől ilyen korai időszakban semmi baja se lesz. (nem is lett)
Én a későbbiekben egyáltalán nem kívántam az alkoholt, de sógornőm pl. családi alkalmakkor megivott egy pihár pezsgőt vagy 1 dl vörösbort terhesen is, újévkor is.
Ez úgy 4-5 alkalom lehetett összesen.
Én biztos hogy nem ittam volna a helyében, de ez az én véleményem. Állítólag neki az orvosa ( 60 körüli muki) azt mondta, nem ártalmas , sőt jó is ha havi 1 dl vörösbort megiszik.

Ismerősi (rokoni) körben született baba magzati alkohol szindrómával. Állítólag a kismama csak néha ivott egy-egy pohár vörösbort. De ezt ki tudja?
Ezek után olvastam róla, hogy mi ez, mi okozza. Így a terhesség alatt még pezsgőből is csak alkoholmenteset ittam. Igazából nem okozott nehézséget, egyáltalán nem hiányzik. (2 éves lesz a pici, még szoptatom, és azóta de ittam.) Baráti összejöveteleken is 0%-os gyümölcsös sört és pezsgőt szoktam inni.
Nem érzem úgy, hogy kimaradtam volna bármiből.

Én nagyon csodálkozom a kérdezőn is, meg az érkezett válaszokon is. Két gyermekem van, egyik terhességem alatt sem ittam alkoholt, semennyit. Miért kell? Nem lehet kibírni azt a 9 hónapot, amiből az első hónapban még nem is tudod, hogy várandós vagy-e, ergo a maradék 8 hónapban kellene egy kis önuralmat gyakorolni.
Mindkétszer karácsonykor és szilveszterkor voltam terhes, eszembe nem jutott alkohollal koccintani.
Hiába ajánlgatják a dokik a vörösbort, nem kötelező terhesen. Az én dokim mondjuk nen is ajánlotta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!